Hoe word je beter zichtbaar?


Foto door Anouk Fotografeert

 

Veel ondernemers vinden het lastig om zichtbaar te zijn. Ze weten niet hoe of vinden het eng. Ik deel graag mijn tips en ervaringen!

 

Sinds ik alweer bijna drie jaar geleden voor mezelf ben begonnen, heb ik gelukkig eigenlijk altijd genoeg klanten gehad. En ik doe niet eens actief aan acquisitie! De meeste klanten vinden mij. Dat komt – denk ik – doordat ik goed zichtbaar ben, goed gevonden wordt en mensen weten waarvoor ze bij mij terecht kunnen. Hoe zorg ik voor die goede zichtbaarheid, vindbaarheid en reputatie?

 

1. Blog

Wat me erg heeft geholpen om aan klanten te komen – en nog steeds helpt – is mijn blog. Jep, de blog waar je nu bent! Bloggen is super voor je zichtbaarheid. Wie elke week bijvoorbeeld drie blogs deelt, is drie keer top of mind. Bovendien zet je jezelf door te bloggen over een bepaald onderwerp neer als expert over dat onderwerp. Goed voor je reputatie!

Lees ook: Zo run ik mijn blog

 

2. Social media

Eigenlijk geldt voor social media hetzelfde als voor bloggen: wie actief is op social media, blijft daarmee top of mind. Tenminste, als je je op de juiste kanalen begeeft. Het juiste kanaal voor jou is het kanaal waar jouw doelgroep zit. Deel je daar pak ‘m beet een paar keer per week wat, dan werk je daarmee aan je zichtbaarheid. Wat je kan delen? Nou je blogs bijvoorbeeld, maar ook een foto van je today’s office, een selfie tijdens een meeting of nieuws uit de branche.

 

3. PR

Met bloggen en social media heb je zichtbaar zijn zelf in de hand, maar het is natuurlijk sterker als een ander iets goeds over je zegt. Dat is PR! Zorg dus dat je wordt geïnterviewd door een mooi medium (dat jouw doelgroep leest), schrijf een gastblog voor een mooi medium of regel dat je ergens mag spreken. Testimonials werken ook goed, dus vraag jouw klanten eens om iets over je te schrijven.

Lees hier meer over PR

 

4. SEO

SEO heeft alles te maken met je vindbaarheid. Wil jij goed gevonden worden? Zorg dan dat je volop content deelt op bijvoorbeeld je blog en op YouTube over de dingen waarop je gevonden wilt worden. Google maar eens freelance PR-adviseur, en je zult zien dat ik hoog eindig. Dankzij mijn blogs en vlogs erover! Als je veel bent geïnterviewd is dit ook goed voor je vindbaarheid, omdat jouw naam op grote media natuurlijk hoog in de zoekresultaten eindigt.

 

5. Practice what you preach

Ben jij expert SEO? Zorg dat je zelf goed te vinden bent. Ben je een tekstschrijver? Dan is een mooie blog niet weg. En ben je PR-adviseur? Dan moet je natuurlijk zelf regelmatig in de media komen. Practice what you preach noemen we dat. Dit komt erop neer dat je met dingen bezig moet zijn waar je klanten je voor willen inhuren. Al weet een diëtist nog zoveel, je huurt diegene toch minder snel in als hij of zij zelf dik is, althans dat lijkt mij.

 

6. Moeilijk zichtbaar? Neem vaste klanten

Wie vaste klanten heeft, en daarmee een continue stroom van inkomsten, heeft minder noodzaak om zichtbaar te (blijven) zijn. Het doel van zichtbaar zijn is namelijk vaak klanten binnenhalen, en wie vaste klanten heeft, heeft geen nieuwe klanten nodig. Vaste klanten hebben mij erg geholpen om een financiële basis te creëren sinds ik voor mezelf begon. Handig dus als je ondernemen behoorlijk onzeker vindt. Maar dus ook een tool om minder zichtbaar te hoeven zijn!

Zo vind je vaste klanten

 

7. Stap over die drempel heen

Weet je wel hoe je zichtbaar zou kunnen zijn, maar vind je het gewoon eng om dit te doen? Lees dan de blog met tips als je het eng vindt om zichtbaar te zijn op PR-cursus.nl. Kom je er nog steeds niet uit? Dan biedt onze online cursus of coaching wellicht soelaas 🙂

 

Wat doe jij al om zichtbaar te zijn? Gebruik je bijvoorbeeld social advertising of betaal je voor Adwords? 

 

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *