Wat ik leerde op mijn spirituele reis 4


Afgelopen jaar heb ik veel gedaan op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Wat heb ik geleerd van deze spirituele reis?

“Ik ben absoluut niet spiritueel!”

Dat zou zeker een uitspraak van mij kunnen zijn geweest. En nog steeds zie ik mijzelf niet echt als spiritueel. Ik houd van feiten 😉 Tegelijkertijd probeer ik meer open te staan voor nieuwe dingen, en als iets nieuw voor mij was, dan was het spiritualiteit wel. Baat het niet, dan schaadt het niet! En dus begon ik vorig jaar aan mijn ‘spirituele reis’.

Coaching en ‘Zij verdient een ton’

Ik begon meer open te staan voor ‘anderen’ en ‘nieuwe meningen’ sinds 2020. Dit kwam vooral doordat ik droomde van een (nog) vrijer leven, met meer financiële rust en meer doen wat ik leuk vind. Waarom zij ik geen advies aannemen van mensen die dat al wel hadden en deden? Ik startte met het interviewen van succesvolle ondernemers, en later nam ik zelfs een businesscoach in de hand. Dit is allebei niet heel spiritueel, maar ik opende dus wel mijn geest voor nieuwe visies.

Van money mindset naar master your mindset

Wie openstaat voor zakelijke groei, komt waarschijnlijk al snel de term money mindset tegen. Dit betekent grofweg ‘je overtuigingen over geld’. Als je geen goede relatie hebt met geld, houdt dit je financiële groei tegen. Wanneer je een goede relatie hebt met geld, zal dit je financiële succes ten goede komen. En dus verdiepte ik mij in money mindset. En dan is het een kort lijntje naar mindset in het algemeen. Want je overtuigingen over het leven hebben enorm veel invloed op… je leven! Ik las in 2020 een hoop boeken die mindset-gerelateerd zijn.

Hypnose

Mijn eerste ‘echte’ spirituele ervaring was een hypnose bij Anne Neijnens. Ik ken Anne al langer en wist dat zij hypnoses begeleidde. Mijn motivatie om eens een hypnose te ondergaan, was dat ik meer inzicht wilde in het verleden. Ik wilde mij bepaalde dingen beter herinneren, niets wegdrukken, 100% voelen. Ook als dat soms negatief is. Eventuele blokkades die ik had, wilde ik doorbreken. In oktober vond mijn sessie plaats. Het deed mij nog het meeste denken aan een heel diepe begeleide meditatiesessie. Heel indrukwekkend en leerzaam. Over de inhoud wil ik het verder niet hebben, maar ik heb mezelf en mijn verleden zeker weer beter leren kennen.

Met Anne Neijnens voor de watertoren

Intuïtief coaching

Mijn volgende ‘spirituele ervaring’ was met intuïtief coach Simone de Jongh. Ik ken haar via mijn coach Carlijn Ottens en was meteen nieuwsgierig naar haar. Simone is namelijk een enorm gevoelsmens. Ze voelt dingen razendsnel aan en kan personen echt ‘lezen’. Ik boekte een kennismaking met haar, en al tijdens dat gesprek blies ze me omver. Deze vrouw had mensenkennis! En dus wilde ik meer: twee sessies met Simone over mijn kracht, mijn ‘goud’. Ze gaf mij heel veel inzicht in mezelf, ik mag nog veel meer omarmen wie ik ben en dat laten zien. Daar zit mijn goud, daar ligt mijn missie. Enorme aanrader!

Breathwork journey

Voordat ik de sessies met Simone had, had ik ook al een breathworksessie bij Dorien Blaauw gedaan. Ontzettend gaaf om eens te ervaren, en het ging gek genoeg over veel meer dan ademhalen. Je adem blijkt synoniem te zijn voor hoe je met veel moeilijke situaties omgaat. En dus kwamen ook hier weer patronen aan het licht… Ik besloot all in te gaan en vanaf januari een volledige Full Journey Rebirthing Breathwork te doen bij Dorien. Dit is heel intens geweest. Je komt jezelf wel tegen als je iedere week kwetsbaar op de mat ligt. Maar Dorien heeft mij hier enorm goed bij geholpen en ik ben weer zoveel inzichten wijzer. En bovendien: ik ken mijzelf nog beter en kan beter naar binnen keren. Wat voel ik? Waarom? Wat doe ik ermee?

Met Dorien bij Workmode

Zelfliefde coaching

Op Instagram kwam ik ook in aanraking met Linde Jelena, oftewel de Ice Queen. Linde staat bekend om haar bijna dagelijkse dipjes in koud water. Ze organiseert ijsbadworkshops en duikt vaak de sloot in 😉 Maar daarnaast is Linde gespecialiseerd in zelfliefde. Ze heeft zelf geen smooth verleden maar leerde hoe zij zichzelf toch op 1 kon zetten. Hoewel ik vind dat ik best veel zelfliefde heb en mezelf vaak op 1 zet, wilde ik hier toch graag meer over leren. Ik heb enorm bewondering voor hoe Linde met haar verleden dealt. En daarbij was ik geïnteresseerd in de combinatie met koude training. Ook hier bleek weer: luister naar jezelf, ken je grenzen. De coaching met Linde heeft mij geholpen om te dealen met moeilijke situaties in het heden.

IJsbad

Natuurlijk wilde ik graag een ijsbadworkshop volgen bij Linde. Helaas gooide corona roet in het eten en werd de workshop meerdere keren verzet en toen voorlopig afgezegd. En dus plonsde ik met Pauline Pater in de Maarseveense plas. Hier kon ik in de praktijk brengen wat ik o.a. bij Dorien heb geleerd: rustig blijven in uitdagende situaties. Mijn reactie onder controle houden, maar wel naar mijn eigen grenzen blijven luisteren. Ik bleef zelfs 4 minuten in het koude water. Langer dan gepland (we hadden geen timer), met een enorme kick achteraf. Magisch!

In de Maarsseveense plas

Mijn spirituele reis

Mijn spirituele reis heeft mij een hoop opgeleverd. En ik ben pas net begonnen! Ik ken mezelf beter, kan rustig blijven in plaats van meteen te reageren vanuit emotie. En tegelijkertijd kan ik beter ‘voelen’. Ik stop dingen niet weg maar kan onderzoeken wat ik voel en waar het vandaan komt. Ik kan ervoor kiezen hoe ik er vervolgens mee omga. Natuurlijk ben ik niet perfect en ook geen robot, maar ik kan wel makkelijker naar binnen keren en naar mezelf luisteren.

Daarnaast sta ik meer open voor spiritualiteit, en ook meer open voor alles eigenlijk. Ik heb meer een groeimindset ontwikkeld, in plaats dat ik denk in beperkingen. Ik wil leren van anderen en open staan voor nieuwe dingen, in plaats van blijven hangen in wat ik al weet of denk te weten. Daar kom je niet veel verder mee!

What’s next?

Ik heb de smaak te pakken! Ik wil nog veel meer dingen doen op het gebied van persoonlijke groei. Mijn spirituele reis gaat verder:

 • Stilteretreat
 • Yogaretreat van een week of meer
 • Zweethut-sessie
 • Ayahuasca-ceremonie (of heel retreat)
 • Ecstatic dance
 • Iemand nog andere ideeën?

Ben jij bezig met persoonlijke ontwikkeling? Wat schaar jij onder spiritualiteit?

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube

Download mijn gratis mini videotraining ‘Hoe zorg ik voor meer klanten?‘ >

Bestel hier mijn boek Work Hard Travel Harder >

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 gedachten over “Wat ik leerde op mijn spirituele reis

 • Sharon

  He Suzanne,

  Wat een mooie reis ben je aan het maken! Misschien past er ook nog een reis in je planning met bestemming, Silvolde? Bij NewNature geven we namelijk Hatha Yoga Docentenopleiding van 4 weken waarin je alles leert op het gebied van yoga, meditatie, ademhaling, coaching mét al die tijd volledige focus op jezelf. Een mooie aanvulling om in je spirituele rugzak te stoppen!

  Mocht je meer willen weten, we horen graag van je!