Ilona Annema verdient nog steeds een ton


Ilona Annema
Ilona Annema

Businesscoach Ilona Annema laat ondernemers groeien door te versimpelen. Dit doet zij vanuit Zuid-Afrika. Ik sprak haar voor Vrije Meid. 

Sinds dit jaar woont Ilona Annema (38 jaar) met man en dochter in het Zuid-Afrikaanse Kommetjie, in de buurt van Kaapstad. Vanaf die plek runt ze een succesvol bedrijf als businesscoach. Haar geheim? Minimalistisch ondernemen. Drie jaar geleden interviewde ik haar voor mijn boek ‘De route naar €100.000 per jaar’ voor de rubriek ‘Zij verdient een ton’. Nu sprak ik haar weer, dit keer over rust in het ondernemen, financieel vrij zijn en haar droomleven in Zuid-Afrika.

Luister het hele gesprek met Ilona Annema terug:

1. Welkom terug, Ilona! Verdien je nog steeds een ton?

“Yes, ik verdien nog steeds tussen de 100 en 150 k. Al vijf jaar lang is mijn positionering heel duidelijk en hetzelfde gebleven en ik denk dat daar mijn kracht ligt. Drie jaar geleden realiseerde ik voor het eerst een ton. Toen besefte ik dat ik een stevig fundament had gebouwd met mijn bedrijf. De afgelopen 2 jaar ben ik gaan verdiepen door systemisch werk toe te voegen aan mijn coachen”.

2. Hoe ga je te werk?

“Sinds ik in Zuid-Afrika woon, coach ik niet meer in vast traject van 3 maanden, maar op aanvraag, dus on demand. Klanten betalen dan per sessie, maar het tarief is wel anders dan toen ik nog losse sessies aanbood. Het is dus vergelijkbaar met een traject, maar de frequentie is anders. Soms coach ik elke twee weken, maar bij de meeste klanten plannen we een coachsessie één keer per maand. Met sommigen werk ik 2 maanden, met anderen een jaar. Ik vind deze flexibiliteit heerlijk, zeker vanuit Zuid-Afrika en ik kan nu veel meer maatwerk leveren aan mijn klanten.”

3. Wat voor klanten heb je?

“Mijn klanten kenmerken zich als hardwerkende ondernemers, maar ik zie wel twee groepen. Aan de ene kant help ik ondernemers die jarenlang allerlei strategieën hebben gevolgd: ze werken met een team, volgen cursussen, zetten funnels en advertenties in. Maar dan wordt het complex en willen ze versimpelen. Dat is waar ik om de hoek kom kijken. Aan de andere kant help ik ondernemers die zich niet bezighouden met funnels en dergelijke. Zij willen juist organisch groeien, maar zijn nog té hard hiervoor aan het werk. Ik help hen dan te kijken naar dieperliggende patronen, dus enerzijds help ik mijn klanten met strategische zaken zoals positionering en aanbod, anderzijds met innerlijke vraagstukken. Die combinatie vind ik erg interessant.”

Ilona Annema
Ilona Annema op mijn event

4. Hoeveel uur in de week werk je?

“Voordat ik naar Zuid-Afrika vertrok werkte ik 16 uur in de week, nu werk ik zelfs minder, zo’n 8 uur. Qua marketing doe ik niet zoveel Ik deel ik stories op Instagram of neem ik af en toe een podcast op. De rest van de tijd ben ik hier aan het surfen of hiken ik en breng ik tijd door met mijn dochter.”

5. Hoe ben jij financieel vrij geworden?

“Ik ben nu vijf jaar businesscoach. Vanaf dag 1 heb ik het heel simpel gehouden en heb ik in de basis vrijwel geen kosten gemaakt. Mijn strategie was om zoveel mogelijk geld uit mijn bedrijf te halen en privé te beleggen. Ik heb vanaf het begin verschillende potjes gemaakt, waaronder een potje voor een eigen tiny house. Dus ik had een potje met geld, dat heb ik belegd en vervolgens vastgoed gekocht. Sinds 2 jaar heb ik meerdere objecten en ben ik financieel vrij.”

6. In wat voor soort vastgoed heb je geïnvesteerd?

“Ik wilde dus het liefst een tiny house om er zelf te gaan wonen. Maar na twee jaar onderzoek kwam ik erachter dat dat heel moeilijk was in Nederland. Zie maar aan grond te komen. Ik zou dan veel compromissen moeten maken. Toen ben ik anders gaan kijken: wat kan ik wel doen? Ik kwam via Instagram in contact met andere ondernemers die bezig waren met investeren en beleggen. Zo kwam ik ook in die wereld terecht. Ik heb toen eerst een appartement gekocht, maar voor mijn tweede investering koos ik een vakantiewoning die ik voor relatief goedkoop heb kunnen aankopen. De investering is in vergelijking met een appartement veel lager, maar het rendement op een vakantiehuis is vele malen groter dan op. Ik zou dus een volgende investering weer in een vakantiehuisje doen.”

7. Hoe regel je de verhuur van je vakantiehuisje op afstand?

“Ik maak gebruik van Airbnb en heb een duidelijke positionering met mijn tiny slow cabin. De reserveringen komen gewoon binnen. Er staan standaardberichten klaar voor als mensen boeken en we werken met een sleutelkastje zodat gasten zelf kunnen inchecken. De schoonmaakster woont dichtbij het park en maakt daar meerdere huisjes schoon. Als het huis verhuurd wordt, krijgt zij automatisch een melding. Bovendien hebben we een handige buurman: hij kan ook problemen met bijvoorbeeld elektra oplossen en hij doet de tuin.”

8. Hoe zie je de toekomst?

“Daar ben ik niet heel erg mee bezig. We wonen nu in Zuid-Afrika, maar dit was niet het plan. Ineens kwam het op ons pad en hebben we die JA gevolgd. Ik houd ervan om het avontuur op te zoeken en mezelf niet teveel vast te zetten in jaarplannen. Ik heb ook niet de intentie om een miljoen te verdienen. Ik heb het nu financieel goed geregeld. maar streef niet naar nog meer omzet. Dat geeft me ruimte voor spontane acties. Zo heb ik laatst losse coachsessies verkocht waarvan de opbrengst naar een goed doel gaat. In dit geval was het 1250 euro. Een deel daarvan gaat nu naar een township hier in de buurt, zodat de mensen daar een groentetuin van kunnen bouwen en meer zelfvoorzienend worden. Veel mensen hier eten niet gezond en kinderen gaan met een lege buik naar school. Ik heb de luxe om altijd naar de supermarkt te gaan en alles maar te kopen wat ik wil, veel mensen hier hebben dat niet. Een voedzame maaltijd op tafel zetten is voor hen geen vanzelfsprekendheid. Ik vind het fijn dat ik daaraan kan bijdragen. Dat vind ik een verrijking van mijn business en van mezelf.”

9. Leef jij je droomleven?

“Ik leef eigenlijk mijn droomleven sinds ik minimalistisch onderneem. Toen ik de keuze maakte om 16 uur in de week te werken, was dat een bewuste keuze. Met meer tijd voor mezelf en voor mijn dochter. Veel mensen willen altijd meer, ook veel ondernemers om me heen. Zijn ze uit de ratrace gestapt van het bedrijfsleven zitten ze vervolgens vast in het hamsterwiel van altijd maar meer willen als ondernemer.”

10. Hoe is ziet je leven eruit in Kaapstad?

“Ik woon in een klein dorpje onder Kaapstad, Kommetjie. Het is een klein dorp waar veel mensen elkaar kennen. Je komt elkaar snel tegen, bij de yoga, met surfen of hardlopen. Veel mensen hier zijn ook ondernemer merk ik en zijn echt outdoor types. Het leven is hier verder heel simpel, nog simpeler dan ik in Nederland had. Mijn man en ik hebben veel gereisd, ook met onze dochter. We hebben altijd gezegd dat we wel een tijdje in het buitenland wilden wonen. Dat was nooit een concreet plan, maar vorig jaar november kwam het ter sprake: wat zijn nog verlangens die we hebben? Covid versnelde dit proces. Zuid-Afrika stond hoog op het lijstje: de energie, de mensen, de natuur het strand en de dieren. Het heeft alles. Ik heb veel research gedaan op Google Maps en zo kwam ik bij Kommetjie terecht. Op Airbnb zocht ik meteen naar een appartement vlakbij de oceaan en zo kwam ik bij de plek waar we nu wonen. Dit appartement hebben we nu tot april. Als we langer willen blijven hebben we ook een ander visum nodig. We zouden dan ook overwegen ons huis in Nederland te verkopen en hier een huis te kopen.”

11. Hoe gaat het met je dochter in Zuid-Afrika?

“Ze heeft het heerlijk hier. Met haar studievisum kan ze hier naar school. Ze gaat naar een vrije school. Dat is heel kleinschalig en ze praten daar Engels. Dat vind ik erg belangrijk: als je op reis gaat met kinderen is zelf lesgeven een optie, maar ik vind het sociale aspect heel belangrijk. Dat krijgt ze op school veel meer mee. Mijn dochter van zeven maakt alles nu heel bewust mee. We kunnen veel samen doen en dat is mij zo veel meer waard dan een miljoen verdienen.”

12. Welk boek of welke podcast was voor jou inspirerend in jouw reis naar vrijheid?

“Ik krijg die vraag vaker en ik heb niet een specifiek boek en ik luister bijna geen podcasts. Ik antwoord vaak met Floortje Dessing omdat ze zulke toffe programma’s maakt. Eigenlijk ben ik vooral veranderd sinds de geboorte van mijn dochter. Ik was daarvoor vaak weg en ik werkte hard. Sinds zij er is, maak ik andere keuzes. Mijn prioriteiten zijn verschoven en ik zit nu in een andere fase. Haar rol daarin is heel groot. We hebben het goed en daar wil ik zo veel mogelijk van genieten met mijn man en mijn dochter.”

Meer Ilona Annema? Volg Minimalistisch Ondernemen op Instagram >

boek

Volg Vrije Meid op Spotify of Instagram 

Schrijf je in voor mijn wekelijkse nieuwsbrief >

Bestel mijn boek ‘De route naar €100.000 per jaar‘ en ontvang gratis een cursus t.w.v €99 >

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *