Elvira Tibboel (56) is digital nomad op een zeilboot [interview]


Elvira Tibboel

Elvira Tibboel-Clemens werkt acht maanden per jaar remote als recruiter vanaf een zeilboot. Ik sprak haar voor Vrije Meid.

Elvira Tibboel (56) en haar echtgenoot gooiden twee jaar geleden het roer om zodat zij het leven kunnen leiden waar ze van dromen: met een zeilboot over de wereld varen. Ze ruilden het huis in Nederland in voor een kleiner exemplaar, volgden allerlei cursussen en vertrokken in 2021 richting zee. Haar werk loopt gewoon door, maar dan online en vanaf de spectaculairste plekken. Elvira vertelt welke uitdagingen remote werken vanaf een boot met zich meebrengt, hoe de arbeidsmarkt kijkt naar remote werken en hoe ze anderen helpt om locatie-onafhankelijk te werken, óók als ze in loondienst zijn

Luister hier het hele interview met Elvira Tibboel:

1. Hoe zag jouw loopbaan eruit in vogelvlucht?

“Na mijn studie in Amerika wilde ik stewardess worden. Het uitzendbureau waar ik me meldde vroeg mij echter daar te komen werken als intercedente. Ik deed het, bleef dertien jaar hangen en recruitment werd écht mijn vak. Vervolgens heb ik een paar jaar genoten van mijn kinderen en wat losse klussen gedaan. In 2010 ben ik als zelfstandige gestart. Mijn vak is recruitment, dus ik zoek mensen bij bepaalde opdrachten en daarnaast bemiddel ik interimmers of freelancers. Vorig jaar heb ik met een collega een concept opgezet: Werfathon. Dat is een recruitmentevent voor (remote) recruiters waarbij we in een kort tijdsbestek werken aan een vraagstuk. Mensen en remote werken hebben mijn passie, dus ik help anderen via een online cursus en masterclasses ook de stap zetten naar remote werken.”   

2. Werd remote werken geaccepteerd in de recruitmentsector?

“Niet echt. Ik werk sinds 2014 deels locatie-onafhankelijk. We gingen toen veel weg met de boot, met en zonder onze kinderen die toen al wat ouder werden. Sinds 2016 werkte ik vier maanden per jaar op de boot en acht maanden thuis. Niemand vond toen dat dat kon maar ik deed het parttime en het ging prima: interviews via Facetime of Whatsapp bellen. Het remote werken faciliteerde mijn leven uitstekend. Ik bedacht dan ook te gaan recruiten voor mensen die locatie-onafhankelijk wilden werken. Daar was veel animo voor, maar het bedrijfsleven stond er niet voor open. Na corona is dat wel flink veranderd.”

3. Wanneer besloten jullie grotendeels te gaan zeilen en hoe pakte je dat aan?

“We droomden al sinds 2018 van een lange reis met de zeilboot. Parttime was leuk, we waren minstens een week per maand weg. Maar ik had de drang om veel van de wereld te zien. We waren 52 en 53 en wisten: als we het willen doen dan moeten we het nú doen. Er ging nog wat tijd overheen, we hebben twee zelfstandig wonende kinderen, ouders op leeftijd. Toch hakten we de knoop door en namen flinke stappen. Verkochten ons huis, kochten een kleiner huis, een andere boot. We volgden cursussen als EHBO, gingen naar netwerk evenementen voor vertrekkers. En toen was daar corona. Mijn business stortte in en we konden niet weg. Ik ben toen hard gaan werken om mijn bedrijf weer op te tuigen en uiteindelijk vertrokken we in juni 2021 voor onbepaalde tijd. Gaandeweg zijn onze dochters aan boord gekomen en zijn we met z’n vieren de oceaan overgestoken.” 

4. Hoe heeft jouw business zich ontwikkeld ten tijde van corona?

“Ik zat al heel lang in mijn comfortzone, deed tien jaar hetzelfde terwijl ik floreer op nieuwe dingen. Corona was nodig om in te zien dat het anders mocht. Het moest ook anders, want vacatures werden veelal ingetrokken en procedures gingen niet door. Toen hebben we (collega Renée Schieving) als een tierelier het concept van de Werfathon opgezet. Dat werd al snel een succes. Uit de Werfathon kwamen ook andere leuke projecten.” 

5. Gaat dat eenvoudig, werken op zee terwijl je ook moet zeilen?

“Tijdens de oceaanovertocht was ik natuurlijk niet echt aan het werken, hoewel ik op rustige momenten wel schreef aan mijn cursus. Daar heb ik echt op gestuurd, dat men wist dat ik ook vrije momenten had. Ik heb een grote werfathon gedaan op Gran Canaria, lag zes weken in Spanje voor anker, vijf weken op Lanzarote. Ik lig veel voor anker en kan dan goed werken, lekker in de kuip. Internet is in Europa geen probleem met een goede hotspot.” 

6. Wat zijn de uitdagingen van remote werken?

“Mijn gezin was niet remote aan het werk. Mijn man en dochters vonden soms dat ik te veel werkte. Nu nog trouwens. Het is zo’n 15 á 20 uur per week schat ik. In het Caribisch gebied is het tijdsverschil wel een uitdaging, evenals het internet. Op de ABC-eilanden liep ik leeg op de simkaarten. Nu onderzoeken we andere mogelijkheden qua internet. Als ik straks Jamaica-Cuba ga varen voorzie ik daar wel een issue in. Maar weetje: ik ben hier dankzij mijn werk. Dus dan neem ik het offer voor lief dat ik soms om half drie s ’nachts aan het werk moet en veel betaal voor internet.”

7. Hoe zie jij de recruitmentmarkt veranderen qua remote werken?

“Voor recruitment is het sowieso veranderd, er is een groot netwerk van recruiters die rondreizen. De enorme vraag nu speelt daarin mee. Zelf heb ik masterclasses georganiseerd voor mensen die remote willen werken, heb daar ook een cursus voor. Regelmatig sluiten HR mensen aan. Niet voor zichzelf maar omdat hun bedrijf het wil faciliteren. Ik ga dus ook een concept aanbieden voor bedrijven waarin ze leren hoe ze hun werknemers kunnen faciliteren in remote werken en hoe ze dit intern kunnen verkopen aan hun directie.” 

8. Hoe overtuig je ‘old skool’ denkers die nog geen fan zijn van remote werken?

“Ik leg uit dat goede mensen – en iedereen wil goede mensen binnenhalen- vanuit intrinsieke motivatie werken. Als je als werkgever verantwoordelijkheid en vrijheid geeft aan jouw werknemer en aanstuurt op resultaten in plaats van controle, werken ze vaak beter. Ik steek remote werken in als employer value proposition. Als je als bedrijf laat zien dat je openstaat voor remote werken trek je talenten en blije werknemers aan. Overtuigingen en vraagtekens als ‘dan wil straks iedereen’ het of ‘hoe zit het met de ARBO?’ zijn eenvoudig te ontkrachten. Het ís niet zo dat iedere werknemer dit wil en die Arbo kan ook op een andere manier gecheckt worden. Hier adviseer ik bedrijven over.”

Elvira Tibboel
Elvira met haar familie

9. Kan je volgens jou met ieder beroep remote werken?

“Als je de wens hebt en je je afvraagt of jouw beroep geschikt is, raad ik je aan om de rol en functie eens los te laten. Kijk naar welke taken en werkzaamheden je hebt. Waarvoor moet je op locatie zijn, wat kan ook elders? Een politieagent heeft heel veel taken die hij niet op straat hoeft te doen. En in mijn zeilers community zit bijvoorbeeld een dierenarts die online consulten geeft en daarnaast blogt. Wat ik ook veel zie is dat mensen in de zorg onderzoeken of er uitwisselingsmogelijkheden zijn. Een zeiler die ik laatst ontmoette richt zijn reis zo in dat hij een aantal maanden in een ziekenhuis op Curaçao werkt en een aantal maanden zeilt.”

Tip: bestel mijn boek Work Hard, Travel Harder over werken en reizen als digital nomad >

10. Hoe denk je over remote werken als je in loondienst bent?

“Ik ben van mening dat je het altijd kunt vragen. Dat je het als pilot kunt voorstellen bij je werkgever bijvoorbeeld. Verrassend veel werkgevers staan ervoor open. Je moet er wel zelf van overtuigd zijn dat het kan. Daar zitten eigen belemmerende overtuigingen soms nog in de weg. ‘Het kan toch niet dus ik doe het niet’. Je moet met een goed plan komen. Wat brengt het jou maar ook je opdracht/werkgever.”

11. Heb jij een favoriet boek of podcast dat jou veel heeft gebracht?

Ik ben erg geïnspireerd door boeken van zeilers die al op deze manier leven. ‘Zoek een rolmodel’, zeg ik altijd. ‘Aarden op zout’ vond ik heel inspirerend. Het is al relatief oud, van ver voor de digital nomad tijd. De schrijfster ging toen al regelmatig terug naar Nederland om een geld te verdienen zodat ze weer verder kon reizen. Daarnaast is het boek ‘Op reis met de Hope’ een aanrader, ook voor de wat jongere generatie.”

12. Wat is je ultieme droom voor de toekomst?

“We hebben ons leven ingericht naar onze droom. Nu is mijn doel om dit sustainable te maken. Dat we dit leven nog jaren kunnen leiden. We hebben wat gespaard maar we moeten blijven werken. Dat willen we op een leuke manier doen. Door te investeren in cursussen en coaches, buiten onze comfortzone te gaan blijven we groeien, ontwikkelen en vooral: creatief en gelukkig.” 

Volg Elvira op Instagram via @locatieonafhankelijkwerk >

Volg Vrije Meid op Spotify of Instagram 

Schrijf je in voor mijn wekelijkse nieuwsbrief >

Bestel mijn boek ‘De route naar €100.000 per jaar‘ en ontvang gratis een cursus t.w.v €99 >

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *