Werken vanuit het buitenland: zo kan het ook als je in loondienst bent


Workation loondienst
Alieke Ingerman

Op workation in loondienst? Alieke Ingerman (33) bewijst dat het kan. Vanuit Spanje werkt ze voor het Nederlandse bedrijf Frankwatching.

Gastblog door Alieke Ingerman

Op dit moment werk ik drie maanden vanuit het zonnige Spanje, mijn werkgever vindt dat prima. Ik was enorm toe aan een change of scenery en wat positieve energie. Zoals bij velen hakte de coronabeperkingen er aardig in en zat ik niet heel lekker in mijn vel. In m’n uppie thuis zitten was ik meer dan zat. Reizen is altijd de manier om vrolijk te worden. Nieuwe culturen ontdekken, andere mensen leren kennen, lekker weer. Allemaal fijne ingrediënten voor een grote glimlach bij mij. Dus adios Nederland, hola Spanje!

Waarom op workation?

Al jaren ben ik groot reisliefhebber. Ik heb al heel wat mooie plekken gezien op de wereld en ben van plan om er nog veel meer te zien. Jammer dat je slechts 4 of 5 weken per jaar vrij hebt om een mooie reis te maken. Ik ga graag naar tropische bestemmingen, waardoor je flink wat tijd kwijt bent aan de reis er heen, een jetlag kunt hebben en ook de tijd wil hebben op je bestemming. Voor een verre reis vind ik 4 weken ideaal om een land echt te ontdekken. Maar dan kan je dus maar 1 keer per jaar weg. En dat is balen. Sinds een aantal jaar ga ik daarom op workations. Dan behoud ik mijn vrije dagen voor die verre reizen en momenten dat ik echt helemaal offline wil zijn. Werken vanuit het buitenland word ik ontzettend gelukkig van.

Alieke Ingerman
Op workation in loondienst

Zo ziet mijn workation-werkweek er uit

Ik ben eventmanager bij Frankwatching, een marketingplatform. Bij een event moet ik op de locatie in Utrecht zijn, maar daar omheen heb ik alle vrijheid. Meestal zijn mijn workations ongeveer een week. Ik kies dan vaak voor 1 stad, anders ben ik te veel tijd kwijt met de heen- en terugreis. Die reisdagen zijn vaak in het weekend. Overdag werk ik, doorgaans vrijwel tussen 9.00 – 17.00 uur. Dat hoeft niet per se, maar ik vind de structuur die dat mij geeft wel fijn. Daarnaast heb ik ook redelijk veel online meetings met collega’s, en de meeste werken tussen die tijden. Wel zo efficiënt. Ik zie het als een voorrecht om te kunnen werken vanuit het buitenland, dus wil daar vooral niemand anders mee tot ‘last’ zijn met meetings op onhandige tijden. Ik pas me aan, dat vind ik wel zo logisch. 

Tijdens de lunchpauze maak ik altijd een wandeling, wat nu in Spanje vrijwel altijd lekker in het zonnetje is. Zo zie je gelijk wat van je omgeving. Aan het einde van de dag gaat de laptop dicht en ga ik de stad in of naar de zonsondergang op het strand. Na 5 minuten ben je al vergeten dat je die dag gewerkt hebt. Soms neem ik een vrije dag, zodat ik iets buiten de stad kan zien of er op uit kan. 

Misschien vraag je je af of het niet te verleidelijk is om volledig op te gaan in de vakantiesfeer en de balans met werk uit het oog te verliezen. Ja en nee. Ja die verleiding is er, nee mijn verantwoordelijkheidsgevoel is te groot om te kunnen verzaken. Ik wil mezelf in de spiegel aan kunnen kijken. En daarnaast ligt er ook gewoon werk op de stapel dat uitgevoerd moet worden. 

Wat vindt je werkgever ervan?

Het is lang niet voor alle banen mogelijk om te werken vanuit het buitenland. En lang niet alle werkgevers zullen hiermee akkoord gaan. Gelukkig ken ik wel voorbeelden van zowel grote corporates als MKB’ers die wel voorstander zijn van workations. Die bedrijven hechten veel waar de aan vrijheid en vertrouwen, waardoor werknemers de flexibiliteit hebben om te werken vanuit waar ze zelf willen. Mits je natuurlijk aan wat randvoorwaarden voldoet zoals goed internet, een goede werkplek, bereikbaar zijn en je werk goed doen. Maar dat is allemaal prima haalbaar. 

In gesprek met je werkgever

Goed voor je personeel zorgen is niet nieuw. Bedrijven worden daarin steeds beter en ruimdenkender. Corona heeft het flexwerken enorm versneld. En dus ook de workation trend of het werken als digital nomad. Op dit moment is er een tekort een werknemers. Daarom is het nog belangrijk wat jij als werkgever te bieden hebt. De ruimte en vrijheid geven voor workations is kan een bedrijf daarom aantrekkelijker maken. Natuurlijk moet het wel passen bij je organisatie en mogelijk zijn om op afstand te werken. 

Omdat het nog zo nieuw is staat het niet zomaar op een website dat dit kan. Ook bij ons is dat niet het geval. Een buitenstaander weet eigenlijk helemaal niet dat dit bij ons al jaren heel gebruikelijk is. Zonde, want ik weet wel zeker dat dit mensen aantrekt. Dus ga het gesprek aan met je werkgever als jij dit ook wil. Wie weet wat er mogelijk is of waar het gesprek toe leidt. 

Workation spanje
Alieke Ingerman

Toestemming vragen

Eerlijk is eerlijk, toen ik wilde vragen of ik 3 (!) maanden vanuit Spanje mocht werken was ik best nerveus. Eigenlijk gek, want ik wist al dat anderen ook langere tijd of zelfs permanent vanuit het buitenland werkte. Maar toch, het is iets nieuws en daarom toch altijd even spannend. Maar die spanning was nergens voor nodig, het was een heel fijn gesprek en alles was prima. Ik gaf direct aan dat ik had nagedacht over de randvoorwaarden zoals de werkplek en bereikbaarheid, dat hielp wel. Ik kreeg zelfs de ruimte om tijdelijk minder te gaan werken, wat ik heel erg graag wilde. Daardoor werk ik nu 3 dagen. Om structuur en efficiëntie te behouden zijn dat vaste dagen, dat vind ik fijn. Ik kan je vertellen dat ik daar intens blij mee ben, 4 dagen in de week om Spanje te ontdekken. Leuke dingen doen, lekker een dagje naar het strand. Ik ben echt een mazzelaar!

Tips voor dit gesprek:


–       Ga na of er al regels zijn voor werken vanuit het buitenland
–       Bereid het voor en schrijf letterlijk op welke punten je wil bespreken, dit zijn;
–       Waarom is dit voor jou belangrijk?
–       Hoe lang wil je weg en waar wil je heen (let op het tijdsverschil)
–       Hoe gaat je werkweek er uit zien (aantal uur werken, welke tijden)
–       Waar verblijf je (sterke en veilige wifi, goede werkplek, bereikbaar zijn)
–       Wil je extra vrije dagen of onbetaald verlof (wees concreet)

De bestemming

Ik blijf altijd in Europa, want te veel tijdsverschil is niet handig en een lange reis gaat ten koste van de tijd die ik heb om op pad te gaan. Daarnaast heeft Europa zo ontzettend veel moois te bieden dat er nog genoeg toffe steden zijn om te ontdekken. Zo staat Praag bijvoorbeeld hoog op mijn bucketlist! Het is ook wel fijn om daar de tijd voor te nemen en niet gehaast een vol programma af te moeten werken. Overigens is Europa geen must, Kaapverdië en Zuid-Afrika hebben bijvoorbeeld ook maar 1 of 2 uur tijdsverschil. Hoe fijn is dat! Maar Curaçao is al wat lastiger als je meetings met collega’s hebt. 

Lees ook: dit zijn de ideale plekken voor een workation >

Omdat ik vaak of lang reis moet ik een beetje op mijn budget letten en slaap daarom regelmatig in hostels. Wel de nette en rustige hostel en geen partyhostels. Ik ben ook geen 18 meer. Ook vind ik wat gezelligheid zo nu en dan wel leuk, gezien ik vaak alleen reis. Ik zoek bewust plekken uit waar je in de lobby goed kunt werken, of ga naar een flexwerkplek als dat beter is. Af en toe heb ik ook behoefte aan rust en kies is voor een eigen appartement, waar ik dan ook gelijk een werkplek heb. Je ziet nu ook veel co-living mogelijkheden voor workations, dat lijkt me ook heel erg leuk. 

Een goede werkplek is een must 

Goede werkplekken zijn tegenwoordig overal te vinden. Zolang je goede wifi hebt en een fatsoenlijk bureau hebt en lekker kan zitten kan je in principe overal je werk doen. Het zou heel erg een open deur zijn om te zeggen dat je vooraf research moet doen voor een goede werkplek. Even kijken of je omgeving rustig is zodat je geconcentreerd kan werken is een kleine moeite. Dus hop, laptop onder je arm en gaan!

Onlangs plaatste ik op LinkedIn nietsvermoedend een bericht dat ik vertrok naar Spanje. Dat bericht ging viral. Immens veel views en reacties. Ook naar mijn werkgever. Het was heel gaaf om te merken hoe veel mensen dit interessant vinden en ik denk zeker dat er in de toekomst nog veel meer mensen op workation gaan of als digital nomad in loondienst gaan werken. Daarom heb ik ook een artikel gepubliceerd op frankwatching.com, dat ook vol staat met tips.

Vind je het leuk om mij te volgen of tips te krijgen? Check dan @workingremotelynl op Instagram of bekijk mijn website.

Zou het iets voor jou zijn, op workation in loondienst?

Volg Vrije Meid op Instagram en YouTube

Download mijn gratis e-book ‘7x Fouten die ik maakte als locatie-onafhankelijk ondernemer

Bestel mijn boek ‘De route naar €100.000 per jaar‘ en ontvang gratis een cursus t.w.v €99 >

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *