Malaga vakantie? Must-sees en to do’s


Malaga

Dit jaar ging ik twee keer op vakantie naar Malaga, een heerlijke stad in Zuid-Spanje. Ik tip je de mooiste bezienswaardigheden en leukste to-do’s voor jouw Malaga vakantie.

Malaga is een Spaanse stad waar ik dit jaar twee keer ben geweest. Waarom? Vooral voor het weer! Malaga ligt in Zuid-Spanje (Andalusië), dus warmer dan dat wordt het in Europa bijna niet. Daarnaast is Malaga een prachtige stad waar je een gezellige citytrip kan combineren met strand. Malaga ligt namelijk aan zee. Een dikke pré wat mij betreft! In deze blog deel ik de mooiste bezienswaardigheden met je, evenals de leukste to-do’s voor jouw vakantie.

Malaga

Bezienswaardigheden Malaga

Malaga is de op vijf na grootste stad van Spanje. Verwacht dus geen Barcelona-achtige must-sees. Wat wel? Prachtige straatjes, oude gebouwen en vooral een heerlijke vibe. Malaga is relaxed en minder toeristisch dan grote broer Barcelona – of Valencia. Een Malaga vakantie betekent vooral ontspannen, ronddwalen en geen harde bucketlist taferelen. Toch zijn er een aantal bezienswaardigheden die je niet wilt (en kan) missen.

Kathedraal van Malaga

De kathedraal kan je niet over het hoofd zien. Het is een prachtig, imposant gebouw in het centrum. De kathedraal wordt ook wel La Manquita genoemd, wat de ‘een-armige dame’ betekent. Dit omdat de cathedraal slechts één toren heeft.

Malaga kathedraal

Alcazaba de Malaga

Het Alcazaba de Malaga is het voormalige Moorse fort en paleis dat op de heuvel – de Gibralfaroberg – ligt. Je loopt hier vanuit het centrum zo naartoe (en kan het Alcazaba zien liggen vanaf de boulevard en de pier). In het Alcazaba vind je over andere een archeologisch museum (heel Malaga is op een Romeinse nederzetting gebouwd). Bonus: vanaf het Alcazaba heb je een schitterend uitzicht over de stad en de zee.

Gibralfaro Kasteel

Naast het Alcazaba, ligt het Gibralfaro Kasteel. Hoewel het kasteel iets jonger is dan het fort, stamt het Gibralfaro Kasteel ook uit de tijd van de Moren. Vanaf de heuvel kon de stad goed verdedigd worden. In de vijftiende eeuw is Malaga door de katholieke Spanjaarden toch terugveroverd.

Gibralfaro

Romeins theater

Het Romeins theater bevindt zich in het centrum, eveneens naast Alcazaba, en is gratis te bezoeken. Wel is het leuk om een rondleiding te boeken, omdat je dan meer te weten komt over de Romeinse geschiedenis is Malaga. Er zijn veel combitickets te zoeken, bijvoorbeeld voor de kathedraal, het Alcazaba (en het kasteel) en het Romeins theater.

Botanische tuin van Malaga

De botanische tuin van Malaga.- oftewel de Jardin de la Concepcion – ligt op vijf kilometer buiten het centrum. Even een Uber pakken dus, of huur een fiets. De 23 hectare grote tuin is een oase van rust en staat vol tropische planten. Je kan hier makkelijk twee uur struinen. Met een kleine wandeling klim je de heuvel op en heb je een prachtig uitzicht over de stad.

Muelle Uno

De pier en haven van Malaga zijn een must-see. Malaga ligt aan het water, dus een bezoekje aan Muelle Uno kan niet ontbreken. Gelukkig loop je er vanuit het centrum zo naar toe. Een mooie tussenstop op de weg naar het strand. Muelle Uno oogt wat toeristisch, dus haal een ijsje of eet bij Cambara, en loop dan weer verder. Vanaf de vuurtoren links en je komt bij het strand.

Playa de la Malagueta

Het strand van Malaga – Playa de la Malagueta – is 1200 meter lang en gelegen aan de Costa del Sol. Het strand heeft een mooie boulevard waar je kunt wandelen, hardlopen, fietsen of kunt neerstrijken bij een strandtent. Gegrilde sardientjes zijn hier de specialiteit.

Malaga beach

Mercado de Atarazanas

De Mercado de Atarazanas is een overdekte versmarkt in het centrum. Deze markthal heeft prachtige gekleurde ramen en is een echte plek om de Spaanse sfeer te proeven – letterlijk. Haal een lekker kaasje, koop een vers sapje of haal vlees of vis voor thuis. Lunchen kan ook op het gezellige terras aan de voorkant van de mercado.

Plaza de la Merced

Een gezellig pleintje in Malaga is Plaza de la Merced. Hier komen de Malagueños ’s avonds samen. Maar ook overdag is het hier al genieten. Bestel een biertje en tapas en kijk je ogen uit – mensen kijken, de opvallende obelisk of het Casa Natal de Pablo Picasso. In dit huis is de schilder Picasso geboren. Casa Natal is ook te bezoeken als (klein) museum. Verderop vind je ook het ‘echte’ Picasso Museum.

Pedregalejo

Dit oude vissersdorpje in inmiddels een populaire buitenwijk van Malaga. Pedregalejo combineert relaxed genieten en authenticiteit met fijne strandtenten en een breed zandstrand. Aanrader is de hike naar Mirador San Anton. Tip: je kan een bus pakken naar het beginpunt van de wandeling, dan hoef je niet het eerste stuk vanuit Pedregalejo naar boven te hiken.

In de buurt

Caminito del Rey

Op ruim 50 kilometer van Malaga ligt het beroemde wandelpad ‘El Caminito del Rey’. Dit pad was voorheen een van de gevaarlijkste wandelingen ter wereld. Sinds de renovatie in 2015 is de caminito echter voor iedereen veilig te bewandelen. Weet wel dat er nog steeds veel loopbruggen tussen zitten, en dat de wandeling grotendeels op grote hoogte plaatsvindt. Heb je extreme hoogtevrees? Dan is dit misschien niets voor jou. De totale route is ongeveer 7 kilometer, maar trek er inclusief fotomomenten zo’n twee uur voor uit.

Let op: door de populariteit en beperkte plekken, reserveer je je ticket idealiter al een paar weken vooraf.

Caminito

Granada

Een mooie stad in de buurt is Granada, dat zich op 120 kilometer van Malaga bevindt. Het hoogtepunt – letterlijk en figuurlijk – van Granada is het Alhambra. Dit doet je wellicht denken aan het Alcazaba en Gibralfaro in Malaga. Alhambra is namelijk eveneens een Moors fort inclusief paleis en mooie tuinen. Reserveer je tickets van te voren zodat je zeker weet dat je een plekje hebt. En geloof me: rondlopen in Alhambra duurt zo een halve dag!

Geen eigen vervoer? Dan zijn er tours met transport te boeken vanuit Malaga.

Granada

Torcal

Op 30 kilometer ten noorden van Malaga ligt het natuurpark Torcal. Alleen de weg naar dit park toe is al prachtig. Torcal zelf is bovendien uitgeroepen tot werelderfgoed. De natuur hier bestaat uit een kalkstenen plateau en heel veel ‘pannenkoekrotsen’. De vreemde formaties zijn stuk voor stuk indrukwekkend en doet je wellicht denken aan een science fiction film.

Torcal

To do in Malaga

Fietstour

Een leuke manier om een stad te leren kennen, vind ik altijd een fietstour. In de wijk Soho zitten meerdere verhuurlocaties waar je een fiets kunt huren of een fietstour kunt boeken. Vanaf circa 8 euro voor een fiets, of 25 euro voor een fietstour.

Restaurants

In Malaga kan je heerlijk eten en drinken. Hier mijn favoriete restaurants:

  • Casa Lola Strachan
  • Casa Lola Uncibay
  • Casa Lola
  • La Bella Julieta
  • Brunchit
  • La Quintoneria
  • El Meson de Cervantes
  • El Tapeo de Cervantes
  • Terra Mia
  • La Farola de Orellana
  • Cambara
  • Next Level Specialty Coffee
  • Santa Coffee Soho

IJssalons

Aan ijs geen gebrek!

  • Casa Mira
  • Santinis Gelato
  • Levi Angelo Gelato

Malaga weer

Het klimaat in Malaga is zacht. Malaga ligt in Zuid-Spanje en het weer hier is voor een groot deel van het het jaar zonnig met een aangename temperatuur. De gemiddelde temperatuur in Málaga is ongeveer 22 graden. Er zijn ruim 300 dagen zon per jaar. In de zomer lopen de temperaturen op tot (ver)boven de 30 graden. In de winter kan het nog zeker 16 graden zijn, met ’s nachts temperaturen ton de 10 graden.

Malaga vliegtickets

Goedkoop vliegen naar Malaga? Dat kan! Soms vind je al tickets onder de €100 voor een retourtje. O.a. Transavia en Vueling vliegen vanaf Amsterdam op Malaga Airport.

Malaga Airport

Malaga Airport ligt net buiten de stad en is goed bereikbaar. Neem een Uber of pak de trein van of naar het centrum van Malaga. Binnen een kwartier ben je er!

Malaga

Airbnb of hotel?

Ga je voor een eigen appartement of boek je liever een hotel? Ik heb tijdens mijn vakanties beide opties ervaren.

Tandem Soho Suites

In mei sliep ik elf nachten in een appartement van Tandem Soho, in de gelijknamige wijk Soho. Het fijne aan dit appartement was dat we een eigen keukentje hadden én gigantisch dakterras met ligbedden, zitje en eettafel. Bovendien keek het dakterras uit over het centrum. Prachtig! Dikke aanrader!

Check hier de prijzen en beschikbaarheid >

Barcelo

Liever een hotel? Een mooie kamer met goede receptie, hotelontbijt en dakterras met zwembad (wel gedeeld)? Dan is Hotel Barcelo wat voor jou! Dit hotel ligt net buiten het centrum, en pal boven het treinstation. Ideaal als je geen huurauto wilt boeken.

Check hier de prijzen en beschikbaarheid >

Wel een huurauto nodig? Check EasyTerra >

Waar ga jij volgende keer naartoe? Nog tips?

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube

Download gratis ‘7x Fouten die ik maakte als locatie-onafhankelijk ondernemer‘ >

Pre-order mijn boek De route naar €100.000 per jaar >

De route naar

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *