Digital nomad banen vinden: hoe dan? 2


Dojo Bali

Hoe vind je als digital nomad opdrachten vanuit het buitenland? Wat voor werk kan je doen op reis? Ik heb tips om digital nomad banen te vinden!

Werken en reizen als een digital nomad? Dan heb je wel de juiste klussen nodig! Als digital nomad moet je locatie-onafhankelijk zijn en werk hebben dat je overal kan uitvoeren. Welk werk is dat? En hoe vind je deze klussen vanuit het buitenland? Ik heb tips!

Werken als digital nomad

Om te kunnen werken als digital nomad heb je in ieder geval werk nodig dat je overal kunt uitvoeren. Althans, met een laptop en internetverbinding! Denk aan de volgende digital nomad beroepen:

 • PR-adviseur;
 • Copywriter;
 • Reisblogger;
 • Coach;
 • Virtueel Assistent (VA);
 • Grafisch designer;
 • Video-editor;
 • Developer;
 • Webshop-eigenaar;
 • Online marketeer;
 • Docent;
 • Vertaler.

Als digital nomad kan je dus allerlei soorten werk doen. ‘Digital nomad’ is dan ook meer een naam voor iedereen die vanuit het buitenland kan werken door locatie-onafhankelijk werk. De term zegt niet veel over de inhoud van het werk. Dat kan dus van alles zijn!

Digital nomad in Barcelona

Hoe kom je aan klussen?

Maar hoe kom je aan zo’n locatie-onafhankelijk baan? Hoe vind je locatie-onafhankelijk werk?

Online marktplaatsen en platforms

Zelf vind ik mijn klussen vooral online. Er zijn talloze online marktplaatsen en platforms waar je ‘digital nomad banen’ kunt vinden. Denk aan de volgende:

 • Upwork.com;
 • Fiverr.com;
 • Freelance.nl;
 • Freelancer.com;
 • Hoofdkraan.nl;
 • Jobbird.com;
 • Villamedia.nl/opdrachten (voor media, communicatie en marketing, etc.).

Social media

Social media is wat mij betreft een van de beste manieren om een klussen te komen, zo ook locatie-onafhankelijke klussen. Dit zal er niet altijd letterlijk bij staan. Je moet zelf gewoon goed kijken of het werk is dat je overal zou kunnen doen. Dit ligt niet alleen aan de aard van de werkzaamheden, maar ook aan de mindset van de opdrachtgever.

Lees ook deze blog: Hoe overtuig je je opdrachtgever dat je kan werken vanuit het buitenland?

Ik vind veel oproepjes op:

 • LinkedIn
 • Facebook(groepen)
 • Twitter

Belangrijk is dat je altijd een volledige reactie achterlaat. Zeg dus niet “dit lijkt mij leuk, kijk maar even op mijn website”, maar reageer met een uitgebreid verhaal over wie je bent, wat je doet, en hoe diegene jou echt kan bereiken. Beter bel of mail je de contactpersoon direct, in plaats van passief af te wachten.

Getagd worden

De meeste van mijn klussen krijg ik via via. Iemand beveelt mij aan, of tagt mij onder een oproep. Handig! Zo hoef ik zelf niet continu oproepjes in de gaten te houden. Ook hier geldt weer: wees niet terughoudend als je reageert onder een oproep.

Mensen gaan jou taggen onder oproepjes als ze weten wat je doet. En dat weten ze weer als je goed online zichtbaar bent. Schreeuw dus van de daken waarvoor mensen bij jou terecht kunnen!

Lees hier hoe ik mijn eerste klanten vond

Coworkingspaces

Coworkingspaces zijn ideaal om te netwerken, en dus om aan klanten te komen. Het beste wat je kan doen als je gaat werken en reizen als digital nomad, is dan ook een werkplek huren bij een coworkingspace. Ik werkte op Bali bijvoorbeeld bij Dojo. Daar werden veel netwerkevents georganiseerd. Daarnaast was er een offline prikbord met oproepjes, en kon je lid worden van de Facebookgroep waar regelmatig (digital nomad-proof) klussen in werden geplaatst. Ideaal om aan een toffe digital nomad baan te komen!

OneCoWork

Autonomie hebben

Kunnen werken en reizen als digital nomad, is niet alleen afhankelijk van locatie-onafhankelijk werk. Je moet ook zelf kunnen beslissen waar je werkt. Grote kans dus dat je voor jezelf moet beginnen.

Lees hier hoe ik voor mezelf begon

Mindset

Los van je werk en je autonomie, moet je er natuurlijk ook maar net zin in hebben. Werken en reizen als digital nomad is niet voor iedereen! Je moet het willen, je moet er de juiste persoon voor zijn, je moet er de juiste mindset voor hebben. Het vergt moed om voor jezelf te beginnen, flexibiliteit om veel te reizen, en discipline om te kunnen werken op de mooiste plekken ter wereld.

Lees hier hoe ik een maand lang vanaf Bali werkte

Coworken in Zandvoort

Meer weten over klanten vinden?

Klanten vinden als digital nomad is niet heel anders dan klanten vinden als ‘gewone ondernemer’. Om die digital nomad banen te bemachtigen, moet je vooral goed zichtbaar zijn en proactief te werk gaan.

Lees hier mijn beste blogs over klanten vinden

E-Book: Meer Klanten

Echt alles weten over klanten vinden, gevonden worden, jouw droomklant bepalen en die klus echt binnenhalen? Ik zat nooit om klanten verlegen en schreef een e-book ‘Meer Klanten’ over mijn ervaringen. Het e-book bevat 30 pagina’s met tips, learnings en fuck-ups van 3,5 jaar freelancen.

Koop het e-book hier voor 14,95 euro

Meer klanten

Hoe vind jij digital nomad banen?

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Digital nomad banen vinden: hoe dan?