Patrick Kicken: Kan je leven zonder stress?


Patrick Kicken
Patrick Kicken

Podcaster, auteur, bon vivant en voormalig radio-dj Patrick Kicken is bekend van zijn podcast en boek Leven Zonder Stress, over stress, geluk, zingeving, geld, seksualiteit, burn-out, depressie, angst, liefde, status, ego en meer.

Patrick Kicken – van de podcast en het gelijknamige boek Leven Zonder Stress – begon zijn carrière als radio-dj bij 3FM en Radio Veronica. Na een burn-out ging hij fulltime verder als podcast host. Nu interviewt Patrick wekelijks podcasters, auteurs, coaches en sprekers over zijn favoriete onderwerpen. Wat is Patricks verdienmodel? Kan je leven zonder stress? En heeft hij nog opvoedtips voor mij?

Luister hier het hele gesprek met Patrick Kicken:

1. Patrick, na al die gesprekken: kan je leven zonder stress?

“Leven zonder stress was mijn doel. Dat bereiken kan echter niet, en dat moet je misschien ook niet willen. Een beetje stress is juist fijn. Ik heb nu wel minder stress. Maar ‘leven met minder stress’ klinkt toch minder aantrekkelijk. Onderprikkeld zijn is ook niet wenselijk. Voor je het weet heb je een bore-out.”

2. Is jouw spirituele zoektocht begonnen na jouw burn-out?

“Eigenlijk andersom. Ik begon mijn spirituele zoektocht al toen ik nog bij de radio werkte. Dit waren twee totaal verschillende werelden. Dit strookte niet met elkaar, wat een burn-out opleverde. Ik zocht meer betekenis in mijn werk. Mijn werk was een trucje geworden. Ik had de toppen van mijn kunnen bereikt. Ik wilde mezelf opnieuw gaan uitvinden. Om uit een burn-out te komen, moet je door een hoop shit heen. Dat is niet fijn, maar je moet er doorheen. Familie-gedoe, een scheiding, onverwerkte shit uit mijn jeugd…”

3. Verdiende je goed als radio-dj?

“Ja, ik verdiende goed. Ik verdiende rond de €150.000 per jaar. Maar ik wist dat deze carrière tijdelijk was. Daarom ben ik altijd goed met geld omgegaan. Misschien had ik het achteraf nog wel slimmer aan kunnen pakken. Ik huurde bijvoorbeeld heel lang een woning. Mijn spaarpotje gaf mij wel de rust om mijzelf de burn-out te ‘gunnen’. Ik kon het mezelf veroorloven.”

4. Wat is je verdienmodel nu?

“De podcast is bijna pro-deo. Ik doe het vooral om waarde te delen. Mijn geld verdien ik via affiliate marketing, een column en via een sponsor. Hij hoorde de podcast en mailde dat hij maandelijks wilde doneren. Mijn huis is afbetaald. Daarnaast heb ik een tweede huis dat ik verhuur voor extra inkomsten. Ik heb niet veel meer nodig om fijn te leven. Per maand komt er €2000-€2500 binnen.”

5. Hoe belangrijk is geld voor je?

“Financiële stress is niet fijn. Geld verdienen is noodzakelijk. Het voelt alleen goed als ik ervoor gewerkt heb. Ik vind het moeilijk om geld te ontvangen waar ik weinig voor heb gedaan. De huurinkomsten van mijn tweede woning voelen anders; daar heb ik hard voor gewerkt en in geïnvesteerd. Bovendien is verhuren nooit 100% passief. Om materiële zaken geef ik niet veel. Ik heb een oud autootje waar ik al jaren in rijd. Dat was anders toen ik als dj werkte. Ik was koopverslaafd; ik kocht om me beter te voelen. Geluk zit hem niet in spullen. Je compleet voelen bereik je op andere manieren.”

6. Wat maakt jou nu gelukkig?

“Ik ben liever geluk. Geluk is de basis. Je moet het niet uit de wereld halen, het zit al in je. Kijk maar naar jonge baby’s. Later wordt ons aangeleerd dat ons geluk afhankelijk is van iets externs. Daar is de hele consumptiemaatschappij op gebaseerd. Vrijheid is om onverwoestbare tevredenheid te ervaren.”

7. Moeten we niet groeien voor geluk?

“Dat is leeftijdsgebonden, denk ik. Na mijn 40ste kwam er rust. Ik wist dat ik alles al in huis had. Mooie berichtjes van luisteraars maken mij het meest blij. Daar doe ik het voor. Dat is groei voor mij. Kwantiteit is niet alles. Meer geld willen verdienen zonder achterliggend intrinsiek doel, vind ik leeg. Ik heb nu genoeg, dus voel geen motivatie om meer geld te willen verdienen.”

8. Hebben we ons geluk anno 2021 meer in eigen hand?

“Je kan tegenwoordig zelf een boek uitbrengen, zelf een podcast starten. Je hoeft je geluk niet in handen te leggen van een ander. Neem je geluk in eigen hand! Wees jezelf, je hoeft niet iemand anders na te doen. Al is het altijd goed om ‘voorbeelden’ te hebben. Giel Beelen heeft bij mij ook het kunstje afgekeken, maar er wel een eigen sausje over gegoten. Alleen door iets op jouw manier te doen, word je echt succesvol. Durf jezelf te zijn.”

9. Is het vrijheid om jezelf te kunnen zijn?

“Niet meer confirmeren is de grootste vrijheid die je kan hebben. Daar kon de vorige generatie nog iets van leren. Mensen van nu zijn daar meer mee bezig. Misschien zit onze generatie soms wel teveel te graven. Al brengt het je uiteindelijk wel veel. Je wordt een beter mens van zelfontwikkeling, en daar profiteert je kind ook weer van.”

10. Heb je nog opvoedtips voor een Vrije Meid?

“Niemand wil dezelfde fouten maken als diens ouders. Maar ik wilde mijn kind ook niet teveel te verwennen. Doe het op jouw manier. Niet op die van je ouders of de buurvrouw. Probeer uit te vinden wat voor jou werkt. Je kind leert niet alleen van jou, jij leert ook heel veel van je kind. Het is uiteraard handig om een stabiele relatie te hebben; dan sta je er niet alleen voor. Je hoeft het sowieso niet alleen te doen. Betrek je naasten.

Ruim je beperkende gedachten over het krijgen van kinderen op voor je kinderen krijgt. En laat mensen hun eigen angsten niet op jou projecteren. Kinderen krijgen geeft heus meer stress, maar je moet dat ervoor over hebben. Dan kan je het aan. Stress is alleen negatief als je te lang iets tegen je zin doet.”

Luister de podcast ‘Leven Zonder Stress’ van Patrick Kicken:

Bestel het boek ‘Leven Zonder Stress’ van Patrick Kicken:

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube

Download mijn gratis e-book ‘7x Fouten die ik maakte als locatie-onafhankelijk ondernemer

Bestel mijn boek ‘De route naar €100.000 per jaar‘ en ontvang een gratis cursus t.w.v €99 >

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *