Energieweek: een life changing experience


Kleurenpracht in de tuin van de Leonardushoeve, foto van de Leonardushoeve.

‘Een life changing experience,’ dat klinkt misschien nogal overdreven. Maar het was écht zo: de Energieweek die Sarah bezocht hielp haar weer op het juiste spoor ten tijde van een zware burn-out.

 

In een ver verleden, toen ik nog bij een groot PR-bureau werkte waar de een na de ander omviel van de stress, hoorde ik eens een collega praten over een energieweek in Zuid-Limburg. Nieuwsgierig en spiritual minded als ik ben had hij me meteen te pakken en besloot ik: ooit, als ik het kan betalen, ga ik zo’n week volgen.

 

Sneller dan verwacht

Niet veel later was ik zelf het poppetje dat omviel en met een fikse burn-out thuis zat. Ik ontdekte dat dingen als mindfulness en bewustzijn me kleine stapjes vooruit hielpen, maar toch kampte ik met flinke angsten en een totaal gebrek aan energie. Na een half jaar burn-out was ik de wanhoop zo goed als nabij, en met mij ook mijn man. Er moest iets gebeuren, bezoekjes aan de psycholoog hadden niet het gewenste effect. Ik boekte mijn Energieweek.

 

Wat is het?

Noem het een retraite, een moment helemaal voor jou. Tijdens een energieweek verblijf je een week op de Leonardushoeve in Limburg en ga je in een groep intensief aan de slag met jezelf. Zie het vooral niet als therapie, want jij bepaalt alles zelf. Tijdens de Energieweek krijg je de kans om contact te maken met het meest pure van jezelf, om weer te leren om vrij en onbelemmerd jezelf te zijn, zonder complicerende factoren als emoties, onbewuste overtuigingen en overlevingsmechanismen.

 

Tovenarij?

Of het nu een oude emotie is die losgelaten mag worden of een belemmerende overtuiging, tijdens de Energieweek kun je jezelf stap voor stap bevrijden en weer vrij worden. Simpelweg door contact te maken met je eigen energiehuishouden, je chakra’s. Iedere dag van deze week behandel je een chakra. Aan de hand van oefeningen in de groep en sessies met de docent behandel je de blokkades in jouw chakra. Klinkt zweverig, is het dus echt niet. Al op dag één voel je je eigen energieveld, tastbaarder wordt het niet!

 

de Tara, dit was de ruimte waar veel van onze sessies plaatsvonden. Foto: Leonardushoeve.

 

Dagprogramma

Het dagritme in de Energieweek bestaat uit een afwisseling van meditatie, mantra zingen, sessies en werkmeditatie (werkzaamheden in en om huis). Alle activiteiten hebben als doel om bewust te worden hoe jij omgaat met jezelf, met jouw energiesysteem. Je wordt uitgenodigd om dicht bij jezelf te blijven, bij jouw eigen ervaring, los van alle denkbeelden, oordelen en gedachten die je leven beperken.

 

Mijn ‘eerste keer’

Voor mij persoonlijk waren de sessies het meest interessant, omdat ik hier heb kunnen ervaren hoe vastgezette emoties en overtuigingen getransformeerd kunnen worden. Hier helpt de docent bij, want zelf kun je dit simpelweg nog niet. Mijn ‘eerste keer’ was heel bijzonder. Ik werd geraakt door een onderwerp dat iemand anders opwierp, dusdanig dat ik er een paniekaanval van kreeg. Er bleek een blokkade te zitten op mijn tweede chakra die niet meer helpend was voor mij. Op dat moment vraagt de docent aan mijn energiesysteem of hij de blokkade mag opheffen. Zo ja, dan ruimt hij de energie letterlijk op, door achter mijn rug in de lucht aan knopjes te draaien. Een bizar gezicht. Nog gekker was het dat zodra hij klaar was, mijn benen als elastiekjes voelden in positieve zin. Ik was nog nooit zo extreem ontspannen geweest!!

 

Omgekeerde psychologie

Die week volgde er voor mij nog veel bijzondere momenten en ook inzichten. Het grote voordeel van deze manier van werken is dat het precies het tegenovergestelde doet van psychotherapie: daar begin je bij het probleem en graaf je dieper, op zoek naar de oorzaak en een oplossing. Op de Leonardushoeve pakt men de oorsprong van het probleem aan (de blokkade waar we zelf met ons verstand niet bij kunnen), waardoor alles wat zich daar later opgestapeld heeft als een blokkentoren in elkaar zakt.

 

Grootste winst

De grootste winst van die week was dat er blokkades zijn opgeruimd die mijn angststoornis veroorzaakten: trauma’s in mijn systeem waar ik me niet eens bewust van was en die eigenlijk niet eens zo ‘ernstig’ waren. Maar door al van jongs af aan net een beetje af te wijken van je eigen pad (dat gebeurt automatisch door opvoeding, school etc) ben ik flink gaan stapelen op die trauma’s. Daarnaast had ik nu een hele rugzak vol inzichten en een extreme motivatie om hiermee verder te gaan: this week saved my life, en mijn huwelijk!

 

En toen…

Na die ene week in november 2016 heb ik denk ik hooguit nog 20 paniekaanvallen gehad. Dat is heel weinig voor iemand met een angststoornis. Het mooie: ik raak niet meer in paniek van paniek. Ik was zo verslingerd aan de plek daar op de hoeve, de lieve mensen, de fijne groep en het fantastische effect (denk niet alleen rooskleurig want er zijn heel wat tranen vergoten daar) dat ik daarna nog een training van een jaar heb gevolgd en zelfs heb besloten een opleiding in energetisch werk te doen.

 

Ik gun werkelijk iedereen de ervaring van energetisch werk. Het heeft namelijk alles te maken met bewustzijn, intuïtie en zelfherstellend vermogen: iets wat iedereen in zich heeft! Soms is het alleen eventjes zoeken waar precies… Kijk voor meer informatie op http://www.leonardushoeve.nl/ (no spon) 😉

Wil je meer lezen over Sarah en haar zoektocht naar een bewust leven? Volg haar dan op Instagram of via haar blog!

Share

Over Sarah Kuypers

Sarah Kuypers is freelance copywriter en pr-adviseur, ze werkt drie dagen per week voor SuusjeHQ en heeft daarnaast diverse kleine opdrachtgevers. Volg Sarah voor je dagelijkse dosis momlife, ondernemen en reizen!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *