Pauline Pater over het creëren van een peak state


Pauline Pater
Pauline Pater

Pauline Pater (29) is presentatietrainer, spreker en coach. Ze leert anderen hoe ze energiek en authentiek op het podium kunnen staan. Hoe geef je jouw beste pitch?

Twee jaar geleden leerde ik Pauline Pater kennen. Vorig jaar zijn wij samen naar Tony Robbins geweest, waar we leerden over een peak state. Een peak state is een energieke staat waarin je je gemotiveerd voelt om al je doelen te bereiken. Zonder peak state is doelen halen een stuk lastiger. Pauline weet als geen ander hoe je in een peak state komt, en hoe je jezelf op een steengoede manier presenteert. Ik sprak haar voor mijn podcast.

“Pak regie over je energie!”

Hoe zorg je dat jij je fit en energiek voelt, dat jouw omgeving aangaat op jou? Door zelf aan te gaan! En dat is precies wat Pauline anderen leert: hoe je in de energie stapt die nodig is om jezelf goed te voelen en doelen te bereiken. Of dat nu is voor een presentatie, een businessdoel of het dagelijks leven. Zelf heeft ze energie voor tien, dus aan wie kan ik beter vragen wat haar stappen en trucjes zijn om gemotiveerd te blijven, aan doelen te werken en jezelf op te peppen bij een dipje? 

1. Vertel eens in het kort, wie is Pauline Pater?

“Ik ben Pauline Pater, 29 jaar en ik woon in Amsterdam. Vanuit mijn bedrijf Powerful Performance train ik mensen in boeiend presenteren. Ik vind het leven namelijk écht te kort voor saaie presentaties. Met een boeiende presentatie kun je het verschil maken, door middel van verhalen, interactie en authenticiteit. Energie speelt daar een hele grote rol in en heeft mijn grote fascinatie. Wij  (Suzanne en ik) leerden elkaar eigenlijk pas beter kennen toen zij meeging ‘dippen’ in het koude natuurwater. Het is een van de manieren waarop ik mijn energie in een hoge staat breng. Ben ik in die hoge staat, dan kan ik de dag aan!”

2. Waarom is de mate van (hoge) energie zo belangrijk?

“Nou stel: je moet vandaag een motivational talk geven aan een zaal vol mensen, je bent superchagrijnig uit bed gestapt en alles zat tegen. Hoe stap je dan het podium op en wat krijgt het publiek te zien? Jouw lage energie. Je omgeving werkt als een spiegel, en voelt zich aangetrokken of afgestoten door de energie die jij neerzet. Grote kans dat ze dus niet erg enthousiast zijn, ondanks jouw goede verhaal. Datzelfde geldt ook in het dagelijkse en persoonlijke leven. Is je energie laag, dan kun je minder incasseren. Voel je je goed en is hij hoog? Dan is dat ene mindere momentje op de dag slechts een moment en maak je je verder niet te druk. The highest energy always wins.”

3. Hoe kun je die energie dan beïnvloeden, Pauline? 

“Heb je even? Haha. Wij (Suzanne en ik) zijn samen naar een event van Tony Robbins geweest. Ik ben al een aantal jaren ‘fan’ van hem, omdat hij master is in het beïnvloeden van energie. Wat me vooral is bijgebleven van zijn programma’s is de enorme kracht die ons brein heeft. Hoe je omgaat met tegenslagen, hoe je handelt op het moment dat je iets wil bereiken, hoe je je energie manage’t: dat wordt bepaald door je brein. Alles wat je denkt, bewust en onbewust, is van invloed op jouw mate van energie. Door dat stukje te veranderen kom je op een ander level van energie. Dat kun je doen door jezelf in een zogenaamde peak state te brengen. Tony Robbins zegt heel mooi: ‘emotion is energy in motion’. Breng jezelf in beweging en je energie gaat stromen. Dus als jij je verdrietig voelt, ga er dan even mee zitten. Verdriet is er immers niet zomaar. Maar blijf er niet in hangen. Ga met mensen praten, zet een muziekje op en ga dansen. Ik merk zelf dat ik me echt beter voel wanneer ik de emoties uit mijn lijf dans. Natuurlijk ben ik dan niet op en top blijheid, maar ik voel me beter dan voordat ik ging dansen.”

4. Heb jij trucjes om jezelf in die peak state te brengen?

“Als ik negatieve gedachten heb, breng ik mezelf in het hier en nu met de 5,4,3,2,1-regel. Dan zit ik op een stoel en ga ik na: welke vijf dingen zie ik nu? Welke vier dingen hoor ik nu en welke drie voel ik nu? Welke twee ruik ik nu en welk ding proef ik nu? Dan ben ik bewust van mijn omgeving en ben ik er écht. Op zo’n manier kun je je ook beter focussen op je omgeving, op wat die van je verwacht en wat je de ander kunt geven. Er ontstaat een switch in je denkwijze. Als jij een pitch geeft of moet presenteren, in welke staat heeft de ander je nodig? Ga dansen als je die motivational talk moet geven. Moet je een zware boodschap overbrengen? Stap dan in jouw serieuze energie door een persoonlijk verhaal van jezelf te lezen. Jouw publiek koppelt jouw energy aan jouw performance, daar komen ze voor terug. Daarom is het goed om je af te vragen in welke staat je zit en welke emotie je daarmee uitstraalt.

5. Het is voor jou dus heel belangrijk om energie uit te stralen. Gebruik je dit ook in je normale leven?

“Als ik wakker word check ik hoe ik mezelf voel. Is dat laag? Dan doe ik wat Wim Hof-ademhalingsoefeningen, kom tot rust en zet een lekker muziekje aan. Ik had het gisteren nog, toen ik me gehaast voelde. Dan zet ik een lekker nummer aan en ga dansen. Je merkt dan meteen dat het lijf reageert en het brein daarin meegaat. Dat denkt als het ware ‘hé, we zijn vrolijk!’ en gaat erin mee. Dit geldt ook voor mensen die ervaren dat ze geen controle hebben over hun gedachten omdat het leven niet soepel loopt. Dat maakt iedereen mee, ik ook. Maar als je iets overkomt, op welk vlak ook, kun je twee dingen doen: je pakt verantwoordelijkheid of je wordt slachtoffer van je gedrag en gedachten. Pak de verantwoordelijkheid voor wat je denkt. Gedachten zijn voor 80/90% gebaseerd door wat is aangeleerd door ouders, gebeurtenissen en omgeving. En aangeleerde gedachten en gedrag kun je veranderen.”

6. Wat bedoel je met verantwoordelijkheid pakken voor je gedachten?

“Er zijn dingen die je overkomen waar je zelf liever niet voor had gekozen. Maar ook daarin heb je verantwoordelijkheid. Iets ligt op je bord. Wat ga je ermee doen? Het gaat niet over schuld maar over wat doe je ermee? Weglopen, of het aankijken? Je moet soms diep gaan, de donkerte aankijken en ermee om leren gaan om vanuit daar weer verder kunnen. Je kunt niet altijd positief bezig zijn. Negatieve gedachten komen echter vaak voort uit angst. Op het moment dat je dankbaarheid hebt kan een angstgedachte niet meer bestaan. Dus kijk eens waar je dankbaar voor kunt zijn als je angstig bent. Je ziet dan dat je focus wordt weerlegd.”

7. Hoe kun je je gedachten veranderen dan?  

Het 5-g model is hier een goede oefening in. Dit staat voor gebeurtenis (mijn volle boodschappentas scheurt op straat uit elkaar), gedachte (waarom overkomt mij dit, ik ben echt een sukkel, ze zullen wel denken), gevoel (schaamte, falen, klein voelen), gedrag (schouders hangen, klein maken, boodschappen laten liggen), gevolg (er in bed nog steeds van balen, geen boodschappen meer willen doen bij die winkel). Maar wat je ook kunt doen bij deze gebeurtenis is denken: oeps, jammer van de eieren die nu kapot zijn maar er zijn ergere dingen. Je voelt je zeker en verantwoordelijk voor de rommel. Dus raap je die op en krijg je daarbij hulp van een omstander. Gevolg: het is goed gekomen, de volgende keer neem je een katoenen tas mee. Wat ik hiermee wil zeggen: het stukje gedachten is van grote invloed en dat kun jij dus aanpassen.”

pauline pater
Pauline Pater

8. In hoeverre zijn slaap, voeding, etc. belangrijk?

“Dat is een samenhang van factoren. Eet wat goed is voor jouw lijf. Slaap voldoende voor jouw lijf en beweeg. Kijk als je wakker wordt niet meteen op je telefoon; wat jij voorbij ziet komen tijdens het scrollen stuurt jouw energie. Sommige dingen kun je niet beïnvloeden, als je bijvoorbeeld net als Suzanne net een baby hebt. Dan slaap je minder. Maar als je daaromheen goed voor jezelf zorgt, heb je een buffer. Zelf kom ik uit een gezin van 11 kinderen. Mijn moeder stond altijd een half uur eerder op om wat tijd aan zichzelf te kunnen besteden. Ze zei dan ook: ‘een likje mascara en mijn outfit kunnen ervoor zorgen dat ik me krachtig voel voor de dag.’ Het zijn kleine dingen die je verdient vind ik.”

9. Speelt je omgeving een rol in je mate van energie?

Absoluut! Je omgeving is heel belangrijk. Omgeef jij jezelf met energiezuigers of gevers? Hoe is die balans? Ikzelf kan heel erg sociaal zijn en met jan en alleman kletsen. Maar moet de dag erna wel opladen en alleen zijn. Als ik merk dat ik bij vrienden ben geweest en bij thuiskomst heel moe ben ga ik twee dingen voor mezelf na. Als eerste check ik of ik de afgelopen dagen wel voldoende tijd voor mezelf heb genomen. Ten tweede ga ik na of dit gevoel vaker voorkomt als ik bij deze vrienden ben geweest. Is dat laatste het geval? Dan maak ik het bespreekbaar of kies ik ervoor hen niet of op bepaalde momenten niet te zien.”

Tony Robbins
Peak state!

10. Krijg jij ook groupies omdat je zoveel energie hebt en geeft?

“Mijn eigen valkuil is dat ik te veel geef. Ik sta 200% aan en krijg dat niet altijd terug. Voor mijn klanten is dat natuurlijk anders, die betalen voor mijn energie. Maar in mijn persoonlijke leven merk ik het dus weleens maar dan is het aan mijzelf om daar wat mee te doen. Om aan te geven dat het niet in balans is, of om uit de vriendschap of situatie te stappen. Ik vind dat je je comfortabel mag voelen met het schuldgevoel dat daarbij kan komen kijken. Hoe schuldiger ik mezelf voel, hoe meer ik voor mezelf kies. Dat is uiteindelijk positief.”

11. Tenslotte: welke boeken of podcasts raad je aan over dit onderwerp?

“Het allereerste boek dat ik ooit las dat een verschil maakte in proactief of reactief leven was ‘De 7 eigenschappen van effectief leiderschap’ van Stephen Covey. Hij zegt bijvoorbeeld dat je jezelf altijd scherp moet houden. Daardoor ging ik voor het eerst naar Tony Robbins en ontdekte ik weer van alles over mezelf en de werking van mijn brein. En zo blijf je doorleren. Want het maakt niet uit wie je bent, waar je staat in het leven hoeveel succes je ook hebt: je blijft altijd uitdagingen houden. Another level, another devil. Ik train CEO’s van belachelijk succesvolle bedrijven en zie het ook bij hen. Ook zij blijven zich ontwikkelen en moeten blijven leren. Dat is denk ik een van de grootste lessen van het leven. Vraag en accepteer hulp op weg naar jouw doel. En vergeet niet te genieten van de weg ernaartoe.”

Meer Pauline? Volg haar op Instagram @pauline.pater >

Volg Vrije Meid op Spotify of Instagram 

Schrijf je in voor mijn wekelijkse nieuwsbrief >

Bestel mijn boek ‘De route naar €100.000 per jaar‘ en ontvang gratis een cursus t.w.v €99 >

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *