9x Tips uit Little Black Book: handleiding voor werkende vrouwen


Imke van Kuppeveld (foto door Daisy de Pater)

 

Creative Women Collective organiseerde een interview met de Londense Otegha Uwagba, auteur van Little Black Book – handleiding voor werkende vrouwen. Imke was erbij en noteerde negen regels die miss Uwagba herself dagelijks naleeft voor gegarandeerd succes in werk en leven.

 

Otegha Uwagba is een sterke, selfmade vrouw met een duidelijke, vooruitstrevende mening die ze niet onder stoelen of banken steekt. Naast schrijfster is ze de oprichter van het platform Women Who, dat creatieve vrouwen verbindt, ondersteunt en inspireert. Zo breekt Uwagba op meerdere manieren een lans voor werkende vrouwen. Ze is van mening dat het vanzelfsprekend dient te zijn dat je als vrouw in je kracht staat. Zelf is ze daar een authentiek voorbeeld van. Het harde werken zit haar in het, van origine Nigeriaanse, bloed en heeft ze van haar ouders meegekregen. Aan hen draagt ze daarom haar boek op.

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

If you’ve checked out our #cwcupdate in stories/highlights you already know: we have an announcement!!! And a big one too… ➖ Next our @creativewomencollective platform we are also starting an agency from where we will be creating experiences for other companies than ourselves. After a 5 minute brainstorm we picked our name: @creativewomenagency. CWC’s younger sister basically. ➖ Our first agency project is all about this book. This LITTLE BLACK BOOK. A guide for women working in the creative industry. We’re hosting an evening with the British author of this bestseller (and founder of @womenwho) in the beautiful @publicspace_ and YOU ARE INVITED. For €15 you will meet the author, learn more about her during a 1-on-1 interview on stage, receive the book and drink the best coffee/tea of your life. Tickets are for sale NOW! #linkinbio • • • #littleblackbook #oteghauwagba #bestseller #womenwho #feministaf #girlbossworkbook #hermoney #timferris #growthmindset #bschool #marieforleo #amstergram #ondernemerschap #createcultivate #goopies #goop #supersoulconversations

Een bericht gedeeld door Creative Women Collective (@creativewomencollective) op

 

 

Niets zal werken, tenzij jij het doet – Maya Angelou

De belangrijkste learnings uit het Little Black Book, dat overigens hartstikke roze is, klinken je naar alle waarschijnlijkheid  bekend in de oren. Desondanks kun je ze niet vaak genoeg horen. De kunst zit ‘m immers in het toepassen ervan. Otegha haalt haar inspiratie uit het leven van alledag, ze geeft haar ogen goed de kost en praat veel met mensen om haar heen. Vooral de connectie met anderen is belangrijk. Het is dé manier om dichter bij elkaar te komen, want ieder heeft zo zijn of haar eigen waarheid. Schroom niet om te zeggen wat je denkt en sta open voor het perspectief van een ander. Hierbij sluiten wij ons uiteraard volkomen aan. Evenals bij deze negen do’s die jouw productiviteit én creativiteit in de hand werken ten aanzien van een succesvol leven.

 

1. Bén de verandering

Wanneer je iets graag anders ziet, neem dan het heft in eigen hand en wees zélf de verandering. Verspreid je ideeën, geef je mening, neem je ruimte in en belangrijk: stop holding back, want je bent het waard.

 

2. Sta een uur eerder op

Zet je wekker een uur vroeger dan je gewend bent en besteed de eerste 60 minuten van je dag aan een eigen project. Of dat nou iets is wat je met de wereld wilt delen of dat het bijdraagt aan je persoonlijke groei: deze tijd is voor jezelf. Laat je telefoon en laptop vooral uit en richt je aandacht op iets wat jij belangrijk vindt.

 

3. Focus

Doe één ding tegelijk. Multitasken leidt alleen maar af en is zó niet meer van deze tijd.

 

4. Bulk je taken

Maak blokken van dezelfde soort werkzaamheden en reserveer daarvoor specifieke momenten op de dag. Waarbij je overigens elke vorm van afleiding vermijdt. Piepjes en andere notificaties uit dus!

 

5. Stap uit je comfortzone

Heb je een black-out? Heb je het idee dat je vastloopt met je werk? Ga dan even totaal wat anders doen of zoek een andere omgeving op. Sla bijvoorbeeld een boek open, ga naar een lezing of pak het grootser aan en reis naar de andere kant van de wereld. Buiten je huidig gecreëerde referentiekader doe je immers sneller nieuwe perspectieven op.

 

6. Neem een coach

Je bent je vaak niet bewust van belemmerende (gedachte)patronen. Niets is waardevoller om gespiegeld te worden en met een paar frisse ogen naar een probleem of een situatie te kijken. Dus neem die coach!

 

7. Ontspan geregeld

Maak serieus tijd vrij om na te denken en te reflecteren. Doe je nog steeds wat je het liefste doet? Is er wellicht iets aan verandering toe? Als vanzelfsprekend gaat dit hand in hand met een digitale detox.

 

8. Begin!

Ben je iemand die alsmaar wacht op de perfecte timing? Stop daar dan nú mee en zet de eerste stap met datgene wat je te doen hebt. Of dat nou schrijven, spreken, brood bakken of putjes scheppen is. Álles begint met een eerste – al dan niet kleine – stap.

 

9. Deel je werk

Last but not least en een vervolg op punt acht: laat jezelf en je werk zien! Perfectionisme is de vijand van vooruitgang. Als niemand je werk ziet, bestaat het ook niet. Begin dus en spread your word.

 

Koop het boek en lees alle lessen van Otegha:

 

Vertel ons nu: Welke leefregel pak jij direct op?

 

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube.

Share

Over Imke van Kuppeveld

Imke van Kuppeveld is lifestylecoach met een grote liefde voor reizen en schrijven. Imke werkt sinds november 2016 als freelance copywriter en reporter voor Vrije Meid en ‘moederbedrijf’ SuusjeHQ.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *