Op workation naar Nice? Kirsten geeft tips


Kirsten Zijderveld
Kirsten Zijderveld in Nice

Ben je op zoek naar een bestemming voor je volgende workation? Denk dan eens aan een workation Nice aan de prachtige Côte d’Azur. Kirsten van reisblog Mediterranean on my mind ging je voor en deelt haar tips.

Gastblog door Kirsten Zijderveld, foto’s door @azure_album

Na meerdere workations in Spanje besloot ik eind vorig jaar om naar Frankrijk te gaan. Door een eerder bezoek aan Nice wist ik dat deze Franse stad met gezellig oud centrum én prachtige kustlijn een goede optie was, en dus ging ik in september twee weken die kant op. On y va! Het bleek een heel goed idee en hier zal ik je alles vertellen wat je moet weten als je ook op workation naar Nice wilt.

Is Nice geschikt voor een workation?

Niet iedere stad is zomaar geschikt voor een workation, want het liefst voldoet een bestemming aan deze punten: meerdere koffietentjes of coworkings om in te werken, goede horeca-opties, genoeg leuke dingen om te doen na werktijd, fijne mogelijkheden voor verblijf, betaalbaar en wat mij betreft is ‘zonnig’ ook een belangrijke op de lijst.

Hoe zit dat in Nice? Laten we beginnen met werkplekken. Tijdens mijn verblijf heb ik lekker gewerkt vanuit het appartement dat ik via Airbnb huurde – met uitzicht op een typisch Frans straatje met balkonnetjes en luikjes – maar ik probeerde ook meerdere koffietentjes uit. Dit zijn een aantal van mijn favorieten:

Koffietentjes en coworkings

Café fino

Bij het smaakvol ingerichte café fino kun je niet alleen heerlijk ontbijten, je kunt er ook rustig werken. Kies boven een van de plekjes met stopcontact en je kunt hier lekker een paar uur knallen. De koffie is er heerlijk en je kunt er tijdens je werk ook lekker ontbijten of lunchen.

La Popote d’Ondine

La Popote heeft twee vestigingen in de stad, en bij allebei kun je rustig aan de slag. Het fijne is: je bestelt aan de bar, dus je wordt niet om de haverklap gevraagd of je nog iets wilt. Kop koffie, croissant erbij en werken maar.

Brume Coffee

Als je een plekje in deze knusse koffiebar kunt bemachtigen, kun je ook hier lekker aan de slag. Het is een relatief nieuwe bar (geopend in augustus 2022) en toen ik hier een paar uur werkte zat ik tussen de andere remote werkers. Fijne sfeer!

Kies je liever voor een coworking? Dat kan natuurlijk ook. Ik heb deze zelf niet getest tijdens mijn workation in Nice, omdat ik vooral vanuit mijn appartement en koffietentjes werkte, maar de volgende coworkings stonden op mijn lijstje: LeLABO (30 euro per dag), Les Satellites (25 euro per dag), Paradigm (35 euro per dag).

Hoewel Nice nog niet echt bekend staat als digital nomad hotspot, is de stad zeker in opkomst en zijn er dus meerdere mogelijkheden om lekker je laptop te kunnen openklappen. Zo, die kunnen we dus alvast afvinken.

Workation Nice
Workation Nice

Eten en drinken in Nice

Dan: eten en drinken. Want als je op workation naar Nice gaat, draait je trip niet alleen om werk. Het liefst wil je ergens lekker ontbijten, lunchen en/of dineren. In Nice kan dat uitstekend. Ik combineerde het werken in een koffietentje vaak met ontbijt en/of lunch, en ik testte ook meerdere restaurants uit. In de eerder genoemde koffietentjes om te werken kun je ook lekker eten, maar ik heb nog meer tips voor je:

Ontbijt

Marinette

Ohhh, dit is echt een favoriet. Marinette zit diep verscholen in een van de smalle straatjes van het oude centrum. Buiten kun je er leuk zitten onder een van de parasols, en binnen is het minstens zo leuk ingericht. Kies een lekkere ontbijtbowl, pannenkoeken of een van de heerlijke lunchgerechten.

Clay

In een van mijn favoriete buurten van Nice – rondom Place du Pin – zit Clay. Hier vind je allerlei verrukkelijke brunchgerechten op de kaart, van granola- en açaibowls tot pannenkoeken en eiergerechten. 

Maranna Brunch

Wil je een rondje oude centrum doen? Ga dan eerst bij Maranna Brunch eten. Hier vind je zowel zoete als hartige lekkernijen en voor degenen met keuzestress is er ook het mini of maxi brunch menu. Heerlijk.

Oh, en vergeet niet dat je in Frankrijk bent. Oftewel: bij vrijwel iedere boulangerie kun je de lekkerste croissant, pain au chocolat of pain au raisin halen.

Andere restaurants

Chez Palmyre

Jezelf trakteren op een uitgebreide Franse lunch? Dat doe je bij Chez Palmyre. Voor 20 euro kun je hier een driegangenlunch nemen en heb je de keuze uit een paar dagverse gerechten. Vergeet niet te reserveren.

Acchiardo

Als je op workation naar Nice gaat, moet je een keer bij Acchiardo eten. Je kunt hier heerlijk Italiaans eten, maar ook Niçoise gerechten, en er staat al vijf generaties lang dezelfde familie aan het roer. Vergeet niet te reserveren.

Chez Rene Socca

De lokale gerechten van Nice proef je bij Rene Socca. Je kunt ze afhalen of aan de bar bestellen en op het naastgelegen terras plaatsnemen. Socca is een hartige pannenkoek van kikkererwten, pan bagnat is een broodje met salade Niçoise en pissaladière een pizza op z’n Frans. Ik zeg: probeer ze allemaal.

Wat te doen na werktijd?

In Nice vind je talloze bezienswaardigheden, dus ook na werktijd of in het weekend hoef je je niet te vervelen. Mijn nummer één tip is struinen door het oude centrum. De straatjes van Vieux-Nice ademen Provence en je vindt hier dan ook allerlei leuke winkels met lokale producten zoals kruiden en zeep. Vergeet ook niet dat je aan de Côte d’Azur zit: je kunt wandelen over de Promenade des Anglais, maar bij mooi weer ook op het kiezelstrand liggen of een duik in zee nemen. Houd je niet van kiezelstranden? Meerdere dorpjes om Nice heen, zoals Villefranche-sur-mer, hebben een zandstrand. Dit dorpje is in een kort bus- of treinritje te bereiken en vanwege de vele kleurrijke huisjes sowieso een bezoek waard.

Ook de Cours Saleya moet genoemd worden. Dit is de plek waar je iedere ochtend een Provençaalse markt hebt. Van dinsdag tot en met zondag vind je er allerlei (vers)producten zoals kaas, fruit en bloemen, op maandag is er antiekmarkt. Heerlijk om tussen de Fransen over de markt te struinen. En ook de liefhebbers van musea kunnen in Nice losgaan. Wist je dat de stad na Parijs de meeste musea en kunstgaleries van Frankrijk heeft? Tijdens mijn workation in Nice heb ik het MAMAC (Musée d’Art Moderne et d’Art Contemporain), Villa Masséna en Musée Matisse bezocht en dat zijn stuk voor stuk aanraders.

Workation Nice
Workation Nice

Verblijf en kosten

Voor je workation wil je natuurlijk een leuke plek hebben om te verblijven. Zoals gezegd boekte ik zelf een appartement via Airbnb en dat raad ik jou ook aan. Boek op tijd en ga niet in het hoogseizoen om (te) hoge kosten en drukte te vermijden. September vond ik een hele fijne maand; het is dan een stuk rustiger maar nog steeds aangenaam warm in Nice.

Het enige minpuntje van deze bestemming is dat het duurder is dan Zuid-Europese steden als Valencia of Bologna. De mondaine Côte d’Azur is sowieso al iets meer aan de prijs, en ook in Frankrijk is de inflatie een feit. Het komt erop neer dat je mijns inziens ongeveer hetzelfde betaalt als in ons eigen land – maar hé, dan ben je wel in het zonnige Zuid-Frankrijk. In september 2022 betaalde ik 3 tot 5 euro voor een cappuccivrijemeino, 18-20 euro voor een hoofdgerecht en 5-6 euro voor een glas wijn. Het ov is daarentegen wél lekker goedkoop: een enkeltje met de bus of tram is maar 1,50.

Zonnig

En om nog even op mijn eigen eis – zonnig – terug te komen: dat zit in Nice wel goed. In Nice schijnt gemiddeld 300 dagen per jaar de zon en in september heb ik nog op het strand gelegen. Klinkt heerlijk, toch? Gun jezelf ook een workation naar Nice!

Wil je meer lezen over mediterraanse bestemmingen of workations in Zuid-Europa? Kijk dan op Kirstens blog Mediterranean on my mind en volg haar op Instagram.

En, is een workation Nice wat voor jou?

Volg Vrije Meid op Spotify of Instagram 

Schrijf je in voor mijn wekelijkse nieuwsbrief >

Bestel mijn boek ‘De route naar €100.000 per jaar‘ en ontvang gratis een cursus t.w.v €99 >

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *