Reizen in Colombia gevaarlijk? Hier is het veilig!


Viva Colombia!

Reis naar Colombia op de planning? Ervaringsdeskundige Imke vertelt je waar je zijn moet, de mooiste bezienswaardigheden en tips voor een rondreis Colombia.

Wie Is De Mol, de populaire tv-hit in de wintermaanden, speelt zich komend seizoen af in het land waar ik vorig jaar verliefd op werd: Colombia. Als WIDM-fan van het eerste uur snap je dat ik op het puntje van mijn stoel zal zitten. Naast dat ik het te gek vind om middels de waarschijnlijk herkenbare televisiebeelden persoonlijke herinneringen op te halen, vind ik het vooral gaaf dat het land positieve aandacht krijgt. Helaas overheersen namelijk nog steeds de negatieve verhalen over Colombia. Overigens worden deze vooral de wereld in gebracht door mensen die er nog nooit geweest zijn. Ik zal niet ontkennen dat er plekken zijn waar je beter niet kunt komen. Maar hey, die zijn er in elk land. In dit artikel enkel positief nieuws over Colombia.

>> Lees ook mijn blog met de ideale reisroute voor een rondreis Colombia

Must-do’s, gave plekken en tips waarmee jij dit land ook in jouw hart sluit:

De koffieregio

Colombia staat onder meer bekend om zijn geweldige koffie. In het gebied tussen de steden Manizales, Pereira en Armenia maak je niet alleen de leukste -en lekkerste- koffietours, ook voor groene excursies zit je hier goed. Maak sowieso de hike door de Valle de Cocora. Of verken dit gebied te paard. Trek eropuit naar een van de watervallen en drink in het populaire toeristenoord Salento de beste koffie in Café Jesús Martin. Wanneer je de provincie Quindío liever zonder het massagetoerisme ontdekt, ga dan bijvoorbeeld naar het rustigere Filandia.

Koffieregio Colombia

Medellín moet je zien

Medellín staat bekend als de stad waar het altijd lente is. Mede om die reden heb ik daar zelf drie aaneengesloten maanden gewoond. Daarnaast is het mijns inziens een bruisend oord waar de bizarre geschiedenis (Escobar…) gecombineerd wordt met innovatieve, inspirerende projecten. Er hangt een sfeer die je niet in woorden kunt uitdrukken. Die wil je aan den lijve ervaren.

Medellin

Stranden in Colombia

Colombia heeft stranden aan zowel de Pacifische als Caribische kust. Avonturiers gaan graag naar het afgelegen Buenaventura. De betere hotspots vind je echter in het noorden van het land. Zo is Cartagena de perfecte uitvalsbasis voor een trip naar de Rosario eilanden (of vanuit Panama!). Playa Blanca is favoriet voor velen die in de regio van Santa Marta vertoeven. Wanneer je van witte stranden, wuivende palmen en een fijne, tropische sfeer houdt, mag ook een bezoek aan Tayrona National Park niet ontbreken. En voor kitesurffanaten zijn Riohacha en Cabo de la Vela aanraders!

De kust van Colombia

Gave expedities

De natuur in Colombia is divers en op allerlei toffe manieren te ontdekken. Zo is er een jeeptour die je off road naar het noordelijkste punt van Zuid-Amerka, Punta Gallinas, brengt. Tijdens deze bizarre tour race je in een four-wheel drive dwars door de La Guajira woestijn. Een andere woestijn die de moeite waard is, is Desierto de la Tatacoa. Je hebt wat moeite te doen om er te komen, maar dan heb je ook wat. Dit geldt evenzo voor een tocht door de Amazone. Vlieg naar Leticia om vandaar uit met een boot dit immense gebied in te trekken. Ben je een wandelliefhebber die een uitdaging niet uit de weg gaat? Dan is de vierdaagse Lost City trekking nabij Santa Marta een must-do.

Colombia off the beaten track

Nog meer mooie plekken in Colombia

De lijst van oogverblindende locaties in Colombia is oneindig. Zo mag ook het kleurrijke Guatapé niet ontbreken. Waar je de 740 treden van El Piedra opklimt voor het meest fantastische uitzicht over de regio. Op het Caribische San Andrés is het lekker chillen met je billen. En wanneer je juist meer van de hardcore outdoor-avonturen bent, ga je naar San Gil en het nabijgelegen pittoreske Barichara.

Prachtig!

Reizen in Colombia

Colombia is groot en de afstanden zijn immens. Een busrit van tien uur is eerder regel dan uitzondering. Het nachtbussen-netwerk is dan ook goed geregeld. Bolivariano is een van de veilige, gerenommeerde busorganisaties waar elke passagier voor vertrek op camera vastgelegd wordt. Ook zijn binnenlandse vluchten populair. Viva Colombia en Avianca bieden goede deals. Soms zelfs goedkoper dan een bustrip. Voor kortere stukken is er altijd de collectivo, de taxi en de metro (in Medellín). Aandachtspunt voor je eigen veiligheid hieromtrent: stap in de grote steden nooit in een random taxi. Ga altijd voor een geregistreerd taxibedrijf of laat je vervoeren door een Uber. Dan zit je altijd goed.

Reizen in Colombia

Party hardy Colombia

Met de hete latino-passie all over the place kan je in Colombia feesten als de beste. Of je nou graag salsa danst op straat of los gaat in een technoclub, de Colombianen zijn van alle markten thuis. Is het waar dat je op elke hoek van de straat cocaïne aangeboden krijgt? Wel, niet op élke hoek van de straat. Toch moet je er in de grote steden en de bekende toeristenplaatsen niet raar van opkijken. Daarin geldt natuurlijk te allen tijde: gebruik je gezonde verstand. Ben je in de carnavalsperiode in Colombia? Dan heb je naar Barranquilla te gaan. De geboorteplaats van Shakira en hét hart van dit verkleedfeest in februari. Daar kan zelfs Maastricht nog een puntje aan zuigen 😉

Carnaval in Colombia

Hotels in Colombia

In Colombia zijn talloze hotels en hostels te vinden voor vrijwel elk budget. Maar als ik een tip kan geven, dan is het Selina wel. Selina is een hippe hostelketen met vestigingen in heel Latijns-Amerika. In Colombia zitten ze in Bogota, Medellin en Cartagena. Wat Selina bijzonder maakt is o.a. de hippe styling en de digital nomad-proofness. Je zult dan ook volop werkende reizigers tegenkomen!

Algemene reistips Colombia

Tot slot nog enkele algemene tips over reizen naar Colombia: je mag maximaal zes maanden per kalenderjaar verblijven in het land. Bij aankomst krijg je een visum voor drie maanden dat je ter plaatse kunt verlengen met drie maanden. Daar hoef je je dus niet druk om te maken. Iets waar je wel aandacht aan mag besteden, is het leren van Spaans! In de grotere plaatsen spreekt men hier en daar echt wel een woordje Engels, maar op veel plekken ook niet. Ga voor vertrek uiteraard even langs de GGD voor een vaccinatie check-up. En informeer jezelf over het klimaat van het gebied waar je naartoe reist. Het weer verschilt per regio. Logisch natuurlijk in zo’n groot land. Zorg dat je paspoort nog voldoende geldig is en laat je verwelkomen door de barmhartige bevolking. Viva Colombia!


Loop jij al warm voor de winterzon van Colombia? Of houd jij het liever bij WIDM? 😉

Volg Imke op Instagram op bekijk haar website. Volg Vrije Meid op Facebook.

Share

Over Imke van Kuppeveld

Imke van Kuppeveld is lifestylecoach met een grote liefde voor reizen en schrijven. Imke werkt sinds november 2016 als freelance copywriter en reporter voor Vrije Meid en ‘moederbedrijf’ SuusjeHQ.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *