Rondreis Colombia: de ideale reisroute


Viva Colombia!

Wie Is De Mol is fan van Colombia en wij ook! Dit zijn de elf tofste bestemmingen van Colombia in een logische reisvolgorde.

Colombia is populair, groots en van alle markten thuis. Iedereen die er geweest is, beaamt het: je wordt instant verliefd op het land en zijn bevolking. Omdat je echter – letterlijk en figuurlijk – zoveel kanten op kunt, kan het lastig zijn om keuzes te maken. Wij helpen je graag op weg met elf tips voor de ideale rondreis door deze Zuid-Amerikaanse parel. Lees ook deze blog over veilig reizen in Colombia

1. Begin in Bogotá

Neem na aankomst even de tijd om te acclimatiseren. De hoofdstad van Colombia ligt namelijk op grote hoogte. Eenmaal op adem gekomen, meld je je aan voor de free city wandeltour. Een goed begin van een reis door dit immense land met zijn bewegende historie. Verblijf in de veilige wijk La Candelaria waar hostel Masaya hoog aangeschreven staat. Wanneer je meer te besteden hebt, is hotel Regina een aanrader. Ga uiteraard Monserrate op voor een gaaf uitzicht én sluit je aan bij een graffiti-rondleiding. Hiermee is de toon van je reis gezet!

Bogota, Colombia

2. Must do: koffieregio Valle del Cocora

Neem vanuit Bogotá de bus naar Salento. Na acht uur tuffen, rijd je de wonderschone koffieregio van Colombia binnen. Maak sowieso een hike door de Cocoravallei, waar je je vergaapt aan ’s werelds grootste wax palmbomen. Struin door het toeristische dorpje, ga te paard naar prachtige watervallen in de buurt, doe een van de vele koffietours en drink -uiteraard- heel veel van dit lekkere zwarte goud. Aan hostels geen gebrek in dit oord. El Viajero is bij velen favoriet.

Koffieregio Colombia

3. Verbaas je over Medellín

Een directe collectivo brengt je vanuit Salento in maximaal vijf uur naar Medellín. De stad die de meesten kennen als het strijdtoneel van Pablo Escobar, maar inmiddels zó veel meer is dan dat! Voor een overnachtingsplek te midden van feestgedruis ga je naar Poblado. Verblijf je liever wat chiller? Vestig je dan in Laureles of in de buurt van La Floresta. Hostel Ondas is een topper! Een gratis stadswandeling laat je de hoogtepunten zien van het centrum. Daarnaast brengt de metro je met gemak naar de vele hotspots. Doe sowieso een graffiti-tour door Comuna 13, wat voorheen de gevaarlijkste wijk van Medellín was. Woon een voetbalwedstrijd bij in Estadio, duik in het nachtleven van Poblado en ga met de kabelbaan naar Santo Domingo.

Imke woonde zes maanden als digital nomad in Medellin

4. Maak een uitstapje naar Guatapé

Vlak bij Medellín ligt Guatapé. Pak vanaf metrostation Caribe de bus en laat je in ongeveer twee uur naar dit kleurrijke dorp vervoeren. Stap uit iets vóór Guatapé bij La Piedra. Een groteske steen met meer dan 600 treden naar boven. Geloof me, ze zijn het trotseren waard. Boven wacht je een te gek uitzicht over de waterrijke regio. Neem een tuktuk naar het dorpsplein van Guatapé en geniet van de bonte straten én mensen. Deze plek is ideaal voor een dagtrip als ook voor een langer verblijf.

Guatape, Colombia

5. Vlieg naar Cartagena

Vanwege de grote afstanden is het in Colombia heel normaal om het vliegtuig te nemen in plaats van de bus. Zo verruil je met anderhalf uur vliegen het stadse Medellín voor het Caribische Cartagena. Cartagena is hot. En ja, dat mag je letterlijk nemen op álle fronten. Haal je bikini tevoorschijn en strijk neer op Playa Blanca. Neem een boot naar de Rosario Eilanden en proost met heel veel andere toeristen op het goede leven in deze schilderachtige stad.

Cartagena

6. Feest in Barranquilla

Tussen Cartagena en Santa Marta ligt het bruisende Barranquilla. Tenminste, in de carnavalsperiode. Buiten dat seizoen wordt deze plek veelal overgeslagen. Ben je met carnaval in Colombia? Dan is Barranquilla een must! Het is Maastricht maal tien, en dat mag je lezen als een understatement. Want de Colombianen kunnen feesten 😉 Regel je verblijf ruim van tevoren of reis op en neer vanuit Santa Marta.

Carnaval in Colombia

7. Verwonder je in Santa Marta

Santa Marta is de ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan Parque Nacional Natural Tayrona. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om in het park zelf te overnachten. De plaatjes liegen er niet om, het is een ongerept paradijs op aarde. Ook de vierdaagse hike naar La Ciudad Perdida is elke zweetdruppel waard!

Santa Marta vanaf Minca in Colombia

8. Zoek het hogerop in Minca

Met een minivan trek je vanuit Santa Marta heel gemakkelijk de bergen in. Minca is een fijne spot om gezonde berglucht in te ademen. Ook een duik in een van de watervallen is verfrissend. Tip: regel een motortaxi die je voor een inspirerende zonsopgang in alle vroegte naar hét uitzichtpunt van het dorp brengt. Hike vervolgens op eigen gelegenheid de trail die terugloopt naar het dorp. Het plaatsje leeft op het bezoek van toeristen. Er zijn diverse guesthouses en hostels. Ook slapen op een finca is hier mogelijk.

Minca, Santa Marta, Colombia

9. Poedel in Palomino

Palomino is een laidback locatie aan de Caribische zee en staat bekend om zijn tubing. Regel een grote rubberband en loop naar het aangegeven hogere deel van de rivier. Settel jezelf in de band en laat je meevoeren door de stroming. Eet bij Restaurant Sua, slaap in The Dreamer Hostel en wees voorbereid op veel gezelligheid!

Palomino, Colombia

10. Race door de noordelijke woestijn

Stap in een four-wheel drive en cross in drie dagen georganiseerd de La Guajira woestijn door. Tik daarbij het noordelijkste puntje van Zuid-Amerika aan en kitesurf in Cabo de la Vela. Gaaf!

Woestijn in Colombia

11. Sensatie in San Gil

Eindig je reis met de nodige sensatie in San Gil. Buitensporten als rafting, parapenten en mountainbiken zijn hier de orde van de dag. Verwerk alle indrukken in La Mansion Hostel of zoek de sereniteit op in het nabijgelegen Barichara.

San Gil

Plannen en vervoer

Mix en match geheel naar jouw eigen voorkeuren. Ben je gebonden aan een strak tijdschema? Boek dan de bus- en vliegtickets vooraf. Ben je flexibel? Weet dan dat op locatie eveneens alles prima te regelen is. Het toeristenvisum, geldig voor zes maanden, ontvang je in het vliegtuig. Geloof ons, je zou willen dat je er nóg langer kunt blijven! Wanneer ga jij naar Colombia? En welke bestemmingen kies jij?

Volg Vrije Meid op Spotify of Instagram

Download mijn gratis e-book ‘7x Fouten die ik maakte als locatie-onafhankelijk ondernemer

Bestel mijn boek ‘De route naar €100.000 per jaar‘ en ontvang gratis een cursus t.w.v €99 >

Share

Over Imke van Kuppeveld

Imke van Kuppeveld is lifestylecoach met een grote liefde voor reizen en schrijven. Imke werkt sinds november 2016 als freelance copywriter en reporter voor Vrije Meid en ‘moederbedrijf’ SuusjeHQ.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *