Tweede woning kopen? Tips over investeren in vastgoed 9


Amersfoort

Een tweede woning kopen en die verhuren is een fijne investering voor meer vermogen op de lange termijn en levert direct passief inkomen op. Puck Landewé (34) van ELFIN geeft tips over investeren in vastgoed.

Wie geïnteresseerd is in geld verdienen en vermogen opbouwen, zal al snel bij vastgoed en passief inkomen uitkomen. Heb je wat geld, dan is vastgoed namelijk een van de beste opties om je geld in te investeren. Niet alleen wordt vastgoed vrijwel altijd meer waard op de lange termijn, ook levert een tweede woning (of derde) meteen een passief inkomen op wanneer je deze gaat verhuren. Een slimme investering dus! 

Interview met Puck van ELFIN

Wanneer kan je een tweede woning kopen? Hoeveel geld moet je daarvoor hebben? Hoe werkt beleggen in vastgoed? Wat levert het op? En waar moet je verder aan denken? Ik sprak Puck Landewé van ELFIN, een Nederlands platform over financially independence & retire early voor vrouwen. Puck kocht eind 2019 haar tweede woning en deelt haar tips over investeren in vastgoed.

1. Kan je jezelf even voorstellen? Wat is Fire for Women?

“Mijn naam is Puck Landewé, ik ben 34 jaar en oprichter van Fire for Women (nu ELFIN, red.). FIRE staat voor ‘financial independence & retire early’, een term die uit Amerika is overgewaaid en waar steeds meer mensen zich mee bezig houden. Ik ben een jaar geleden met Fire for Women begonnen. Sinds januari 2020 is het echt mijn bedrijf en ben ik fulltime zelfstandig ondernemer. Hiervoor had ik een corporate carrière. Mijn interesse in finance is begonnen toen ik ben gaan beleggen in 2018. Dat is echt een mannenwereld. Daarom ben ik erover gaan delen op mijn platform, om vrouwen te inspireren en hen te helpen om financieel onafhankelijk te worden.” 

Check ook het membership van ELFIN >

Puck Landewé

2. Je hebt sinds eind 2019 twee huizen, die je nu allebei verhuurt. Vertel eens?

“Ik woonde jaren in Amersfoort, in mijn eigen huis. Vorig jaar besloot ik – na lang dromen, sparen en research – te gaan investeren in een tweede woning, en deze te gaan verhuren. Omdat ik begin 2020 op reis ging, verhuur ik sindsdien ook mijn eerste woning. Ik wil grotendeels remote werken. Door corona ben ik eerder terug en woon ik nu even bij mijn vader. Maar vanaf augustus verblijf ik drie maanden in Rome voor mijn eigen eat, pray, love-avontuur. Ik heb gekozen voor investeren in vastgoed en het kopen van een tweede woning, omdat sparen weinig meer oplevert, en het verhuren van een woning passief inkomen oplevert.”

3. Wanneer en waarom zou je kiezen voor investeren in vastgoed?

Zodra je in de mogelijkheid bent, zou ik een tweede woning kopen. Je hebt hiervoor een startkapitaal nodig, doorgaans 30% eigen geld voor de aankoopprijs. Zo loopt de hypotheekverstrekker minder risico, en jij ook trouwens. Wanneer je huis minder waard is bij verkoop, blijf je niet met een schuld achter. Een huis wordt bovendien vaak lager getaxeerd als je het verhuurt. De voordelen op een rij:

 • Huurders betalen maandelijks jouw hypotheek en meer (= passief inkomen)
 • Huurders lossen jouw hypotheek af (= vermogensopbouw)
 • De woning wordt op de lange termijn meer waard (= nog meer vermogen)

Ik druk iedereen op het hart om – mits je natuurlijk de middelen hebt – alleen te investeren in vastgoed als je het interessant vindt. Je moet het wel leuk vinden, voor je er je tijd en geld instopt.”

4. Wat houdt beleggen in vastgoed precies in? Waarin verschilt het van ‘gewoon’ beleggen?

“Ik beleg ook in aandelen, ETF’s, bitcoins. Ik heb me ingelezen in allerlei soorten beleggingen. Investeren in vastgoed kost in het begin veel tijd: inlezen, aankopen, financieren. Daarna is het ‘sit back and relax’, laat je geld meer worden. Stenen worden op de lange termijn altijd meer waard. Daarnaast levert verhuur je meteen netto inkomsten op. Een fijne manier om snel passief inkomen te genereren. Natuurlijk kan dit ook met goede dividendaandelen, maar vastgoed is in mijn ogen het meest effectief. Vastgoed is meer ‘lui beleggen’. Alleen huurders kunnen je gezeur opleveren, maar die risico’s zijn te minimaliseren.”

Lees ook: beleggingstips uit Blondjes Beleggen Beter >

5. Ben je niet bang dat de beurs instort en huizen minder waard worden? 

“Bij beleggen op de beurs kan dat grote gevolgen hebben. Binnen een dag kan het gebeurd zijn. De vastgoedmarkt is meer stabiel. Huurprijzen veranderen heel langzaam. Na de beursklap van 2008 duurde het vijf jaar voor de huizenprijzen om hun laagst waren.

Ik ben heus niet blij als de beurs instort, want ik heb daar ook beleggingen. Maar de beurs staat voor mij los van mijn vastgoed. Eventuele dalende huizenprijzen hebben alleen negatief effect als ik mijn woning zou willen verkopen. Investeren in vastgoed doe je voor de lange termijn. Op lange termijn is je huis afbetaald en meer waard geworden. En dat dankzij geld van je huurders.” 

Amersfoort

6. Hoe zit het met belasting betalen? Is een tweede woning fiscaal gunstig?

“Je geld investeren in een tweede huis is niet heel anders dan het geld op je spaarrekening laten staan. Je betaalt sowieso vermogensbelasting over je vermogen. Beleggen in vastgoed is niet geld uitgeven, maar het verplaatsen van je vermogen. Vermogen wordt belast in box 3. Je betaalt alleen vermogensbelasting over dat deel van je woning dat eigen vermogen is. Ik heb mijn tweede woning van iets meer dan twee ton gefinancierd met 60.000 euro eigen geld. Ik betaal dus alleen belasting over die 60.000 euro. De inkomsten uit huur zijn inkomsten uit vermogen en dus netto, onbelast. Houd er wel rekening mee dat je geen hypotheekrenteaftrek hebt op een tweede woning.”

7. Vertel eens over het kopen van jouw tweede woning..?

“Ik heb altijd hard gewerkt en veel verdiend, maar gaf ook geld uit als water. In 2018 kwam ik ziek thuis te zitten en besefte mij hoe kwetsbaar ik was qua inkomen. Als mijn salaris wegviel, was ik het haasje… Ik wilde meer inkomstenstromen en vermogen gaan opbouwen. Na veel lezen en research begon ik met beleggen. Al snel besloot ik dat ik een tweede woning wilde kopen. Hierop heb ik mijn financieel adviseur en makelaar, die ik kenden van de aankoop van mijn eerste huis, in de hand genomen. Ik ben me gaan oriënteren op de woningmarkt en gaan bezichtigen. Ondertussen heb ik sinds 2018 veel gespaard van mijn salaris en bonussen. Daar kon ik 60.000 euro spaargeld mee opbouwen, waardoor ik genoeg eigen geld had voor een tweede woning. Toen het juiste appartement voorbij kwam, had ik het hoogste bod en was het raak. Ik heb wat geld geïnvesteerd in een kleine verbouwing, zodat ik het nu voor een mooi bedrag kan verhuren. ”

8. Wat raad je anderen aan die ook willen investeren in vastgoed?

“Bepaal eerst je financiële doelen. Als beleggen in vastgoed bij jouw doelen past, en je weet waarom je dit wilt bereiken, zal het je helpen je dromen te realiseren. Start dan met sparen voor veel eigen geld, zodat je een beleggingspand kan kopen. Je kan natuurlijk klein beginnen, met een appartement van een ton of een garagebox. Zodra je overwaarde hebt, wordt het makkelijker om te investeren in een nieuw pand, als een soort vliegwiel. Zorg dat je altijd goede berekeningen maakt voor je gaat handelen. Een financieel adviseur is geen overbodige luxe. Informatie is gelukkig online te vinden. Kennis opdoen kan nooit kwaad. Het boek Think and grow rich is een echte aanrader! Maar omring je ook met mensen die al verder zijn. ”

9. Hoe vind je een huurder voor je vastgoed? Waar moet je op letten?

“Ik verhuur via een verhuurmakelaar. Zo kan ik aantonen dat ik inkomsten uit vermogen ontvang, en geen inkomsten uit werk. Hierdoor valt mijn inkomen uit huur in box 3 en niet in box 1. Daarnaast neemt de makelaar veel werk uit handen. Zij zoeken huurders, stellen contracten op, repareren een lekkende kraan, etc. Uiteraard kost dit wel wat geld, maar het is de ontzorging waard. Ik haal die kosten eruit.”

10. Wat levert zo’n vastgoedbelegging op?

“Ik heb 10% rendement behaald. In mijn tweede woning zit 60.000 euro eigen geld. Daarover behaal ik jaarlijks 6.000 euro rendement via winst op de huur. Daarnaast wordt de hypotheek afgelost, dus bouw je vermogen op. Ondertussen wordt ook het pand nog meer waard. Het belangrijkste om een goed rendement te behalen, is een goede aankoopprijs, een een lage rente en hoge huur durven vragen. De meeste vastgoedbeleggingen zullen een rendement van 7-8% opleveren.” 

Puck Landawé

11. Wat houdt mensen tegen om te beginnen met beleggen in vastgoed, denk je?

“Mensen denken nog steeds dat beleggen in vastgoed heel moeilijk en ingewikkeld is, of dat je er miljonair voor moet zijn. Daarnaast vinden sommigen het niet ethisch verantwoord: beleggers zouden huisjesmelkers zijn en anderen de kans ontnemen om een huis te kopen. Ik zie dat anders. Ik wil geen huurders uitknijpen en een pand verhuren dat niet netjes is. Nee, ik bied mensen een heel fijn thuis. Bovendien wilt niet iedereen een huis kopen. Ik hoop mensen te laten zien dat niet alle vastgoedmensen zijn zoals ze in de media worden afgespiegeld.”

Lees ook de financiële tips van money mindset mentor Blanca >

12. Tot slot: ben jij zelf al financially independent?

“Ik heb nog niet genoeg belegd vermogen om FIRE te zijn (te leven van je rendementen). Op dit moment komt slechts 20% van mijn inkomen uit mijn beleggingen. Het grootste deel komt dus nog uit mijn bedrijf. Mijn cursussen en affiliate marketing zijn mijn grootste inkomensstromen. Uiteindelijk wil ik er naartoe dat ik grotendeels passief inkomen geniet, waarvan dus ook inkomen uit vermogen. Ik wil een derde pand kopen, geen geldzorgen hebben en veel kunnen reizen. Ik herinvesteer daarom nu zoveel mogelijk van mijn omzet in mijn bedrijf.

Met Fire for Women wil ik mensen meenemen op mijn weg naar financiële onafhankelijkheid. Ik wil dat er meer over geld gepraat wordt, zodat het niet iets mysterieus blijft. Door Fire for Women krijgen meer vrouwen hopelijk handvatten om ook financieel vrij te worden. FIRE is meer dan maandelijks een passief inkomen genieten: het is het vertrouwen in jezelf hebben dat je het gaat fixen!” 

Meer weten? Volg Puck en Fire for Women op Instagram.

Dit bericht bekijken op Instagram

So many reasons to celebrate! Deze week had ik mijn laatste dag op kantoor. En vandaag kreeg ik de sleutels van mijn eerste vastgoed belegging. Met name het opzeggen van mijn baan heeft me wel even doen slikken. Want welke idioot die net een 2e hypotheek afsluit zegt nou haar baan op?! Nouja ik dus. Waarom ik mijn baan heb opgezegd? Dit is een cadeau (een tijd van complete vrijheid) dat ik mezelf gun na een tijd van diepe dalen en donkere dagen. But no more! Deze week is de eerste week van een nieuw begin, zo voelt het, en dat heb ik allemaal zelf gecreerd! Link in bio trouwens met meer info over het hoe&wat rondom die baan opzeggen. En op @fireforwomen deel ik alles rondom mijn eerste vastgoed belegging (en alle andere beleggingen). ❤️

Een bericht gedeeld door Puck (@puck_landewe) op

Wil jij een tweede woning kopen? Of zou je liever investeren in andere beleggingen?

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube

Download mijn gratis mini videotraining ‘Hoe zorg ik voor meer klanten?‘ >

Bestel hier mijn boek Work Hard Travel Harder >

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 gedachten over “Tweede woning kopen? Tips over investeren in vastgoed

 • Ivonne

  Bedankt voor dit informatieve interview over beleggen in vastgoed. Niet alleen maar de positieve kanten komen aan bod. Goed ook dat je het over de verhuurmakelaar hebt. Voor het vinden van de juiste huurder schakel je zeker beter de professional in om te voorkomen dat je als huisbaas straks met een wietplantage zit opgescheept.

 • Albertus

  Beste Puck,

  Ik heb net deze site over tweede huis beleggen gelezen en ik vind het leuk om jou verhaal te lezen.
  Wij willen ook een tweede huis gaan aanschaffen om te verhuren. Ik heb nu meer info over deze onderwerp, dankzij deze site 🙂.

  Ik las ook dat je doet ook aan andere dingen beleggen.
  Ken je toevallig ook cashfx forex markt?

  Zo niet, ik kan een uitnodiging sturen om een webinair via Zoom.us app/site te kijken.
  Alleen als u interesse heeft.

  Als u nog vragen heeft, dan hoor ik het graag.

  Mvg
  Albertus

 • Gerard de Bruyn

  U kunt uw vakantiehuis niet alleen verhuren maar u kunt deze ook te ruil aanbieden op een ruilplatform. De website van http://www.tweedewoningruil.nl is de enige huizenruil site die zich enkel richt op vakantiehuizen. Zo haalt u nog meer vakantie en rendement uit uw tweede woning.

  Huizenruil is voor vele mensen al bekend, echter http://www.tweedewoningruil.nl richt zich enkel op mensen met een tweede huis. Dat biedt voordelen, zo kunt u de periode wanneer men ruilt vrij afspreken en de mensen waarmee u ruilt, weten wat uw bezit waard is. Zo bent u geen kosten kwijt aan een vakantie ergens anders.
  Deze website is een goede aanvulling voor de steeds grotere groep mensen die in het bezit zijn van een tweede woning.

 • Agnes

  Wat een goed verhelderend artikel. Ook punt 11. Niet alle verhuurders zijn ‘huisjesmelkers’. Wij verhuren zelf ook een aantal appartementen wat wij als onze pensioenvoorziening zien. Wij zijn goeie verhuurders en onderhouden de woning goed. Dan krijg je ook dat de huurders er goed mee omgaan. Wij vragen een marktconforme huurprijs, niet goedkoop maar ook niet uitmelken. Een verhuurmakelaar is zeker aan te raden, die rekenen gemiddeld als courtage een maandhuur. Dat heb ik er graag voor over.

 • Marie de Jonge

  Bedankt voor het delen van deze informatie over beleggen in vastgoed. Wij zouden ook graag een extra appartement willen kopen die we kunnen verhuren. Ik ga in ieder geval nog wat meer onderzoek doen naar de mogelijkheden. In ieder geval interessant wat ik hier gelezen heb!

 • Vincent Rondwijk

  Bedankt voor het delen van deze informatie over het investeren in vastgoed. Goed om te weten waar ik op moet letten bij het vinden van een huurder voor mijn vastgoed. Ik ga mij ook verder verdiepen in het thema belasting.

 • Esther Holten

  Goed om te weten hoe jij hebt kunnen investeren. Ik zou ook graag mijn gespaarde geld in een huis willen stoppen. Ook ben ik aan het kijken of ik eventueel mijn eigen appartement kan verhuren. Bedankt voor de tips!

 • CORUM

  Wat een waardevolle inzichten over investeren in vastgoed en het genereren van passief inkomen! Hun ervaringen met het kopen en verhuren van een tweede woning illustreert hoe vastgoed een effectieve manier kan zijn om vermogen op te bouwen en inkomsten te genereren. Ook hun benadering van financiële onafhankelijkheid en haar streven om vrouwen te inspireren, zijn inspirerend en motiverend voor anderen die ook willen investeren in vastgoed. Bedankt voor het delen van dit artikel!

  Met vriendelijke groet,

  Carla