Super simpel beleggen: Janneke Willemse geeft tips


Beleggen is heus geen rocket sciene! Expert Janneke Willemse – van Blondjes Beleggen Beter – geeft tips voor super simpel beleggen.

Beleggingssexpert Janneke Willemse begon in 2003 met beleggen, toen zij praktijkervaring wilde opdoen voor de beursprogramma’s die zij ging presenteren bij RTL Z. Daarnaast is zij dagvoorzitter, runt de blog Blondjes Beleggen Beter – waar ze deelt over haar beleggingsportfolio – en auteur van het gelijknamige boek. Ik sprak Janneke eerder al over haar inkomen, en deze maand deelt ze haar tips voor super simpel beleggen.

Bekijk het hele interview hieronder:

1. Hoe ben jij begonnen met beleggen?

“Ik begon in 2003 met €300, toen volgde ik klakkeloos de beleggingsexperts op die ik sprak voor RTL Z. Ik had geen beleggingsdoel. Het was nog niet serieus. Dat begon pas in 2013. Toen heb ik €20.000 geïnvesteerd voor mijn pensioen. Ik deed research en kocht aandelen, en ging daar over delen op mijn blog Blondjes Beleggen Beter. Inmiddels in mijn portefeuille €75.000 waard. Ik heb nog steeds het gevoel dat ik maar wat doe. Al blijft beleggen altijd onzeker. Daar moet je mee om leren gaan.”

2. Wat is jouw ‘geheim’ voor zo’n hoog rendement?

“Veel spreiding over verschillende sectoren, en ik beleg alleen in bedrijven die ik leuk vind. Dan is het leuk om het nieuws te volgen en je in zo’n bedrijf te verdiepen. Zo beleg ik in Netflix sinds ik zelf startte met binge watchen. Probeer je iets voor te stellen bij het bedrijfsmodel, dan kan je proberen te voorspellen hoe het aandeel zich zal ontwikkelen. Ik gun mezelf veel tijd om een beslissing te nemen, deels omdat ik mijn keuzes goed wil kunnen onderbouwen voor mijn blog.”

3. Zit al jouw geld in beleggingen?

“Ik heb meerdere potjes. Naast mijn beleggingsportefeuille voor Blondjes Beleggen Beter, heb ik een andere beleggingsrekening met ETF’s. Daarnaast heb ik nog een pensioenbeleggingsrekening en een ‘gewone’ spaarrekening met ten minste €20.000. Zo kan ik het in noodgevallen een jaartje uitzingen. Bovendien zit er ook vermogen in ons huis; dat is deels afgelost. Beleggen op de beurs heeft mijn voorkeur ten opzichte van beleggen in vastgoed en crypto. Ik heb wel ETF’s in vastgoed, en wat crypto. Ik vind het lastig om bij crypto een goede verwachting te hebben. Het blijft een beetje ‘wat een gek ervoor geeft’.”

Super Simpel Beleggen

4. Handel je veel?

“In het begin meer dan nu. Nu beleg ik echt voor de lange termijn en houd ik aandelen langer vast. Ik wil eigenlijk pas aan mijn beleggingen komen als ik de pensioengerechtigde leeftijd heb bereikt. Maar mocht ik het geld eerder nodig hebben, dan kan ik er natuurlijk gewoon bij. Hoe langer je belegt, hoe hoger de kans dat je met veel rendement eindigt. Na 20 jaar beleggen heb je een succeskans van bijna 100%. Bij elke verkoop- of aankoop maak je transactiekosten. De beste rendementen worden behaald door mensen die al zijn overleden, dat zegt genoeg!”

5. Waarom kiezen steeds meer mensen voor beleggen?

“Sinds de spaarrentes naar 0 zijn gegaan, zoeken mensen naar andere manieren voor rendement. Anders wordt je geld door inflatie minder waard. In de coronadip zijn er veel mensen ingestapt. En dan is er nog de opkomst van de FIRE-beweging die invloed heeft. Weet echter wel dat de rendementen die afgelopen jaar behaald zijn, niet helemaal ‘normaal’ zijn. Het gemiddelde rendement op aandelen is sinds 1900 zo’n 8% per jaar. Blijf jezelf afvragen welk risico je jezelf kan veroorloven. Er kan altijd weer een crisis komen.”

6. Wat zijn de bezwaren om niet te beleggen?

“Veel mensen denken te moeilijk. Alleen al bij het openen van een beleggingsrekening lopen sommige mensen vast. Een deel volgt klakkeloos adviezen van anderen op, een ander deel verstijft en doet helemaal niets. Het is vooral belangrijk dat je een broker kiest die onder toezicht staat. Of een broker gecontroleerd wordt door een Europese toezichthouder, kan je checken door naar de bankvergunning te kijken.”

Super Simpel Beleggen

7. Wat zijn dé drie succesfactoren voor beleggen?

“Beleg voor de lange termijn, zorg voor goede spreiding en kies voor lage kosten. Dan optimaliseer je optimaal van het rente op rente-effect, dan gaat de sneeuwbal rollen. Lage kosten zijn fijn, maar uiteindelijk betaal je ook voor gemak. Beheerd beleggen is duurder, maar kan voor mensen die er geen tijd aan willen besteden ideaal zijn. Bij een goedkope beleggingsrekening moet je doorgaans meer zelf uitzoeken.”

8. Wat verwacht jij voor de komende jaren?

“Het blijft lastig te voorspellen. Niemand heeft een glazen bol. Er zal heus weer eens een crisis komen. Maar of aandelen dan naar beneden knallen, of weer ‘normaliseren’, dat is de vraag. Maar ik focus mij gelukkig op de lange termijn. Op de lange termijn komt het altijd wel goed. Als er een crash komt, blijf vooral zitten. Als je stalen zenuwen hebt kan je zelfs bijkopen. Wanneer een aandeel echter jaar na jaar keldert, is het misschien wel tijd om afscheid te nemen. Dat had ik met mijn Weight Watchers-aandelen eerder moeten doen… Nu zijn ze zo weinig waard, dat het eigenlijk niet meer uitmaakt. Kijk vooral naar de lange termijnverwachtingen van het bedrijfsmodel.”

9. Laatste tips voor super simpel beleggen?

“Een leuk boek is The Automatic Millionnaire. Unshakeable van Tony Robbins is ook leuk, maar iets taaier. Nog iets dieper gaat De conservatieve belegger. Dat gaat over een strategie voor aandelen met weinig risico, en hoog rendement. Mijn eigen boek Blondjes Beleggen Beter gaat over starten met beleggen, succesfactoren en een stappenplan voor een beleggingsplan. De beste tip blijft echter: begin! Desnoods met een heel klein bedrag, liefst periodiek voor een gemiddelde aankoopprijs. Time in the market, is better than timing the market. Het is nooit te laat om te beginnen.”

Ook super simpel beleggen? Volg Janneke Willemse via Instagram >

Volg Vrije Meid op Spotify of Instagram 

Download mijn gratis e-book ‘7x Fouten die ik maakte als locatie-onafhankelijk ondernemer

Bekijk gratis mijn masterclass ‘in 3 stappen naar een schaalbaar verdienmodel’

Bestel mijn boek ‘De route naar €100.000 per jaar‘ en ontvang gratis een cursus t.w.v €99 >

boek
Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *