Follow Your Wind: Nicole & Stijn volgen hun eigen pad


Nicole en Stijn van Follow Your Wind

Follow your wind, oftewel je eigen wind volgen. Nicole en Stijn kozen hun eigen pad en vertellen hoe jij dat ook kan doen.

Afgelopen maand sprak ik de inspirerende Nicole van Gool en Stijn Zeeman. Nicole (35) en Stijn (35) zijn al 14 jaar samen en runnen Follow Your Wind, een beweging die anderen inspireert om hun eigen koers te varen (of nou ja, eigen wind te volgen). Nicole werkte voorheen als mondhygiënist. Inmiddels is zij ondernemer en investeerder. Stijn is sinds zijn studententijd al ondernemer, en inmiddels ook investeerder. Samen hebben ze een vakantiehuis in Malaga.

Bekijk hier het hele interview:

1. Wat doet Follow Your Wind?

“Met Follow Your Wind (FYW) willen we mensen inspireren om hun eigen wind te volgen. Er zijn altijd blokkades in het leven die je dromen in de weg staan. Mentaal, fysiek, financieel. Wij focussen met FYW op het wegnemen van deze financiële blokkades. Wij delen onze weg met anderen, hoe je financieel slimmer kan worden, hoe je geld voor je kan laten werken, zodat je alle vrijheid hebt om te doen wat je wilt. Als je financiële rust hebt, is er zoveel meer mogelijk. April 2020 zijn we de Follow Your Wind Podcast gestart. We nodigen sprekers uit die ons en onze luisteraars meer kunnen vertellen over allerlei financiële vraagstukken, die wijzelf en onze community ook hebben.”

2. Zijn jullie financieel vrij?

“Wat is financieel vrij? Dat hangt ervan af wat je levensstandaard is. Begin klein, anders blokkeer je. We hanteren drie niveaus:

  1. Secure; €1500 p.p.p.m. netto (passief)
  2. Comfortable; €5000 p.p.p.m. netto (passief)
  3. Rich; €10.000 p.p.p.m. netto (passief)

Wij zitten nu tussen secure en comfortable. We kunnen al opstaan en doen wat we willen. Onze vaste lasten zijn gedekt door ons vakantiehuis in Malaga en wat investeringen die we hebben gedaan. Ondertussen zijn we het verder aan het uitbouwen.”

Follow your wind

3. Hoe zag jullie reis naar financiële vrijheid eruit?

“Het is niet vanzelf gegaan. We hebben vaak de deksel op ons neus gekregen. In 2018 kochten we ons vakantiehuis in Malaga. We zagen een goede markt om het huis te kopen voor de verhuur. Na een verbouwing stond het in 2019 op Airbnb en Booking en ging het hard. Als ons huis verhuurd was, gingen we zelf op reis met onze camper. We zijn kitesurfers, dus hebben voornamelijk daarvan genoten in Portugal.

Het huis is voor ons een IPB: een inkomen producerende bezitting. Dit levert ons passief inkomen op, mede doordat we de sleuteloverdracht en schoonmaak niet zelf doen. Tot corona kwam… Dan is een vakantiehuis opeens geen goed IPB’tje. Als je afhankelijk bent van één IPB zeker. Een vakantiewoning kan lucratief zijn, maar als het leegstaat valt je hele inkomen weg. Al is vastgoed op lange termijn altijd interessant.”

4. Waar komt die drang naar (financiële) vrijheid vandaan?

“Stijn had de stap al gezet naar locatie-onafhankelijk werken in 2007. Toen we samen een reis van drie maanden maakten door Argentinië in 2011, werd er een zaadje geplant bij Nicole. Zij werkte destijds als fulltime mondhygiënist en volgde het pad van Looking Good, Going nowhere. Want je leert natuurlijk ‘Je ruilt tijd in voor geld’. Of kon het ook anders?’

Een alternatief kenden we echter nog niet. Maar eigen tijd indelen was al snel een eerste doel. Vrijheid stond en staat voorop. Nu willen we geld verdienen, mensen helpen én tijd creëren voor onszelf. Onze investeringen en business faciliteren dit allemaal:

  1. Geld verdienen;
  2. Tijd opleveren;
  3. Energie geven.”

Bekijk hier een liveshow van Follow Your Wind:

5. Hoe verdienen jullie passief inkomen?

“Kunnen reizen, zonder dat je vermogen achteruit gaat. met die drive begon het. Een mooie lease-auto of laptop van de zaak motiveert ons niet. Wij wilden het anders doen. In het verleden verdienden we vooral passief met online cursussen, die werden en worden gevonden via advertenties en SEO. Tijdens onze reis door Portugal, kwamen we op het idee om onze kennis over passief inkomen en onze reis naar financiële vrijheid te delen met anderen. Dat werd Follow Your Wind. Wat wij in de afgelopen jaren hebben bereikt, hadden we met de kennis van nu veel sneller kunnen bereiken.

Ons inkomen komt vooral uit de verhuur van het Malaga Beach House. We ontvangen ook rendement op onze beleggingen, maar de meeste rendementen herinvesteren we direct. Met onze podcast verdienen we geld via affiliate marketing. Dit betekent dat we een commissie ontvangen als iemand via onze live show een product van de spreker koopt. De meeste kennis geven we echter gratis weg, middels onze podcast maar ook via handleidingen. We hebben handleidingen over bitcoin of cryptobots bijvoorbeeld. Content maken vinden wij enorm leuk.”

6. Hoe kan je met content passief verdienen?

“Bij content investeer je een keer tijd, maar daarna kan het jaren voor je werken. Bijvoorbeeld als je er affiliate links instopt en de content goed vindbaar is via Google. Ook via YouTube worden we goed gevonden. Onze content gaat heel lang mee.”

Follow your wind

7. Ondernemen of investeren?

“Een bedrijf is altijd een risico. Het geeft geen garantie voor financiële vrijheid. Met een bedrijf ben je zelden écht vrij. Begin daarom zo snel mogelijk met investeren. Dit is een veel simpele manier om financiële vrijheid te bereiken. Investeringen staan los van jou, en zijn niet afhankelijk van marketing. Zo kan je geld voor je laten werken, in plaats van dat je blijft werken voor geld.”

8. Hoe word je investeerder?

“Train jezelf om de mindset van een investeerder te krijgen. Wij investeren elke week, en trainen onszelf daarmee. Al investeer je elke week €10! Wij investeren elke week in Bitcoin. Je gaat hierdoor anders denken. Je kan €20 uitgeven aan een etentje, of je kan €20 investeren. Het begint klein, maar je groeit door naar grotere bedragen.”

Malaga Beach House

9. Hoe bepalen jullie de balans tussen investeren en uitgeven?

“We investeren nu zoveel mogelijk. We keren onszelf een basisbedrag uit, waarvan we onze vaste lasten betalen. De rest investeren we. Al onze rendementen herinvesteren we. We willen snel van secure naar comfortabel! Toch geven we ook graag geld uit aan reizen. Dat is voor ons een basisvoorwaarde. We gaan straks naar Brazilië, Cariben, Zuid-Afrika. Daar hebben we afgelopen jaar hard voor gewerkt; iets slimmer werken en iets meer opzij zetten.”

10. Hoeveel uur werken jullie nog per week?

“Het hangt ervan af wat je onder werk verstaat. Gemiddeld wel 60-70 uur per week, maar omdat we ons werk zo leuk vinden, voelt het niet zo. Het voelt soms als 0 uur. We hebben de vrijheid om te gaan surfen wanneer we willen. We kiezen heel bewust wat we elke dag doen. Als we een maand niet werken, kunnen we prima onze huur betalen. Dat is een groot verschil als iemand anders bepaalt wat je elke dag moet doen. Wij doen dingen steeds meer op gevoel. Je kan toch niet op commando van 9-5 productief zijn?”

Follow your wind

11. Leven jullie al je droomleven?

“We doen steeds meer van wat we echt leuk vinden. Het kitesurfen is helemaal ons ding. Follow Your Wind voelt echt als ‘wat we te doen hebben op deze wereld’. Er blijft altijd nog wat te dromen, maar daar zijn we niet zo mee bezig. We leven in het moment en zijn daar meestal er blij mee. Natuurlijk hebben we ook wel eens een rotdag. Het grootste deel van de tijd focussen we op het maken van BH’tjes; Blijvende Herinneringen. Dat je daar de tijd voor kunt maken, dat is genieten.”

12. Welk advies hebben jullie voor mensen die meer vrijheid willen?

“Elke week 40 uur werken, 40 jaar lang… En dan een strippenkaart van 25 vakantiedagen. Dat was voor ons geen goede deal. Als je echt vrijheid wilt, is 40 jaar in loondienst voor niemand een goede deal. Maar als je daar blij mee bent, good for you! Voor financiële vrijheid moet je gaan investeren. Als je je tijd blijft ruilen voor geld, word je nooit echt financieel vrij. Als je pas met je pensioen gaat genieten, ben je fysiek vaak te laat om nog alles te doen wat je wilt. Voor ons is de balans tussen investeren voor later en nu al genieten ideaal.

Inspiratie opdoen helpt ons altijd: even naar het strand, kitesurfen, mensen spreken, op avontuur gaan.”

Nicole van Gool

13. Hoe onderneem je concreet actie?

“Ben je niet tevreden over je werk? Zoek het uit! Neem een coach, leer jezelf kennen. Handelen naar je kernwaarden, maakt je al een stuk gelukkiger.

Als je geld nodig hebt, kan je altijd bewust je tijd inleveren en even gaan freelancen. Dat hebben wij vorig jaar tijdens corona ook nog gedaan. Met allebei 10 uur per week onszelf verhuren, konden we makkelijk onze vaste lasten dekken. Dat geeft financiële rust. Dan heb je weer ruimte om verder te kijken.

Content maken en echt ondernemen heeft een aanloop nodig. Het is net als investeren. Het kost tijd, voor je er geld aan verdient. Eerst moet je werken voor geld, daarna kan je geld voor je laten werken. Maar de meeste mensen blijven hun hele leven werken voor geld… Investeer altijd een deel van je inkomen, of investeer wat van je tijd in het opzetten van je eigen bedrijf.”

14. Wie is jullie inspiratiebron?

“Robert Kiyosaki van Rich Dad, Poor Dad. We hebben zelfs een programma bij hem gevolgd. Mensen vonden dat toen zonde van het geld, maar persoonlijke ontwikkeling is zo belangrijk. Denk niet ‘ik heb geen geld’, maar kijk naar manieren om aan geld te komen. Jouw kijk op geld heeft invloed op je inkomen. Ga daar aan werken! Wij zijn een tijdje elke dag begonnen met de audio’s van Robert Kiyosaki. Geef jezelf de tijd; je ziet niet meteen resultaat. Het kost tijd om je eigen blokkades op te lossen.”

15. Hoe ga je om met kritiek?

“Er wordt wel eens gevraagd of wij nog wel werken. Dit komt deels door kitefoto’s op Instagram; daar willen we vrijheid uitstralen natuurlijk. Maar we willen ook laten zien dat we er hard voor werken. Het kost tijd om iets te bereiken. Tegelijk willen we laten zien dat je geld voor je kan laten werken. Je hoeft niet per se hard te werken om veel te verdienen. Maar vaak moet je eerst wel hard werken en jezelf goed leren kennen, voordat je geld voor je kan laten werken. We kiezen ervoor om nog steeds te werken in plaats van alleen cocktails te drinken onder een palmboom. Dat laatste geeft ons geen voldoening.”

16. Laatste tips?

“Ga kijken hoe geld voor je kan werken. Ruil niet je tijd voor geld, koop tijd door te investeren in IPB’tjes. Als je dat onder de knie krijgt, krijg je meer financiële vrijheid en meer tijd.

Kijk waar je echt blij van wordt. Hoe wil je leven? Locatie-onafhankelijk werken was voor ons een eerste stap. Je kan tijdens het opbouwen van je bedrijf – of in loondienst – al beginnen met investeren. Zet geld opzij en ga wekelijks investeren.

Omring je met mensen die hier ook mee bezig zijn. Dan hoef je je niet langer te verantwoorden, maar kan je van elkaar leren. Dankzij internet is investeren nu voor iedereen mogelijk. De lijnen zijn kort, de kennis ligt voor het oprapen.

Accepteer dat je – zeker in het begin – soms leergeld betaalt. Laat je niet leiden door emotie. Als je bang bent om geld te verliezen, kan je nooit investeren. Time in the market, is more important than timing the market. Zorg voor tijd en spreiding, dan kan het op de lange termijn bijna niet missen.

Volg je eigen wind. Kies je eigen pad! Pak de verantwoordelijkheid voor je eigen leven.”

Volg Nicole & Stijn op Instagram. Bekijk de live shows van Follow Your Wind op YouTube >

Volg Vrije Meid op Spotify of Instagram 

Bekijk gratis mijn masterclass ‘In 3 stappen naar een schaalbaar bedrijf‘ >

Bestel mijn boek ‘De route naar €100.000 per jaar‘ en ontvang gratis een cursus t.w.v €99 >

boek
Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *