Stilte retraite op de Hoorneboeg: hoe was het?


Stilte retraite
Stilte retraite op de Hoorneboeg

Van 30 juni t/m 1 augustus ging ik op stilte retraite op de Hoorneboeg. Oftewel, een weekend in stilte aan de hei. Dit zijn mijn inzichten.

Al een tijdje leek het mij leuk en leerzaam om eens een stilte retraite te doen. Ik droomde van een week mediteren in een Aziatische tempel, maar besloot uiteindelijk om klein te beginnen. Ik zocht het dichterbij huis en boekte een stilte retraite aan de hei: ‘Silent Sunday aan de Hei’ op de Hoorneboeg, een prachtige plek op de Gooische heide.

Stilte retraite betekenis

Een stilte retraite is een event waar je naartoe kan gaan en waar je niet mag praten. Zo ben je ‘alleen met je gedachten’ en leer je jezelf beter kennen. De stilte kan je helpen om bepaalde dingen te herinneren en te verwerken. Daarnaast kom je even helemaal tot rust, omdat je niets hoeft. Het kan intens zijn, omdat je geen afleiding hebt, en stil staat bij gedachten die je normaal camoufleert.

Suzanne op de hei
De Hoorneboeg

De Hoorneboeg (via HappySoulTravel)

Ik vond dit stilte retraite via HappySoulTravel, een zoekmachine voor retraites. HappySoulTravel licht daar de beste retraites uit, waaronder veel retraites op de Hoorneboeg. De oprichter van HappySoulTravel is dan ook mede-oprichter van de Hoorneboeg. De Hoorneboeg kan het beste worden omschreven als een landgoed op de Gooische heide, net onder Hilversum. Een prachtige plek voor een retreat, met veel sfeer, middenin de natuur, maar met een moderne inrichting. Het eten was super!

Waarom een stilte retraite?

In eerste instantie wilde ik het ‘gewoon eens ervaren’. Ik was benieuwd hoe het zou zijn, en wat het me zou brengen. Ik probeerde open te staan en geen hoge verwachtingen te hebben. Tegelijkertijd vroeg de begeleider – Sharon – ons op de eerste dag om een intentie te zetten. Ik koos voor de intentie om meer vrijheid en geluk te ervaren in mijn hoofd, ongeacht externe omstandigheden. De groep bestond overigens uit 12 deelnemers, allemaal vrouwen.

Kampvuur maken

Angst vooraf?

Ik was niet bang om de stilte in te gaan. Door mijn soloreizen, breathworktraject en ervaring met yin yoga, ben ik het gewend om alleen te zijn met mijn gedachten. Ik kan er soms echt van genieten om rust te pakken, om even niet te knallen. Dat doe ik in het dagelijks leven al genoeg. Toch was ik wel heel benieuwd of er nog een nieuw inzicht zou komen, of dat er een nare herinnering boven zou komen die ik lang had weggedrukt.

Programma van het retraite

Het programma zag er als volgt uit:

Vrijdag

Introductie, diner, meditatie

Zaterdag

Ontbijt, yin yoga, lunch, visualisatie en creatieve opdracht, diner, boswandeling, meditatie en kampvuur

Zondag

Ontbijt, yin yoga, lunch, meditatie en schrijfopdracht, afsluiting

Tussendoor was er genoeg vrije tijd, om gewoon niets te doen of lekker te wandelen op de hei.

Op de hei
Hertjes

Mijn ervaring en inzichten

Het stilte retraite overtrof mijn verwachtingen. Ik was onder de indruk van de mooie locatie, zowel de hei als de Hoorneboeg zelf. Ook de groep was fijn, er hing een goede energie, mede door de begeleiding van Sharon. Het eten was top, iets dat ik erg belangrijk vind. En daarbij natuurlijk de stilte. Ik heb ervan kunnen genieten, heb mooie inzichten op gedaan en ben niet gek geworden 😉

Veroordeel je gedachten en gevoelens niet

Ik ben me ervan bewust geworden dat ik veel gedachten en gevoelens veroordeel. Dat gebeurt vaak. Daarom drukken we veel gedachten en gevoelens continu weg. We willen iets niet voelen. Maar het is oke. Door niet weg te lopen voor gevoelens, kan je ze pas oplossen. Pas als je accepteert wat er is, accepteer je jezelf en kan je dus echt vrij zijn.

De natuur is een grote leermeester

Ik heb veel inzichten gehaald uit de natuur. De natuur is al goed, er is genoeg. Alle planten en dieren doen hun ding, en groeien verder. Ze veroordelen zichzelf of anderen niet. Ze houden zichzelf niet klein. Wij mensen doen wat wel, met onze oordelen, over gedachten en angsten. We stoppen dingen weg en bouwen muurtjes om ons heen. Terwijl je pas echt jezelf kan zijn als je al jezelf ontdoet van alle oordelen, angsten, belemmerende gedachten en muurtjes. Alle bullshit!

Mijn pipowagen
De kas

Eindconclusie stilte retraite

Het stilte retraite is mij zeer goed bevallen. Ik ben tot rust gekomen, heb mooie inzichten opgedaan en heb ervan genoten. Ik zou het zeker nog eens willen doen, misschien dan wel langer. Iedereen was alleen gekomen, dus het is heel normaal dat je niemand kent. Focus lekker op jezelf! Vrouwen, mannen, iedereen is welkom.

Ook een stilte retraite in Nederland?

Net als ik op stilte retraite gaan in Nederland? Er is volop keuze! Ik zocht via HappySoulTravel, maar ook BookYogaRetreats is een site waar je veel retreats vindt. Je hebt retraites in alle soorten en maten. Bepaalde vormen van yoga, meditatie, maar ook welness, wandelen, etc. Mij lijkt een feminity retraite erg interessant!

Zou jij het kunnen, 48 uur in de stilte?

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube

Download gratis ‘7x Fouten die ik maakte als locatie-onafhankelijk ondernemer‘ >

Bestel hier mijn boek Work Hard, Travel Harder >

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *