Zullen we stoppen met het woord ‘onderneemster’? 7


Werken bij Workmode (foto: Anouk Fotografeert)

Waarom mijn broek afzakt van het woord ‘onderneemster’… Kunnen we stoppen met die vrouwelijke varianten?

Sinds ik drie jaar geleden voor mezelf verder ging, gebruik ik verschillende namen voor mijn nieuwe ‘baan’. Freelancer, zelfstandige, zzp’er of – inmiddels – ondernemer. Het hangt er net vanaf met wie ik praat en welke werkzaamheden ik precies bedoel. Maar welk woord ik nooit gebruik is ‘onderneemster’. Daar zakt mijn broek namelijk echt van af.

Vrouwelijke varianten

Mij zul je nooit onderneemster horen zeggen, maar helaas zijn er genoeg vrouwen die zichzelf en andere vrouwen wel zo aanduiden. En dat vind ik kwalijk. Misschien heb ik zo’n hekel aan dat woord doordat het gewoon absoluut niet cool klinkt. Ondernéémster… Bah! Maar misschien is het ook wel meer dan het woord an sich. Vrouwelijke varianten staan voor mij gelijk aan zwakte. Alsof een ondernemer altijd een man is. Alsof de vrouw weer de uitzondering is. Alsof het er toe doet welk geslacht een ondernemer heeft. Niet dus!

Ondernemer volgens de wet en Van Dale

Ook de Belastingdienst spreekt alleen over ‘ondernemers’ en niet over ‘onderneemsters’. Van Dale omschrijft ondernemer als iemand die een bedrijf voor eigen rekening uitoefent. Niet specifiek een man dus. Ondernemer is bovendien een mannelijk én vrouwelijk woord (met lidwoord ‘de’). Wie is dan ooit met onderneemster begonnen? En waarom?

Jurist of juriste?

Ik begon mijn carrière als jurist, niet als juriste. Ik hoorde – gelukkig – toen ook zelden iemand de vrouwelijke variant gebruiken. Twee jaar later werd ik redacteur. Geen redactrice. Denk je dat Cecile Narinx zichzelf ooit hoofdredactrice van ELLE of Bazaar heeft genoemd? Echt niet! Het was hoofdredacteur. En daarmee uit.

In 2015 startte ik als PR-adviseur. Godzijdank bestaat daar geen vrouwelijke variant van. Je bent PR-adviseur en who cares of je man of vrouw bent. Als je je klus maar klaart! En zo zou het met alles moeten zijn wat mij betreft. Je geslacht doet er niet toe!

Gelijkheid

Helaas bleek dat dus anders toen ik voor mezelf begon. Het eerste en tweede jaar merkte ik er nog weinig van, want toen was ik vooral freelancer en nog geen ‘echte’ ondernemer. En bij Workmode heb ik volgens mij nog nooit het woord onderneemster gehoord. Hulde! Voor mij betekent dit dat deze vrouwen zichzelf gelijk stellen aan mannen.

Toch hoor ik laatste jaar het woord onderneemster steeds vaker prikken in mijn oren. Ik denk omdat ik inmiddels zelf meer ondernemer dan freelancer ben, en mij daarom meer omring met andere ondernemers. Maar lieve mede-ondernemers, zullen we daar alsjeblieft mee stoppen?

Je geslacht doet er niet toe

Je bent ondernemer en je geslacht doet er niet toe. Een ondernemer kan een man zijn maar net zo goed een vrouw! Wil je graag je geslacht aanduiden, bijvoorbeeld als je een workation voor vrouwelijke ondernemers organiseert? Gebruik dát dan gewoon: vrouwelijke ondernemer. Of ben ik de enige wiens broek afzakt van het woord onderneemster?

Gebruik jij het woord (vrouwelijke) ondernemer of onderneemster? En waarom? Ik ben oprecht benieuwd!

Volg Vrije Meid op Facebook, Instagram en YouTube.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

7 gedachten over “Zullen we stoppen met het woord ‘onderneemster’?