Hoe overtuig ik mijn baas dat ik minder kan gaan werken? 2


Wat te doen als je minder wilt werken

Wil jij niet meer 40 uur per week werken, maar liever 36 of 32 uur? Zo overtuig je je baas!

Bij veel bedrijven is een werkweek van 40 uur nog steeds de standaard. Vijf dagen lang werken mensen acht uur lang op kantoor, plus een pauze van 30 tot 60 minuten. Al met al zit je dus van circa 8:30 uur tot 17:30 uur op het werk. Met reistijd erbij houd je geen vrije tijd over!

Minder werken

Daarom kiezen veel mensen ervoor om liever 36 of 32 uur per week te werken. De gemiddelde vrouw in Nederland werkt zelfs nog minder. Zo heb je nog steeds een goed salaris, maar heb je net wat mee vrije tijd. Als je 36 uur per week werkt, kan dat betekenen dat je vier dagen van negen uur maakt, of om de week een dag vrij hebt. Wie 32 uur werkt, heeft elke week een vrije dag. Er is alleen een probleem. Je baas staat niet te springen.Waarschijnlijk heeft je baas je het liefst 40 uur per week op kantoor. Zo wordt er meer gedaan, denken ze vaak. Maar is dat echt zo?

Productiviteit

Volgens mij weten we inmiddels allemaal toch wel dat niemand acht uur – laat staan negen – achter elkaar productief kan werken? Het schijnt zelfs zo te zijn dat we van de acht uur op kantoor maar maximaal drie uur productief werken. Mensen hebben nu eenmaal een korte spanningsboog. Je kan een werkdag dus net zo goed inkorten naar vijf of zes uur, en hetzelfde resultaat behalen. Mij lukte dat toen ik op Bali werkte. Met dit argument is je baas dus blij dat je minder gaat werken. Hij betaalt minder, maar krijgt uiteindelijk hetzelfde resultaat.

Gelukkig

Werknemers zijn ook gelukkiger bij een weekend van drie dagen. Oftewel, maar vier dagen werken in plaats van vijf. Niet voor niets zijn de Denen de gelukkigste werknemers te wereld. De reden? Ze werken niet zoveel. Zelf ervaar ik het ook. Van leuke dingen doen word je doorgaans nu eenmaal blijer dan van werken. Zeker toen ik in loondienst werkte, vond ik een vijfdaagse werkweek geen pretje. Ik voelde me belemmerd in mijn vrijheid, omdat ik naast mijn werk graag nog andere dingen deed.

Minder ziekte

Werknemers die minder werken hebben minder stress en zijn minder vaak ziek. Daar profiteert je werkgever dus ook weer van! Sinds ik voor mezelf werk, ben ik overigens nog minder ziek dan ik in loondienst al was. Dit komt denk ik deels doordat ik minder stress ervaar nu ik voor mezelf werk. Daarnaast kan ik altijd thuiswerken als ik me net niet fit genoeg voel om naar kantoor te gaan. Dat kan niet bij elke werkgever.

Er is meer dan werk

Vroeger waren lange werkdagen noodzakelijk. Mensen waren namelijk veel minder efficient dan nu. Anno 2019 hebben we computers, en daarmee kunnen we zoveel sneller dingen gedaan krijgen dan voorheen. Ook als we niet acht uur per dag productief zijn. Tel daarbij op dat veel werken niet goed is voor je geluksniveau en stresslevel, en je vraagt je af waarom je überhaupt wél 40 uur per week zou willen werken. Het is tijd om de 40-urige werkweek niet langer als ‘normaal’ te zien. Overtuig je baas en ga terug naar een 36-urige of 32-urige werkweek.

Suzanne aan het werk (foto door By José Chan)

Disclaimer

Ik moet toegeven dat ik de laatste tijd zelf ook weer minimaal vijf dagen per week aan het werk ben. Ik werk doorgaans zeker van 9:00 uur tot 18:00 uur en doe soms ook in het weekend nog wat. Gelukkig ervaar ik hier geen stress van, maar ik merk wel dat ik behoefte heb aan meer vrije tijd. Even afstand van die laptop. Ik sta de hele dag ‘aan’ en zit het grootste deel van de week op een stoel naar een beeldscherm te kijken. Dat kan gewoon niet goed zijn. Waarom ik het toch doe? Ik vind mijn werk heel leuk en heb altijd nieuwe ideeën die ik wil uitwerken. Ik moet mezelf dus af en toe in bescherming gaan nemen en verplicht vrij geven. Hoe doe jij dat?

Hoeveel uur werk jij per week? En waarom? Ik ben benieuwd of je het makkelijk vind om minder te gaan werken.

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Hoe overtuig ik mijn baas dat ik minder kan gaan werken?

  • Elsemiek Gerritzen

    Per november start ik met een nieuwe baan. Ik ga terug van 40 uur naar 36 uur per week waarbij ik vier dagen 9 uur werk en dus elke week een dag vrij ben. Heer-lijk! Het is iets wat de laatste tijd steeds meer parten met mij begon te spelen. Ik vind de verhouding prive-balans bij 40 uur niet fijn, ik kom altijd nog een dag tekort om echt bij te tanken als je ook nog een sociaal leven wilt leiden. Uiteraard moet het financieel wel haalbaar zijn, maar ik koop liever mijn vrije tijd dan meer geld op de bank. Aftellen!