Hoe plan je een roadtrip door Australië?


Backpacken in Australië the road less traveled
Roadtrip in Australië

Hoelang moet je gaan? Waar moet je heen? En wat moet je van te voren boeken? Ik deel je al mijn tips voor het plannen van een roadtrip Australië.

In 2014 vertrok ik voor vijf maanden naar Australië. De dingen die ik toen vooraf regelde waren verwaarloosbaar. Ja, ik had een ticket, maar daar hield het ook wel op. Hoe anders is dat nu: ik vertrek in oktober voor een maand naar Australië en heb niet alleen een ticket, maar ook al een camper geboekt, weet welke route we gaan rijden en wat we ongeveer willen gaan doen.

Moet je je roadtrip Australië plannen?

Natuurlijk hoef je niet alles te plannen. Ik heb mijn eerste keer Australië ook zonder plannen overleefd. Wel kan het handig zijn om bepaalde dingen te plannen. Natuurlijk heb je een vliegticket nodig. En een visum. En het is ook wel handig om wat te weten over klimaat en budget. Het klimaat in Australië verschilt echt per regio, dus stem je reistijd en route daar wel op af. Minder belangrijk zijn waarschijnlijk je auto, hotels en activiteiten.

In Australië

Vliegtickets Australië

In 2014 vloog ik met een enkeltje naar Darwin. Daarna zou ik het wel zien. Ik wist niet zeker wanneer terugwilde, dus een enkele reis was een goede optie. Mijn ticket Amsterdam-Darwin (met Singapore Airlines) kostte me 550 euro. Uiteindelijk vloog ik terug vanaf Melbourne – met Garuda via Bali – naar Amsterdam voor 1.000 Australische dollar. Destijds ongeveer 700 euro.

Dit jaar heb ik een retourticket gekocht. Ik vlieg van Amsterdam naar Melbourne en terug van Brisbane naar Amsterdam. We vliegen met Etihad (via Abu Dhabi). Dit kostte circa 1.000 euro voor de retour.

Zoek hier naar de goedkoopste tickets naar Australië

Voor tussendoor hebben we een binnenlandse vlucht van Melbourne naar Cairns, geboekt bij Jetstar voor iets meer dan 100 euro per persoon.

Lees ook: Zo overleef je een lange vlucht

Vliegtuigje

Klimaat en reistijd

Het klimaat in Australië verschilt erg per regio, en hierdoor ook de beste reistijd. In Darwin is het van mei tot en met september bijvoorbeeld het beste weer. Het is er dan droog en niet zo heet als toen ik er was. In Melbourne en Sydney is het juist beter weer in onze wintermaanden, van december tot en met maart. Dan wordt het lekker warm, terwijl het in juni nog geen 10 graden kan zijn. In Queensland schijnt de zon altijd, al is het najaar de beste reistijd en kan het in het voorjaar flink regenen.

Beste reistijd

  • Outback = mei t/m september
  • Sydney, Melbourne, Perth = december t/m maart)
  • Queensland = najaar
Is this real? Yes, it is
Is this real? Yes, it is

Route

Afhankelijk van wanneer je wilt gaan, kan je je route uitstippelen. Of andersom: kijk welke regio je wilt bezoeken, en stem daar je reistijd op af. De eerste keer heb ik daar geen rekening mee gehouden, omdat ik nu eenmaal in oktober wilde gaan en toch bijna heel Australië wilde zien. Dit jaar wil ik graag naar Queensland, en heb ik dat bewust in het najaar gepland voor het beste weer. Hieronder mijn twee routes:

Mijn route in 2014
Mijn route in 2019

1. Route Outback

Van Darwin naar Uluru en via o.a. Katherine, Broome en Exmouth naar Perth. We hebben hier drie maanden de tijd voor genomen.

2. Route Queensland

Van Cairns naar Brisbane, met uitstapjes naar Port Douglas en Byron Bay (en alles onderweg natuurlijk).

3. De bekende weg

De bekendste route is van Cairns naar Sydney of Melbourne (+ Great Ocean Road), of andersom. Veel mensen doen hier een week of vijf over.

Met L. en L. in Red Center – greatest memories

Budget

Je mag flink gaan sparen als je naar Australië gaat! Alleen al met het vliegticket ben je zo 1.000 euro kwijt. En vaak ga je minstens een paar weken, waardoor je tenminste nog 1.000 euro kwijt bent aan kosten ter plekke. En dan doe je nog niets raars! Een dorm kostte in 2014 al snel 30 dollar per nacht. Een biertje is zo 8 dollar. Een cappuccino 4 dollar. En voor een tourtje Whitsunday’s mag je 500 dollar neerleggen. Gelukkig staat de Australische dollar nu gunstig: 500 dollar is ‘maar’ 300 euro. Ga uit van ten minste 50 euro per persoon per dag als je met z’n tweeën reist. Dit bedrag kan met gemak 100 euro per persoon worden als je wat leuke dingen wilt doen en af en toe uiteten gaat.

Kortom, voor een maand Australië ben je zo 3.000 euro kwijt. Daar kan je ook drie weken voor naar Japan 😉

Darwin

Visum

Voor Australie heb je een toeristenvisum nodig. Als Nederlanders kan je die zonder problemen aanvragen. Dit elektronisch visum wordt ook wel ETA genoemd. Je hoeft hiervoor niet naar een ambassade. Vraag hem hier online aan, direct bij de Australische overheid. Een ETA kost je 20 Australische dollar en kan je een jaar gebruiken. Met dit visum mag je drie maanden in Australie blijven.

Lees hier meer over een visum aanvragen voor Australië.

Internet

Tijdens mijn eerste keer Australië was er nauwelijks internet. Niet gek, in de outback. Maar ook in steden als Perth, en later Sydney en Melbourne viel het internet me tegen. Het was er niet of het was slecht en duur. Dit was telkens wifi.

Omdat ik in oktober nog een beetje moet gaan werken in Australië, ben ik mij dus gaan verdiepen in mobiel internet. Gelukkig blijkt dat je overal simkaartjes kunt kopen met prepaid internet. Dat ga ik dus doen. Je hoeft niet vooraf ene simkaart te bestellen.

Lees hier hoe ik eerder vier weken offline ging als ondernemer

Sydney

Auto of camper

Als je zeker weet dat je een auto wilt huren in Australië, kan je dat het beste vaste vooraf reserveren. Dit kan bijvoorbeeld via SunnyCars, of check welke maatschappij in jouw periode het goedkoopste is via Easyterra.nl.

Zelf kocht ik in 2014 een campervan. In veel hostels vind je een prikbord waar andere reizigers hun auto/camper te koop aanbieden. Zo kan jij aan jouw auto komen. Ook op de Australische online marktplaats Gumtree vindt je veel tweedehands auto’s en campervans.

Dit jaar huur ik een camper via Jucy. Dat was bijna even duur als een huurauto, en nu hoeven we niet meer geld uit te geven aan kampeerspullen en hotels. Aanrader! Heb er zin in!

Internationaal rijbewijs

Om een auto te huren in Australië willen veel verhuurder een internationaal rijbewijs zien. Dit is eigenlijk gewoon een vertaling van je Europese rijbewijs. Je moet beide documenten overhandigen om je auto mee te krijgen in Australië of als je wordt aangehouden. Een internationaal rijbewijs koop je bij de ANWB en kost 18,95 euro.

In Victoria (The Prom)

Reisverzekering

Vergeet geen reisverzekering af te sluiten als je een (verre) reis gaat maken. Zelf zit ik bij FBTO. Daar heb ik een doorlopende reisverzekering met werelddekking én zakelijke dekking. Omdat ik regelmatig werk op reis en zaken en privé bij mij een beetje door elkaar heen lopen, is dit wel zo fijn. Anders kan het zo zijn dat een particulieren-verzekering zich erop beroept dat ik zakelijk op reis was, en een zakelijke reisverzekering zou juist kunnen zeggen dat het een privéreis was. Nu ben ik voor beiden gedekt.

Klik hier voor meer info over de FBTO Reisverzekering.

Hotels

Voor zowel mijn eerste reis naar Australië als mijn reis in oktober, had ik alleen voor de eerste nacht een hotel geboekt. In Darwin sliep ik in dit hostel. Niet per se een aanrader.

In oktober slaap ik eerst een paar dagen bij een vriendin in Melbourne, waarna we doorvliegen naar Cairns. Daar hebben we een Airbnb gehuurd voor de eerste nacht.

Zoek naar hotels in Australië via Booking.com of huur een Airbnb. Met deze link krijg je 25 euro korting.

Vanaf de Syney Harbour Bridge

Activiteiten

Als je zeker weet dat je bepaalde dingen wilt doen en een strak schema hebt, is het aan te raden om die toch vast te boeken. Denk aan een voorstelling in het Opera House, een Whitsundays zeiltocht of een vlucht over Fraser Island.

Zelf boeken we waarschijnlijk alleen de zeiltocht bij Whitsunday en wellicht onze trip naar Fraser Island van tevoren.

Ben jij al eens in Australië geweest? Hoe heb jij deze reis voorbereid?

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *