Jessy Oudeman (28) is financieel expert onder de naam Happy Rich Millennial 1


Jessy Oudeman
Jessy Oudeman

Mijn oude coachklant Jessy Oudeman zat niet lang geleden nog in loondienst. Nu heeft ze haar eigen bedrijf en helpt ze andere millennials met hun personal finances, starten met beleggen en ondernemen.

Je vaste baan opzeggen voor je ondernemersdroom, Jessy Oudeman van @happyrichmillenial deed het. Begin 2022 ging Jessy uit loondienst en nu werkt ze als zelfstandig financieel expert. Deze winter verblijft ze in Faro, Portugal. Ik sprak haar over uit loondienst gaan, geen woonlasten hebben, en beleggen. Hoe is Jessy aan haar money mindset gekomen? En heeft ze nog andere dromen?

Luister hier het hele gesprek met Jessy Oudeman:

1. Je bent financieel expert, kun je daar wat meer over vertellen?

“Ja, ik ben financieel expert en ik doe onder die noemer allerlei dingen. Eén aspect is personal finance, waarbij ik mensen help om inzicht te krijgen in hun geld. Daarnaast ben ik ook vermogensadviseur, waarbij ik mensen help hun vermogen op te bouwen: denk aan beleggen, maar ook belasting- en pensioenzaken. Verder praat ik veel over ondernemen, passief inkomen genereren, en het hebben van meerdere inkomstenbronnen. Eigenlijk doe ik alles wat met geld te maken heeft met als doel vrijheid te creëren! Ik doe dat vooral voor millenials, vandaar ook de naam, maar soms heb ik ook klanten die jonger of ouder zijn. Iedereen die die droom heeft om vrij te zijn kan bij mij terecht.”

2. Hoe ben je hier terecht gekomen?

“Ik ben begonnen met werken in loondienst maar het was altijd al mijn plan om zeflstandige te worden. Ik vond: dan heb ik wel kennis en bagage nodig. Om dat te realiseren heb ik een traineeship gevolgd in de financiële dienstverlening. Dat was dus een strategische zet. Tijdens de eerste lockdown ben ik begonnen met mijn blog happyrichmillennial.com en ongeveer acht maanden daarna schreef ik me in bij de KvK. Dat was begin 2021. Ik werkte toen ook nog in loondienst, voor in ieder geval een jaar en januari 2022 maakte ik de stap om mijn baan op te zeggen. Voordat ik dat waagde wilde ik eerst veel leren en ervaring op doen zodat ik mezelf echt als expert neer kon zetten en écht die kennis had over geld en alles wat daar bij komt kijken.”

3. Wat heb je concreet gedaan om dit te realiseren?

“Ik heb het sowieso niet als simpel ervaren. Ik ben daar ook open over en deel dat ook op instagram. Dat spreekt mensen aan. Ondernemen is echt doorzetten, maar ik wilde dit zo graag want het alternatief was terug in loondienst en dat was voor mij echt het ergste wat me kon overkomen. Dan moet je wel en dat hielp me. Je moet jezelf constant uit die comfortzone duwen, dat is niet leuk, maar als je wilt slagen, is het wel noodzakelijk. Ik denk echt dat jijzelf je grootste vijand bent. Denk maar aan het bedenken van een prijs voor je product: dat hangt heel erg samen met jou en je eigenwaarde. Het hele proces is mindset. Doorzetten, ook al ben je moe, ook al zie je geen resultaat. Soms verzet je bergen met werk en dan gebeurt er niks, ook dan vol blijven houden in die droom. Dat vergt doorzettingsvermogen, maar het was het voor mij allemaal waard.”

Jessy Oudeman
Jessy Oudeman

4. Was er een specifiek moment waarop je dacht: nu kan ik mijn baan opzeggen?

“Dat was niet gerelateerd aan een bepaalde omzet, maar ik merkte dat het combineren van ondernemen én werken in loondienst niet meer haalbaar was. Ik zat vast. Doordat ik nog tijd moest steken in mijn baan was ik vaak te moe om alle energie in het ondernemen te steken, met als effect dat mijn bedrijf niet groeide zoals ik wilde en ik altijd moe was. Toen dacht ik: waar wacht ik nog op? Dat zie je zo veel, dat mensen wachten op een bepaalde omzet of op een teken. Maar dat teken komt nooit. Als ik op een bepaalde omzet zou wachten, zou ik nooit ontsnappen aan mijn baan in loondienst, want precies die baan belemmerde mijn proces in het ondernemerschap.”

5. Jouw eerste omzetdoel was 1000 euro. Vertel eens, hoe is dat verlopen?

“Het heeft best wel lang geduurd voordat ik een fulltime salaris uit mijn bedrijf kon halen. Pas sinds de afgelopen maanden eigenlijk. In september deed ik een beginnerscursus beleggen met 32 deelnemers. Dat was voor het eerst en echt mega vet. In mei had ik voor diezelfde cursus nog maar zes deelnemers. Maar daarna kon ik wel reviews verzamelen, werken aan bereik, dingen verbeteren en dat werkte.”

6. Wat zijn verder jouw verdienmodellen?

“Ik doe aan coaching, nu al anderhalf jaar. Ik bied online cursussen aan, affiliate marketing, ga samenwerkingen aan waarbij ik betaalde blogposts schrijf en ik heb een fix your finance sheet. Dat is een excelsheet gericht op vermogensgroei en spaarpercentage. Dat helpt mensen die echt veel financiële stress hebben. Nu heb ik personal finance wat meer losgelaten, maar het is wel de basis als je financiële vrijheid wilt. Als alles er maar uit gaat, dan ga je nooit financieel vrij zijn.”

7. Houd jij geld over om te beleggen en te sparen?

“Het is heel wisselend, vorige maand had ik 4.500 euro omzet. Daar zat die cursus voor een groot deel bij. Meestal zit ik rond de 1.500 euro per maand, daar kan ik goed van rondkomen. Beleggen doe ik nu drie jaar, maar bij mij is consistentie het belangrijkste. Ik verdien steeds meer en ik denk ook dat dat steeds meer zal worden. Maar ik vind het belangrijk om duidelijke keuzes te maken: wat vind ik belangrijk? Mijn prioriteit ligt bij sparen en beleggen. Dat is zo veel meer belangrijker dan het kopen van spullen of in de horeca zitten.”

8. Ik hoorde ook dat jij geen huis hebt. Hoe werkt dat?

“Ik heb inderdaad sinds december 2021 geen woonlasten. Nu overwinter ik in Faro, Portugal en moet ik weer huur betalen. Hiervoor paste ik een tijdje op huizen en op huisdieren. Dat was wel nodig om mijn baan op te kunnen zeggen en niet zo te hoeven stressen over die omzet. Dat heb ik een paar maanden gedaan en ging wel soepel. Ik heb toen heel veel gespaard en belegd. Maar het was niet allemaal prettig: je leeft uit je koffer, elke paar weken moet je weer verhuizen en er is veel onrust. Misschien dat ik het hierna nog een zomer doe, misschien niet, alles ligt nog open. Nu zit ik dus in Faro en volgende maand trek ik naar Lagos. Ik wil ook nog naar Spanje, want daar is het weer nog beter. Ik heb hier wel een co-work plek, maar voor de rest is het allemaal online.”

9. Keer jij een vast bedrag per maand uit en hoe verdeel je dat?

“Ja! Ik keer een vast bedrag per maand uit aan mezelf. Ik spaar altijd een vast bedrag, koop mijn beleggingen aan en daarnaast doe ik aan pensioenbeleggen, dat is een geautomatiseerd proces. Dan houd ik een globaal budget voor boodschappen en onvoorziene kosten. Ik had altijd een hoog spaarratio: dat is je spaarpercentage. Dan kijk je wat de verhouding is van het bedrag dat ik spaar en beleg en naar mijn netto maandsalaris. Hoe hoger het spaarratio, hoe beter. Toen ik geen huurlasten had, was dat wel 50-60 %. Dat is heel erg veel. Nu moet ik even bekijken hoe ik het ga doen. omdat ik nog geen zicht heb op mijn kosten hier. Het is hier wel goedkoper, maar ik ga ook wel meer de deur uit.”

10. Streef jij naar FIRE, Jessy?

“Ik zit er tussenin. Als je echt FIRE doet, dan is het doel dat je zo vroeg mogelijk met pensioen gaat. Dat betekent niet dat je niet meer werkt, maar sommigen doen dan vrijwilligerswerk, of doen er wat bij. Dat is niet mijn doel, omdat je dan wel heel zuinig moet leven. Als je zo snel mogelijk met pensioen wilt, moet je ook veel laten, daar heb ik geen zin in. Ik wil nu overwinteren en mijn vrijheid ervaren, terwijl ik ook maandelijks spaar en beleg. Dus ik zoek echt een middenweg om wel naar later te kijken, maar niet zo sterk dat ik nu niks meer kan doen. Toch ben ik wel bezig met een proces om meer passief inkomen te genereren, zodat ik volledig uit die ratrace kan stappen. Nu ben ik bezig met kijken naar een appartement in Portugal of Spanje waar ik in de winter kan overwinteren en dat ik in de zomer kan verhuren. Maar daar heb ik veel eigen geld voor nodig, daarom spaar ik nu meer dan eerst.”

11. Wat voor soort belegger ben jij? Heb jij aandelen, ETF’s, crypto?

“Alle drie inderdaad. Ik heb een deel vast en een deel flexibel, omdat ik er heel erg mee bezig ben, om dingen te testen. Daarnaast heb ik ook veel aandelen, soms in vastgoedfondsen, soms crowdfunding. Veel zit gespreid maar een groot deel zit in die ETFs. Qua crypto houd ik de drie grote aan om me aan vast te houden. Bovendien verwacht ik wel dat deze gaan stijgen. Ik heb dan ook kleinere munten die ik dan uitleen tegen rente. Daar zit veel risico aan maar het is een klein deel van het geheel. Ik ben nu al een paar jaar bezig met crypto en heb vooral veel zelfstudie gedaan. Maar soms moet je het gewoon doen, wat proberen, dat hoort er wel een beetje bij. Niet te krampachtig, want hoe meer je doet, hoe beter je het begrijpt en hoe beter je het begrijpt, hoe leuker het wordt!”

12. Op je blog staat money & mindset. Hoe kom je aan die mindset?

“Mindset gaat voor over verantwoordelijkheid nemen. Als je een ander leven wilt, dan moet je het zelf doen. Tijd en geld durven te investeren in jezelf. Ik heb veel gelezen, ik had financiële coaches, persoonlijke coaches en ik ben echt op mijn gevoel gaan leven. Soms voel ik dat ik iets wil, maar proberen mijn gedachten me klein te houden. Dan ga ik met ze zitten, waarom gebeurt dit nou? Kennis over jezelf helpt hierbij, ook om uit je comfortzone te stappen. Ik volg daarom op Instagram vooral accounts die hetzelfde doen als ik maar dan al een stapje verder zijn. Jezelf omringen met mensen die dezelfde passies hebben, werkt aanstekelijk. Juist als je ziet dat het bij hen ook niet altijd vanzelf gaat, dat werk motiverend!”

Meer weten? Volg Jessy Oudeman via @happyrichmillennial of @jessyoudeman

Volg Vrije Meid op Spotify of Instagram 

Schrijf je in voor mijn wekelijkse nieuwsbrief >

Bestel mijn boek ‘De route naar €100.000 per jaar‘ en ontvang gratis een cursus t.w.v €99 >

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Jessy Oudeman (28) is financieel expert onder de naam Happy Rich Millennial