Vier inspirerende lessen van sustainable startups en future-proof ondernemers


Imke van Kuppeveld

 

Marie-Claire en Sisley reikten op 8 november de Sisley Sustainable Award uit. Vijf duurzame ondernemers, allemaal gedreven vrouwen die op een smart en amazing manier bijdragen aan een betere wereld, werden geprezen om het ripple-effect dat ze creëren. Met hun business streven ze een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk na. En dat kun jij ook!

 

Duurzaamheid is hot. Met de zomerse temperaturen in oktober en november mag je dat gerust letterlijk nemen. Middels een award als de Sisley Sustainable Award krijgt bewustwording omtrent de opwarming van de aarde een boost. Ook geeft het een extra motivatie om het goede werk voort te blijven zetten. Zo gaf Lisa Stel van Lisa Goes Vegan een motiverende talk over haar weg van hardcore vleesliefhebber naar vegan-vrouw, die nooit meer anders wil. Als zij het kan, kun jij het ook! Daarnaast legde Annelies Pijper, hoofdredacteur van Marie-Claire, op een uitnodigende wijze het vuur aan de schenen van de genomineerden: Hélène Smits – Stating the Obvious; Charlotte Zum Vörde Sive Vörding – Charly’s All Is Fair; Lisa Hu – Terra Nova Minimaatschappij; Marloes Tap – Social Enterprise Programma PwC – Nupur Kohli. 

Iedereen kan bijdragen

Hoewel alle genomineerden een andere invalshoek hebben, is de boodschap hetzelfde: je hoeft je geen onderdeel van het collectief te voelen om er onderdeel van te zijn. Iédereen kan zijn of haar steentje bijdragen aan een betere, duurzame wereld. Daarbij geldt dat elke kleine actie nú op den duur een groot verschil maakt. Neem het serieus, want -ja écht- het maakt impact. Doe het echter niet per se om impact te maken, daarmee streef je het doel voorbij. Het proces van elke dag een beetje beter, ís het doel. Zo doe je met deze vier acties jezelf én je omgeving een groot plezier:

 

1. Eet plantaardig

Het is niet voor niets dat er deze avond speciale aandacht was voor veganistisch eten. Wanneer je je alleen al bewust wordt van het feit dat voor de vervaardiging van één kilo rundvlees maar liefst 15.000 liter water nodig is, besef je dat we met z’n allen een enorme tendensverandering teweeg kunnen brengen als we stoppen, of in ieder geval minderen, met het eten van vlees. Ciao spareribs en hallo vegan kaas dus!  

Tip: lees onze blog over vegetarisch gaan eten

 

2. Houd het klein en relaxed; no stress

Zet elke dag vanuit een ontspannen, positieve vibe een nieuw stapje vooruit in de juiste richting. Ga daarbij niet uit van ‘het is álles of niets’. Daarmee maak je het voor jezelf onnodig stressvol. Alle beetjes helpen. Doe wat voor jou op dit moment mogelijk is en betrek je omgeving erbij. Alleen ga je wellicht sneller, samen kom je verder!

Tip: lees onze blog met tips om duurzaam te ondernemen

 

3. Minimaliseer

Minder spullen bezitten, geeft je niet alleen een zee aan extra ruimte. Het haalt tevens de druk af van de tergend groeiende vraag naar aardse grondstoffen. Er zijn enorm veel materialen nodig om aan de behoefte van verslaving-uitlokkende gadgets te voldoen. Zodra de vraag vermindert, is er logischerwijs minder aanbod nodig. Koester dus je verouderde telefoon of laptop en laat de nieuwste trends aan je voorbij gaan, zolang het beestje zijn werk goed doet.

 

4. Ga voor groen

Kies voor groene energie. Zet de verwarming lager. Douche korter. Zet niet te pas en te onpas de warme kraan open. Reis met de trein in plaats van met het vliegtuig. Kies voor een ‘groene bank’. Allemaal groene keuzes binnen- en buitenshuis die de duurzaamheidscurve op een positieve manier in de hand werken.

 

And the winner is…

Charlotte van Charly’s All Is Fair won uiteindelijk de award voor haar innovatieve, veganistische kazen. Check de verkooppunten om ook als vegan weer kan kaas te kunnen smullen. 


Welke les neem jij direct ter harte en voer je óók door in je business?

 

Check Imke’s website voor meer krachtige keuzes. Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube.

Share

Over Imke van Kuppeveld

Imke van Kuppeveld is lifestylecoach met een grote liefde voor reizen en schrijven. Imke werkt sinds november 2016 als freelance copywriter en reporter voor Vrije Meid en ‘moederbedrijf’ SuusjeHQ.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *