Malta: wat te doen? 2


Malta
Blue Lagoon Malta (foto: Nature Scanner)

Wat te doen tijdens een vakantie Malta? Ik verbleef vier nachten op het eiland en deel mijn tips met jou.

Is Malta een leuke vakantiebestemming? Is Malta de moeite waard? En welk land valt Malta eigenlijk onder? Ik vertel je meer over een vakantie naar Malta en deel mijn tips met must-sees en leuke dingen om te doen.

Waar ligt Malta?

Bij welk land hoort Malta? Dat vroeg ik mij voorheen ook af. Grappig genoeg hoort het niet bij een land. Malta is zelf een land! Het eiland ligt ten zuiden van Sicilië (Italië), en ten noorden van Noord-Afrika. Hierdoor zijn er zowel Arabische invloeden te zien als Romeinse invloeden. Daarnaast is Malta een voormalige Britse ‘kolonie’. In 1964 werd Malta onafhankelijk, al bleef het onderdeel van het Britse Gemenebest, net als onder andere Australië, Jamaica en Zuid-Afrika.

Malta kaart
Waar ligt Malta?

Malta weer

Malta heeft een heerlijk Middellandse Zee klimaat, met lange droge zomers. In oktober – toen ik er was – is het gemiddeld nog 24 graden. Tijdens mijn verblijf was het soms zelfs warmer. De zee is tegen die tijd van het jaar ook goed opgewarmd. Februari is de koudste maand van het jaar: dan wordt het overdag zo’n 15 graden. Niet verkeerd! De warmste maanden zijn juli, augustus en september. De temperaturen lopen dan op tot zo’n 30 graden. Al kan het uiteraard ook heter worden, zoals we ook in Nederland ervaren de laatste zomers.

Hotel Malta

Er zijn zat hotels op Malta te vinden! Op Booking.com vind je meer dan 2500 hotels op het gelijknamige hoofdeiland, en nog eens 700+ hotels op het eiland Gozo. Genoeg keuze dus! Ik verbleef tijdens mijn verblijf in twee hotels.

  1. Maritim Antonine Hotel & Spa in Mellieha
  2. Cavalieri Art Hotel in St. Julian’s

Beide hotels waren meer dan prima. Het Maritim Antonine Hotel & Spa bevindt zich in het noorden van Malta, in een rustiger gebied. Cavalieri Art Hotel is wat drukker gelegen, aan een gezellig drukke boulevard met uitzicht op de baai.

Cavalieri Art Hotel
De baai

Malta vliegtickets

Je kan rechtstreeks vliegen op Malta. Ik vloog van Amsterdam Schiphol Airport naar de luchthaven van Valletta, de hoofdstad van Malta. De vlucht duurt circa drie uur. De bekendste vliegmaatschappij is Air Malta, de nationale luchtvaartmaatschappij van het land.

Kosten

Is Malta een duur vakantieland? Ik denk dat het vergelijkbaar is met een (toeristische) stad in Zuid-Europa. De hotelprijzen liggen lager dan in Nederland, maar uiteten gaan is niet spotgoedkoop. Dit komt denk ik doordat Malta een vrij drukbevolkt eiland is, met bovendien veel Britse toeristen.

Normale prijzen bij de lunch

Malta bezienswaardigheden

Er is van alles te zien (en te doen) op Malta. Het eiland is een combinatie van een citytrip (veel oude stadjes met historische gebouwen) en blauwe zee. Malta is geen strandbestemming, want er zijn amper zandstanden, maar wel ideaal om per boot te verkennen. De zee is azuurblauw en het grootste deel van Malta kenmerkt zich door de ruige kustlijn vol imposante kliffen en grotten. Perfect om vanaf het water te ontdekken! Hieronder een lijstje met bezienswaardigheden op Malta die je niet wilt missen.

Gozo

Church of St. John the Baptist
Gozo
Rambla Bay

Het eiland Gozo is het tweede eiland van Malta. Het grootste eiland wordt ook wel Malta genoemd, maar in feite is Malta een verzameling van meerdere eilanden, waarvan Gozo dus de tweede grootste is. Waar ‘Malta’ vooral bekend staat om de historische steden, is Gozo echt een natuureiland. Maar ook hier is cultuur te ontdekken! Denk aan de oude Ggantija Temples, hoofdstad Rabat (ook wel Victoria genoemd) en de Citadel. Een dagtripje naar Gozo mag tijdens jouw verblijf Malta niet ontbreken.

Je kan de ferry pakken vanaf het noorden van het hoofdeiland, maar er gaat ook een directe ferry naar Gozo vanuit Valletta. Gozo wordt ook veel bezocht als duikbestemming.

Blue Lagoon (Comino)

Comino is het kleinste eiland van de drie bewoonde eilanden van Malta. Er wonen amper mensen; een handjevol Maltezen om de hotels te runnen. Toch is Comino een must-visit. Je vindt het de bekende Blue Lagoon; een zeer blauw baaitje waar je je even in Thailand of Mexico woont. Kan het nog blauwer?

Ik had al vaker over de Blue Lagoon gelezen en foto’s gezien. Zou het echt zo blauw zijn? Was het niet te toeristisch? Gelukkig viel de Blue Lagoon mij niet tegen. Sterker nog, het was een van de highlights van mijn trip. Het water is echt heel erg blauw, en super helder. Heel tof om vanaf de boot te ontdekken, te zwemmen en eventueel te snorkelen.

Mdina

Mdina
Mdina

Mdina klinkt als het Arabische woord ‘medina’, dat oude (binnen)stad betekent. En dat is niet geheel toevallig! Ten eerste is Malta lang geleden bewoond door Arabieren, en is daarom niet alleen de taal beïnvloed door het Arabisch maar ook veel plaatsnamen. Ten tweede is Mdina daadwerkelijk een oude stad, en wel de voormalige hoofdstad van Malta. De stad stamt uit de Middeleeuwen en telt momenteel nog zo’n 400 inwoners. Mdina is geleden in het midden van Malta, op een heuvel. Vanaf hier had men goed zicht op het hele eiland, en eventuele indringers. De stad is omringd met dikke stadsmuren, waarmee de bevolking zich kon beschermen indien nodig.

Het deed mij enorm denken aan Dubrovnik, een soortgelijk Kroatisch stadje, gemixt met een vleugje Marrakech voor de Arabische vibes. Een aanrader om doorheen te lopen tijdens jouw vakantie Malta.

Valletta

Valetta
Valletta
Casa Rocca Piccola

Valletta werd gebouwd in de 16de eeuw. Het is de huidige hoofdstad van Malta, die Mdina destijds heeft opgevolgd. Maar Valletta is inmiddels zelf ook een zeer oude stad. Wist je dat Valletta de kleinste hoofdstad van Europa is? Valletta is prima te voet te verkennen, al zijn er wel wat hoogteverschillen te overwinnen.

Ontdek Valletta in een dag(deel) en bezoek het bekende St. George’s Square de St. John’s Cathedral en Casa Rocca Piccola. Dit laatste is een huis dat nog volledig is ingericht zoals het er een paar eeuwen geleden uitzag. Het geeft een goede indruk van hoe de adelijke Maltezen vroeger leefden, inclusief schuilkelders die via ondergrondse gangen met de halve stad waren verbonden. Indrukwekkend!

The 3 Cities (Vittoriosa, Senglea, Cospicua)

De haven vanuit Vittoriosa
De haven vanuit Vittoriosa

The 3 Cities – oftewel de drie steden – zijn de oude stadjes Vittoriosa, Senglea en Cospicua. Deze drie plaatsen bevinden zich ten zuiden van Valletta, aan de overkant van de natuurlijke haven. Vanuit Valletta heb je dus een mooi uitzicht op de drie steden, maar andersom ook. Vanuit Vittoriosa kijk je een prachtig uit over de haven en stadsmuren van Valletta.

Ik maakte een stadswandeling door Vittoriosa en vergaapte me aan de talloze town houses – oude huisjes met houten erkers op de eerste verdieping. De huizen hier zijn kleurrijk en ik verzeker je dat je plaatjes blijft schieten. Het ene straatje is nog knusser dan het andere. De drie steden zijn in de loop der jaren aan elkaar gegroeid, en je wandelt er prima in een paar uur doorheen. Al geeft een korte wandeling van een uurtje al een heel goede indruk.

Marsaxlokk (the fishing village)

Marsaxlokk
Marsaxlokk
Marsaxlokk
Het plein van Marsaxlokk

Helemaal in het zuiden van Malta bevindt zich visserdorpje Marsaxlokk ’the fishing village’. Fotografeer de vele vissersbootjes, drink een koffie op het dorpsplein en geniet – uiteraard – van verse vis en zeevruchten. Marsaxlokk is perfect om te combineren met een tripje naar Blue Grotto, eveneens in het zuiden van Malta.

Blue Grotto

Blue Grotto
Blue Grotto

Vanaf boven kan je de rotsen ook bewonderen, maar het beste uitzicht heb je toch wel vanuit een bootje. Dan heb je pas door hoe immens hoog deze rotsformaties zijn! Vaar door de indrukwekkende ‘poort’ en andere imposante grotten. In circa 15 minuutjes zie je verschillende natuurverschijnsels voor nog geen €10 per persoon. Bootjes vertrekken de hele dag door (check Blue Grotto Boat Service).

Sliema en St Julien

Steppen in Sliema
Steppen in Sliema

In de regio Sliema en St Julien is het een drukte van jewelste. Je vindt hier talloze restaurantjes en terrasjes, vrijwel allemaal met uitzicht op zee. De ene stad loopt door in de andere, verbonden door een prachtige boulevard die helemaal doorloopt tot Valletta. Overigens kan je vanuit Sliema de ferry pakken die je in een paar minuten naar Valletta brengt. Aan land is de step het leukste vervoermiddel. Download de Bolt-app en pak op elke hoek van de straat een elektrische step. Afrekenen doe je gemakkelijk via je gekoppelde creditcard.

Vind je het spannend in het verkeer (ze rijden links op Malta)? Dan kan je ook over de stoep steppen. Weet wel dat de maximum snelheid dan automatisch wordt gemaximaliseerd tot 11 kilometer per uur. Racemonsters gaan dus de weg op, waar de step ruim 20 kilometer per uur haalt.

St. Paul Island

Kajak
Kajakken

Tot slot is kajakken rondom St Paul Island een dikke aanrader. Lekker sportief bezig zijn, terwijl je de ruige kust ontdekt vanaf het water. Aan de zuidoostkant van het eiland kan je aanmeren ((voorzichtig!) en voet aan (ei)land zetten. Er is weinig te doen op St Paul Island, maar je hebt een panoramo uitzicht op de kustlijn van Malta.

Tip: ga vroeg in de ochtend kajakken om hoge temperaturen te vermijden. Wij vertrokken rond 8:00 uur ’s morgens en het was toen nog zeer aangenaam.

Eindconclusie

Ja, Malta is een leuke vakantiebestemming! Zeker voor mensen die nog laat in het jaar op zoek zijn naar lekker weer dichtbij huis, een originele citytrip met leuke uitstapjes en houden van de zee. Dan is Malta zeker de moeite waard!

Ben jij wel eens op Malta geweest? Wat vond jij de highlight?

Volg Vrije Meid op Spotify of Instagram 

Schrijf je in voor mijn wekelijkse nieuwsbrief >

Bestel mijn boek ‘De route naar €100.000 per jaar‘ en ontvang gratis een cursus t.w.v €99 >

N.B. Ik ging naar Malta op uitnodiging van Malta Tourism / Aviareps.
Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Malta: wat te doen?