Interview: Eline (27) opende een surfschool op Lombok (Indonesië)


Eline op Lombok

Een surfschool op Lombok beginnen? Eline Mulders ging je voor! In dit interview vertelt ze hoe zij met haar vriend surfschool Heartbeach Lombok begon.

Sommige mensen dromen. Anderen doen! Eline Mulders behoort tot de laatste categorie. Op het Indonesische eiland Lombok werd ze verliefd – op de plek én op local Bul. Nu runnen ze er samen surfschool Heartbeach. Ik mocht Eline interviewen over haar dappere beslissing om haar hart te volgen.

1. Kan je jezelf even voorstellen?

“Hi! Ik ben Eline, een enthousiaste Nederlandse meid die dol is op surfen, reizen, muziek en avontuur. Ik woon nu in Indonesië, op het eiland Lombok: echt een paradijsje! Ik woon hier samen met mijn Indonesische vriend, Bul. Stilzitten is niet echt mijn ding, dus ik heb een heleboel kleine projecten hier. Ik werk online en Bul en ik hebben samen een surfschool opgezet: Heartbeach Lombok.”

Eline op de surfplank
Eline op Lombok
Eline in de branding

2. Hoe ben je op Lombok terecht gekomen?

“Mijn eerste keer Lombok was in 2016. Ik maakte een solobackpackreis door Indonesië om het land te leren kennen. Ik voelde me altijd al aangetrokken tot Indonesië, dus ik moest het land natuurlijk met eigen ogen zien. Mijn voorouders zijn Indonesisch. Mijn opa heeft een tijdje in Sumatra gewoond en mijn ouders hebben in 1989 een rondreis gemaakt door Indonesië. Genoeg verhalen in mijn familie dus! Ik reisde 3,5 maand door Indonesië en ik voelde me er zó thuis dat mijn ouders bang waren dat ik niet meer terug zou komen. Het lijkt erop dat ze daar gelijk in hebben. In de jaren die daarop volgden heb ik veel tijd op Lombok doorgebracht, en nu woon ik er zelfs!”

3. Wat deed je hiervoor in Nederland? 

“Ik heb een Bachelor in Theaterwetenschap gedaan en een Master in Sociologie, beiden in Amsterdam. Hele andere vakgebieden dan het werk dat ik nu doe! En hoewel ik, als ik nu opnieuw moest kiezen, waarschijnlijk direct voor Culturele Antropologie of Sociologie zou kiezen, heb ik geen spijt van de opleidingen die ik heb gedaan. Ik heb ontzettend veel geleerd, en ze hebben bijgedragen tot de ontwikkeling van de persoon die ik nu ben. Daar ben ik heel dankbaar voor.

Ik heb gedurende mijn studies altijd bij DeLaMar Theater gewerkt: in het restaurant, in het theater, op de afdeling reserveringen. Ik vond het fantastisch, ik genoot er echt van om ervoor te zorgen dat mensen een leuk avondje uit hadden. Na mijn opleidingen ben ik me gaan richten op sociale projecten en heb ik me ingezet voor diverse vrijwilligersorganisaties. Ik vind het fijn om mensen te helpen en je krijgt er vaak veel dankbaarheid voor terug. Het is echter lastig om hier betaald werk in te vinden.”

Bul en Eline
Eline en Bul in Indonesische kledij

4. Hoe heb je Bul ontmoet?

“Dat is best een grappig verhaal! Na mijn aankomst op Lombok wilde ik graag gaan surfen, en een van de werknemers van de homestay waar ik verbleef bracht mij toen naar de surfshop waar Bul werkte. Ik huurde daar mijn surfboard en ging op pad met de scooter, met het surfboard in het surfrek dat aan mijn scooter vast zat. Na het surfen reed ik op een weggetje vol zand en kiezelstenen, en plots sprong er een hond voor mijn scooter. Ik schrok daar zo van, remde gelijk en maakte denk ik een gekke beweging. Ik ging onderuit, en mijn scooter en surfboard met mij. Ik zat onder de schaafwonden en het zand, en er waren twee vinnen van het surfboard gebroken tijdens de val. Ik voelde me daar natuurlijk heel rot over, en ben gelijk terug gegaan naar de surfshop. Daar ving Bul mij op, en hij hielp me van de ergste schrik te bekomen. Ik heb nog steeds een mooi litteken op mijn arm van deze eerste ontmoeting.”

5. Wanneer besloot je naar Lombok te verhuizen en samen met Bul een surfschool op te zetten?

“Ik heb al meerder keren geprobeerd om in Lombok te gaan wonen, maar Bul en ik hebben best een aantal tegenslagen gehad in het verleden. Daarom ben ik op een gegeven moment voor langere tijd weer in Nederland gaan werken, en ben ik bij mijn ouders gaan wonen. Voor mij natuurlijk ideaal om lekker wat tijd met familie en vrienden door te kunnen brengen. Bul en ik zijn in april 2019 weer samen naar Nederland gegaan voor drie maanden, en in die drie maanden is het idee ontstaan om er dit keer gewoon samen voor te gaan. De website van onze surfschool Heartbeach Lombok bestond al ongeveer een jaar, maar we wilden nu ook graag een locatie. We hebben gesproken met andere mensen die een business hebben opgezet en het werd ons heel duidelijk dat je eigenlijk helemaal niet zo veel nodig hebt om te kunnen starten. Gedurende de drie maanden in Nederland begon ons idee steeds meer vorm te krijgen. Uiteindelijk hebben we nu een hele fijne deal kunnen sluiten met een oude surfshopeigenaar, waardoor we relatief weinig kosten hebben hoeven maken om te kunnen starten.”

Before
After
Aan de surf!

6. Hoe ging dit in zijn werk? Waar liep je tegenaan? Was het moeilijk?

“Heartbeach Lombok is gevestigd in het oude gebouwtje van Rini Surfshop. De oude eigenaar is een familielid van Bul, maar hij maakte eigenlijk geen gebruik meer van het gebouw. We hebben een goede deal met hem kunnen sluiten, en nadat alles rond was zijn we begonnen met het renoveren van het gebouw. Het was vooral heel leuk om te zien en te ervaren dat iedereen zo graag mee wilde helpen. Na hard werken, begon de surfschool langzaamaan vorm te krijgen. Dat is dus in de zomer van 2019 gebeurd.

Natuurlijk heb ik tijdens dit hele proces ook dingen gezien waar ik zelf veel van heb geleerd. Zo werd er niet of nauwelijks aan afwerking gedaan en zijn ze hier al snel tevreden met iets dat in mijn ogen nog lang niet af is. Dat zijn de cultuurverschillen denk ik. Voor mij ook een goed leerproces, want nu weet ik waar ik extra aandacht aan moet besteden wanneer we onze accommodatie gaan laten bouwen. Uiteindelijk is dat wat we naartoe willen; een accommodatie met daarbij een surf/activiteitenkamp. Maar het zal nog wel even duren voordat het zover is: eerst moet er geld verdiend worden.”

7. Hoe ziet een gemiddelde werkdag en werkweek er nu uit?

“Bul is surfinstructeur, dus wanneer er studenten zijn geeft hij meestal les. Wanneer hij geen les geeft is hij te vinden in de surfschool om vragen van potentiële studenten te beantwoorden.

Zelf ben ik ook regelmatig bij Heartbeach Lombok, maar mijn dagen verschillen heel erg. Zo werk ik elke dag vanaf mijn laptop voor een Nederlandse website, ik doe voor hen de social media. Verder probeer ik natuurlijk ook om de surfschool, Heartbeach Lombok, beter vindbaar te maken op het internet en om nieuwe connecties te leggen. Dit is allemaal nieuw voor mij, dus daar ben ik behoorlijk wat tijd mee kwijt. ‘You learn as you go’ denk ik dan maar.

Verder ben ik in mijn hoofd continue bezig met de ontwikkeling van Heartbeach Lombok,  en heb ik twee keer per week Indonesische les. En wanneer het lukt ga ik zelf ook nog even surfen!Al met al zijn we best wel druk hier, maar we mogen niet klagen. Werken voor je droom is het fijnste werk dat er bestaat!”

Eline met haar surfplank
Eline
Bul

8. Wat mis je aan Nederland? Wat vind je lastig aan wonen en werken op Lombok?

“Mijn familie en mijn vrienden! Het moeilijkste aan het wonen op Lombok is dat ik mijn ouders, zusje, andere familieleden en vrienden moet missen. Ik heb wel het geluk dat veel mensen mij op (zijn) komen zoeken, maar bij uitstapjes en etentjes in Nederland kan ik er helaas niet bij zijn. Dus dat worden hele dikke knuffels als ik weer in Nederland ben. Verder mis ik eigenlijk niet zo veel. Soms mijn yoghurt en de kauwgom van Mentos (de yoghurt en kauwgom hier zijn echt vreselijk!). En Bul is dol op kroketten. 

Het ontbreekt hier ook wel aan een goede organisatie van bepaalde dingen, maar dat is meer iets waar ik me zo nu en dan aan kan irriteren. Ik moet bijvoorbeeld voor bijna alles naar de hoofdstad van Lombok, naar Mataram, en dat is meer dan een uur rijden met de scooter. Ook is er in Indonesië veel corruptie en moet je continu voor dingen betalen zonder goede reden. En vergeleken met Nederland is de gezondheidszorg en educatie hier onderontwikkeld, al heb ik het idee dat daar wel steeds meer aandacht voor komt.”

9. Had je altijd al een droom om in het buitenland te wonen en te werken?

“Het is niet zozeer altijd een droom geweest. Ik heb wel altijd heel erg de drang gehad om te reizen en meer van de wereld te zien. In de zomervakanties ging ik samen met mijn ouders en zusje vaak voor langere tijd (drie tot vier weken) naar bijvoorbeeld Frankrijk, Italië of Kroatië. We hebben samen zo veel mooie plekken gezien! Reizen heeft voor mij altijd veel betekend, en al mijn spaargeld ging er dan ook naartoe. Sommige mensen vonden ook dat wij vaak naar het buitenland gingen, maar ik denk dat dat aan je prioriteiten ligt. Ik vond het veel leuker om op ontdekkingstocht te gaan in een ander land dan om nieuwe kleding te kopen of uit eten te gaan bijvoorbeeld. En ik ben dankbaar voor alle ervaringen die ik in andere landen op heb mogen doen; dat draagt ook weer bij aan je ontwikkeling.”

Aan de slag
Aan de slag!
Warm lopen op het strand

10. Wat raad je mensen aan die ook een zaak in Azië willen beginnen?

“Ik denk dat het voor ons relatief makkelijk was om iets te beginnen, omdat Bul hier vandaan komt. Hij kent de regels, de mensen, de cultuur, de taal. Wanneer je iets in Azië wilt beginnen zijn dat belangrijke dingen om rekening mee te houden. Je wilt de lokale bevolking niet tegen je op zetten. Samenwerken is hier echt een sleutelbegrip. Zorg ervoor dat je het land kent, de mensen en de taal. Maar ook de cultuur van de mensen op de plek waar je iets wilt beginnen, is niet onbelangrijk. Wanneer je eenmaal binnen de gemeenschap past is het veel makkelijker om iets te beginnen, omdat zij je zullen steunen. Verder is het natuurlijk ook gewoon belangrijk om een goed idee te hebben van wat je wilt en hoe je het wilt uitvoeren, een businessplan eigenlijk. En verdiep je goed in de regels en wetten omtrent het opzetten van een business in het gebied waar je dat wilt doen. Maar het allerbelangrijkste ben jijzelf. Zo lang jij in je plan gelooft en je er zeker van bent dat het je gaat lukken; dan komt het goed. Elk bedrijf heeft tegenslagen, dus laat je daardoor niet uit het veld slaan.”

Meer weten? Check hier de site van Heartbeach Lombok.

Zou jij het durven, een surfschool starten op Lombok? Staat Lombok op jouw bucketlist?

Volg Vrije Meid op Spotify of Instagram 

Download mijn gratis e-book ‘7x Fouten die ik maakte als locatie-onafhankelijk ondernemer

Bekijk gratis mijn masterclass ‘In 3 stappen naar een schaalbaar bedrijf‘ >

Bestel mijn boek ‘De route naar €100.000 per jaar‘ en ontvang gratis een cursus t.w.v €99 >

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *