Interview Jacinta Simons: badass fotograaf en digital nomad


fotograaf
Jacinta Simons

Jacinta Simons (33) liet haar ‘normale bestaan’ achter en besloot haar droom te vervullen; als fotograaf en digital nomad de wereld over. Wat kan jij van haar reis leren?

Jacinta Simons kiest voor zichzelf en beslist net voor haar 30ste om het ‘normale leven’ achter zich te laten en haar droom om in Spanje te gaan wonen te realiseren. Ze is nu bijna vier jaar verder, woont in Valencia en reist de wereld over met haar camera om vrouwelijke ondernemers te empoweren. Met JaciVibes – personal brand fotoshoots – zorgt ze niet alleen dat je er badass uitziet, maar je ook zo voelt! Een fotograaf met een doel! Ik sprak Jacinta over haar indrukwekkende journey en visie op vrijheid.

Luister hier het interview met Jacinta Simons:

1. Wie ben je? Stel jezelf even voor!

“Ik ben Jacinta Simons, ook wel Jaci. Mijn roots zijn half Nederlands en half Belgisch. Ik heb altijd in België gewoond, aan de grens van Nederland, in de buurt van Eindhoven.

Ik was altijd al een beetje een ‘buitenbeentje’ en had vaak andere ideeën. En heb me daardoor in België nooit echt thuis gevoeld. Ik heb ook wel een beetje een creatieve en avontuurlijke soul spirit. Het was geen slecht leven, maar ik voelde er nooit echt on fire, ik stond een beetje op de automatisch piloot. Het 9-5 leven past gewoon niet bij me.”

2. Hoe begon je met ondernemen?

“Op mijn 25ste begon ik voor mezelf met grafisch ontwerp voor bedrijven en fotografie voor gezinnen. Dit deed ik eerst nog naast een parttime job. Ik deed dus van alles, had niet heel erg een richting. Er zaten leuke klanten maar ook minder leuke bij en dan flowde de energie niet echt en kon ik minder goed mijn ding doen. Dit deed ik ongeveer 5 jaar en ondertussen gaf ik ook les in fotografie voor kinderen.”

lesgeven
Jacinta gaf les in fotografie voor kinderen

3. Wanneer besloot je het roer om te gooien?

“Ik werd bijna 30 en had een huis, was getrouwd en had een goede job, maar ik voelde het gewoon niet echt. Altijd al wilde ik naar het buitenland, maar mijn man stond er niet echt voor open. Ja, als we met pensioen gaan – zei hij dan. Maar ik voelde me nu al 60! Dat was eigenlijk het eerste besef, zie ik achteraf. Ik liet het destijds voor wat het was.

Mijn man en ik hadden uiteindelijk beslist om een gezinnetje te gaan starten maar ik wilde toch eerst 1 ding doen en dat was toch naar het buitenland gaan. Ik was al eens op citytrip geweest naar Valencia en dat voelde toen als thuiskomen, dus mijn droom was om terug te gaan en Spaans te leren.”

4. Wauw, alleen naar Spanje? Vertel!

“Drie maanden verbleef ik in Valencia en ontmoette heel veel mensen die de wereld rond reizen. Daar ging m’n hart sneller van kloppen en niet van vriendinnen die vertelden zwanger te zijn. Die drie maanden waren de tijd van mijn leven en ik kreeg weer de liefde terug voor fotograferen. Toen ik terug kwam was alles veranderd voor mij. Ga ik mijn hart volgen of toch weer terug naar mijn oude leven in België?

Toen besloot ik mijn man te vertellen; Ik wil naar Valencia! Of je nu mee gaat of niet, ik vertrek! Toen bleek dat hij niet mee ging besloot ik eerst een jaar te gaan backpacken om mezelf te vinden en mijn hart te volgen, dit was echt een kadootje voor mezelf. Ik ga nooit meer iets doen waar ik niet blij van word, ik wil mijn hart te volgen; iets doen dat mijn energie geeft in plaats van kost.”

digital nomad
Jacinta Simons

5. Je woont nu in Spanje en bent Brand Fotograaf, hoe is dat?

“Nu woon ik inderdaad in Spanje maar ik ben wel echt een reiziger en leef het digital nomad leven voor zover het kan. Ik ben Personal Brand Fotograaf voor badass female leaders. Vrouwelijke ondernemers die naar een next level willen. Voornamelijk gericht op online ondernemers, waarvoor ik een full day brand shoot doe en we content creëren voor een heel jaar.

Ik bied ook 1 op 1 coaching aan, waar we samen een personal brand gaan opbouwen en op zoek gaan naar de soul van de brand. Wat is je WHY en wie zijn je droomklanten? Ik ontwerp dan ook een hele brand guide en dan pas komen eigenlijk de foto’s.

Een van mijn klanten is bijvoorbeeld Naomi Vlietman. Ze was al goed bezig maar stond nog niet voor de next level ondernemer die ze al is. We maakten eerst een vision board, met de juiste brand colors en dat alle uitingen hetzelfde zijn. Vervolgens creëeren we dan ook een hele huisstijl die bij haar past. Omdat ik door ging vragen kwamen we bij haar badass vibes, maar ze oogt nog te liefelijk op haar foto’s. Dit hebben we meer naar buiten gebracht en nu trekt zo ook de klanten aan die bij haar passen.

Benieuwd naar de transitie van Naomi? Ik interviewde haar al eens in 2016 >

6. Hoe werk je als fotograaf als digital nomad?

‘Voor de shoot van Naomi ben ik bijvoorbeeld naar Lissabon gegaan en dat is wel mijn doel nu als brand fotograaf. Ik wil internationaal werken en mijn bedrijf mee kunnen nemen. Zo ga ik dit jaar in juni naar Mexico, want daar heb ik meerdere shoots en kan die dan zo samen inplannen. Ook door de online coaching kan ik overal ter wereld werken.”

7. Hoe bouw je een netwerk in het buitenland?

“Het begon doordat ik zelf al vast naar landen ging, waardoor ik vervolgens een netwerk ging opbouwen. Nu werk ik wel alleen met high-end klanten, dat wil zeggen dat ik geen 100 klanten per jaar heb. De shoots en het traject zijn wat duurder en daardoor kan ik met minder klanten werken.

Zo heb ik in België vijf fotoshoots aanvragen en die kan ik bij elkaar plannen of ik werf meerdere klanten op het moment dat ik ergens ben. Ik reis er dan gewoon naartoe, het vliegtuig nemen is als de bus pakken voor mij.”

fotograaf
‘Ik ga met het vliegtuig alsof ik de bus pak.’

8. Hoe heb je de beslissing genomen om afscheid te nemen van het ‘normale bestaan’?

“Het was niet makkelijk en ik werkte samen met een life coach, maar alles in mij zei gewoon dat ik het moest doen. Ik wilde gewoon niet op mijn 80ste spijt hebben van iets wat ik niet heb gedaan in plaats van wel.

Ik heb er ook wel een jaar van af gezien hoor, dus het was echt niet makkelijk om eenmaal door te pakken. Het had ook wel met zelfvertrouwen te maken, dat het eigenlijk uiteindelijk wel goed zou komen. Mijn man begreep het ook niet, zijn waarden waren een gezin stichten en het gewone dorpsleven, mijn waarden waren gewoon anders.’

Dit is nu bijna 4 jaar geleden en inmiddels weet ik dat het de goede keuze is geweest.”

9. Hoe ziet je toekomst eruit, denk je?

“Ik woon nu wel in Valencia, maar ik ben echt nog een vrije vogel. Zo huur ik een appartement, dat ik iedere maand kan opzeggen. Ik heb wel een doel gesteld, want ik ben al bijna 5 jaar digital nomad en ik wil dit blijven doen tot m’n 35ste of 36ste. Daarna zou ik wel appartementje hier in Valencia willen kopen en mijn basis dan hier houden en van daaruit verder reizen, een parttime digital nomad.”

fotograaf
“Ik ben echt een vrije vogel” – Jacinta Simons

10. Hoe bereik jij financiële vrijheid?

“Ik streef ernaar, maar op dit moment doe ik nog niet genoeg. Voor mijn bedrijf ben ik bezig met mijn online programma en de 1:1 coaching. De volgende stap is het bedrijf echt gaan opschalen. Daarom ben ik meer systemen aan het inbouwen in mijn bedrijf. In de basis is het al heel goed ingericht. Wanneer een klant mijn fotoshoot boekt staat alles klaar wat er moet gebeuren, de mailing en communicatie, etc. Dus daar heb ik niet veel werk meer aan. Het is al grotendeels geautomatiseerd. Op deze manier wil ik echter meer vrijheid creëren. Ook interesseer ik me meer in vastgoed maar dit is een langere termijn visie. Eerst wil ik meer systemen inbouwen om meer vrijheid te creëren en sneller meer inkomsten te genereren. Zodat ik nu makkelijk en sneller kan werken voor hetzelfde bedrag of meer, om vervolgens de ruimte te hebben om te gaan investeren.”

11. Is al dat reizen duur?

“Ik ben geen budget reiziger want ik doe wat ik wil, maar ik reis heel slim en maak niet veel geld op. Op dit moment heb ik ook geen dure lifestyle. Ik kan mijn huur opzeggen en reis dan naar een land waar het goedkoper is, verblijf in een coworking en doe mijn business daar. Zo bouw ik mijn internationale netwerk uit én ik zit aan het strand. Ik probeer slimme keuzes daarin te maken. Uiteraard doe je op reis meer leuke dingen en ga je vaker uit eten, maar daar probeer ik altijd wel een balans in te houden. Slim reizen en keuzes maken daarin zijn de key.”

12. Hoe komen je klanten bij jou?

“In Valencia heb ik al wel een goed netwerk opgebouwd in een korte tijd. Mensen ken mij hier wel, dus wanneer iemand een brand fotograaf zoekt, dan roept iedereen mijn naam. Ik reis veel en dan zit je wel in de expat – en online wereld, daarbij werk ik veel in coworking spaces, waar ik mijn klanten vaak tegen kom. Uiteraard werkt mijn eigen personal brand ook mee, ik trek de mensen aan die mijn klanten zijn. Via Instagram leren mensen mij kennen, gaan dan naar mijn website en zien vervolgens mijn werk.”

13. Je missie is vrouwen empoweren om een vrij leven te leiden, hoe doe je dat?

“Ik doe dat doormiddel van mijn personal branding advies en personal brand shoots. Hiermee wil ik vrouwelijke ondernemers naar een next level brengen en internationaal laten door groeien, zodat ze zichzelf niet meer klein houden. Ik wil hun grote visie weergeven in hun brand, niet alleen in wie ze nu zijn maar ook in wie ze willen zijn over 5 jaar.

Het grappige is dat iedereen wel weet waar je wilt zijn over 3-5 jaar, maar ik help ze om die vrouw weer te geven en daar ook naartoe te leven. Ik schrijf dat dus op en dat is de visie. Wie moet je daarvoor zijn en hoe gaan we die klanten aantrekken, hoe ziet de vrouw eruit en hoe kleedt zij zich?

Ik regel nu ook de outfits in samenwerking met een ‘image styliste’. Zij gaat dieper in op wie je bent en hoe we dat gaan vertalen naar je totale image, dus ook je haar en make up. En dit bied ik aan voor mijn all day brand fotoshoot. Om zelfvertrouwen te krijgen, speelt kleding en uiterlijk een grote rol. Hetgeen je uitstraalt trek je ook aan. Daar ben ik me steeds meer van bewust.”

14. Heb jij ook de behoefte om vrouwen zoals jezelf 5 jaar geleden te helpen bij de transitie?

“Ik werk voornamelijk met high-end ondernemers, maar dat budget is er niet altijd. Dus ik doe ook 1 à 2 keer per jaar promo’s om startende ondernemers met minder geld te helpen. Ik verdien daar niet veel aan, maar als ik potentie zie wil ik graag helpen en zie daar voor de toekomst ook de voordelen van in. Ik focus mij op de high-end ondernemers, omdat zij ook meer impact maken en dus weer anderen helpen en we samen zo nog meer vrouwen inspireren.”

15. Leef je je droomleven al of heb je nog wensen?

‘Nee, ik heb nog zoveel dromen. Mijn onderneming zoals het nu staat is ook pas sinds een jaar ongeveer. Ik startte bij beginnende ondernemers, maar ik kon niet de impact maken die ik wilde en ik hield mezelf ook klein. Ik zat namelijk al 10 jaar in het vak en zag in dat ik zelf helemaal geen beginnende ondernemer meer ben. Toen corona kwam, had ik de tijd om mijn systemen te bouwen en het gaf mij meer rust om aan mijn online programma te beginnen. Dit jaar merk ik dat ik erg gegroeid ben, zowel persoonlijk als zakelijk, en ik zie mezelf nu als expert in het vak.

Ik werk nu ook met een coach, een ‘leadership coach’ en zij spreekt me aan op mijn bullshit. Ik hield mezelf klein en dat hield mijn bedrijf ook klein. Nu sta ik op het playfield. Let’s play that game!”

fotograaf
‘Lets play that game!’ – Jacinta Simons

16. Waar komt inspiratie vandaan voor jou?

“Ik lees niet veel, maar het boek Straight-line Leadership van Dusan Djukich vond ik goed. Verder inspireert Jasmin Star mij op het gebied van marketing en haar benadering in mailings.

Ik heb niet echt een rolmodel, maar laat me liever inspireren door meerdere personen en invloeden zoals podcast en blogs. Ik wil me daar niet te veel door laten leiden, maar maak er meer mijn ‘eigen potje’ van zeg maar. Het liefst blijf ik zo dicht mogelijk bij mezelf. Ik vind het gevaarlijk om veel rolmodellen te hebben, je wilt niet te veel hetzelfde te doen als een ander. Als ik steeds op Instagram zit, word ik daar onrustig van. Zo neem ik dan ook minstens een keer in de week rust voor mezelf, even geen werk. Dan komen de antwoorden vaak vanzelf op je af en weet ik weer wie ik ben en waar ik voor sta. Zo gaan meer mensen je waarderen en werk je met de klanten waar je zelf het liefste mee wilt werken. Je hoeft het niet altijd met een expert eens te zijn, mensen hoeven het ook niet met mij eens te zijn. Vaak wordt het vormen van je eigen mening vergeten, terwijl dat juist zo belangrijk is.”

17. Wat zou je anderen nog graag willen meegeven?

“Blijf vooral doen wat je leuk vindt! Voel je comfortabel om uit je comfortzone te komen. De groei komt door dingen te doen die je normaal juist niet doet. Blijf elke dag werken; mediteer, sport, omring je met de juiste mensen en evalueer je leven regelmatig.”

Volg Jacinta Simons ook op Instagram >

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube >

Download mijn gratis mini videotraining ‘Hoe zorg ik voor meer klanten?‘ >

Bestel hier mijn boek Work Hard Travel Harder >

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *