7 boeken die mijn leven veranderden


The lean startup

Deze zeven boeken hebben mijn kijk veranderd op het gebied van ondernemen en geld verdienen – en zeker bijgedragen aan mijn vrije leven!

De zeven boeken die mijn leven hebben veranderd. Ja, dat klinkt dramatisch, maar het klopt wel degelijk. Deze boeken hebben mij echt anders laten nadenken over ondernemen, reizen, geld verdienen, investeren en marketing.

1. The 4 Hour Work WeekThe 4 hour work week

Deze klassieker van Timothy Ferriss was voor mij het laatste zetje om mijn baan op te zeggen. Ik las dit boek in 2015, en kreeg hierdoor de inspiratie om digital nomad te worden. Niet wachten tot je pensioen, maar meer reizen in je dagelijkse leven. Dankzij remote werken, maar ook uitbesteden en automatiseren.

2. Rich Dad, Poor DadRich Dad, Poor Dad

Nog een boek dat wat mij betreft iedereen moet hebben gelezen. Rich dad, poor dad gaat over ‘hoe rijke mensen denken’, en waarom de meeste mensen nooit rijk worden. Omdat de meeste mensen hun tijd ruilen voor geld, en alles uitgeven wat ze verdienen, blijven ze vast in de rat race. Terwijl mensen die vermogen opbouwen en hun geld voor zich laten werken, niet langer hun tijd hoeven te verkopen.

3. The E-Myth RevisitedThe E-Myth Revisited

Must-read voor iedere zzp’er met groeiambities. Want vroeg of laat kan je niet meer alles alleen. Dat moet je ook niet willen. Maar hoe doe je dat? Hoe laat je je bedrijf groeien? Doe jij dan nog wel wat je leuk vindt? Komen klanten niet voor jou? Kan jouw personeel het net zo goed als jij|? Dit boek gaat over het groeien van jouw bedrijf, zonder jouw uren te laten groeien.

4. De rijkste man van BabylonDe Rijkste Man van Babylon

Dit kleine boekje leest makkelijk weg, maar bevat toch een aantal essentiële lessen over geld – en dan vooral rijk worden. Bottom line: geef niet alles uit wat je hebt. Klinkt simpel toch? Dit boek legt echter uit hoe je dat in de praktijk kan doen, en vooral: waarom het echt nodig is. Overigens gaat dit verder dan ‘een spaarpotje opbouwen’. Aanrader!

5. Blondjes Beleggen BeterBlondjes Beleggen Beter

Inmiddels ken ik veel meer toffe boeken en – vooral – podcasts over beleggen, maar dit boek was wel echt dé aftrap voor mij. Na Blondjes Beleggen Beter durfde ik te beginnen met beleggen – en wist ik ook hoe. Ik opende een beleggingsrekening, kocht mijn eerste ETF’s (en wist wat dat betekent) en maakte een plan voor de rest van het jaar. Stalen zenuwen toen niet veel later de beurs kelderde (hoi corona), maar ik eindigde dat jaar wel met 16,5% rendement.

6. Master your mindsetMaster your mindset

Nog eentje die indruk heeft gemaakt: Master your mindset van Michael Pilarczyk. Ik kan mij helemaal vinden in dit boek. Het was herkenbaar en tegelijkertijd verhelderend. Aan de ene kant voelt het voor de hand liggend, omdat je veel wel weet, maar weten is anders dan doen. Dat is ook zeker de boodschap van het boek. Je moet de baas worden over je eigen gedachten, want je gedachten bepalen je emoties, en je emoties bepalen je acties.

7. Dit is nu marketingDit is nu Marketing

Van mijn coach Carlijn kreeg ik in april 2020 dit boek. Het veranderde mijn hele kijk op mijn bedrijf, en vooral: mijn marketing. Marketing is meer dan drie keer per week posten op social media. Het gaat om je boodschap. Het gaat om connecten met je doelgroep. Het gaat om herkenning. Het gaat om transformatie. Ik kreeg talloze inspiratie voor mijn Instagram–posts, en groeide in 2020 naar bijna 6000 volgers én een recordomzet.

Welk boek heeft jouw leven veranderd?

Volg Vrije Meid op Spotify of Instagram 

Schrijf je in voor mijn wekelijkse nieuwsbrief >

Bestel mijn boek ‘De route naar €100.000 per jaar‘ en ontvang gratis een cursus t.w.v €99 >

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *