Digital nomad tools: wat ik gebruik om een online bedrijf te runnen


Digital nomad tools

Als je een locatie-onafhankelijk bedrijf wilt runnen, en regelmatig wilt kunnen werken vanuit buitenland, heb je daar wel de juiste digital nomad tools voor nodig.

Vanaf het moment dat ik voor mezelf begon, heb ik mijn bedrijf online ingericht. Zo kon ik meteen werken waar ik wilde, en hebben mijn klanten daar nooit onder geleden. Lang leve het internet, en lang leve deze tools die daardoor bestaan!

Mijn tools voor een online bedrijf

Deze tools gebruik ik om mijn bedrijf locatie-onafhankelijk te kunnen runnen:

Laptop en telefoon

Uiteraard het allerbelangrijkste: mijn twee favo gadgets. Mijn laptop en telefoon zijn onmisbaar. Zonder deze twee dingen kan ik niet leven werken. Mijn laptop is een Macbook Air van Apple en als telefoon heb ik al jaren een Samsung. Jep, ik ben geen 100% iOS-meisje, noch een 100% Android-lover. Ik was altijd 100% Android, maar toen mijn laptop in 2018 kapot ging ben ik toch geswitcht naar Apple. Mijn Samsung Galaxy wil ik echter niet inruilen voor een iPhone! Ik zit al jaren bij Vodafone trouwens. Omdat ik thuis Ziggo-internet heb, krijg ik leuke voordelen!

MoneyBird

Fan van het eerste uur! Met online boekhoudprogramma MoneyBird kan je super makkelijk en online je offertes en facturen maken, versturen en beheren. Gegevens worden automatisch ingevuld en herinneringen sturen doe je met een druk op de knop. Extra leuk: de rapportage-functie! Zo kan je in een oogopslag je omzet van dit kwartaal zien bijvoorbeeld. Als je meer dan drie facturen stuurt per maand, betaal je maandelijks tien euro.

Trello

Trello gebruik ik sinds een jaar of twee. Het is vooral handig voor to-to-lijstjes, en helemaal als je samenwerkt met anderen. Zo heb ik een aparte Trello-lijst met Chantal voor Snappr. Hierdoor kunnen we tegelijk in de to-do-list, kunnen we zien wie wat doet en wanneer het moet gebeuren. Handig en overzichtelijk. En gratis!

Google Drive

Misschien overbodig om te noemen, maar Google Drive is wel mijn grootste vriend. Dankzij Drive kan ik altijd bij mijn bestanden, ben ik minder bang dat er iets met mijn laptop gebeurd, en kan je makkelijk samenwerken aan documenten. Chantal en ik hebben wel duizend gedeelde bestanden! Voor mijn cloud betaal ik een paar euro per maand.

Croissant

Deze tool – of eigenlijk app – is ideaal als je op zoek bent naar een werkplek. En dat ben je als locatie-onafhankelijke ondernemer waarschijnlijk vaak! Ik gebruikte Croissant voor het eerst tijdens een workation in Barcelona. Elke dag testte ik een andere coworkingspace. Zo leuk! Eenmaal terug in Nederland gebruikte ik de app ook toen ik eens een werkplek zocht in Amsterdam. Aanrader! De app is gratis, maar uiteindelijk werkt het verdienmodel net als OneFit. Voor een vast bedrag kan je onbeperkt coworken in jouw stad naar keuze.

Coworken in Barca

PayPro

Al jaren verkoop ik mijn workshops via PayPro. Dit is een online betaalsysteem waarbij mensen direct kunnen kopen, en ik het geld later op mijn rekening ontvang. Dit scheelt mij facturen sturen, want dat kan automatisch via PayPro. Ik gebruik PayPro ook voor mijn e-books, Digital Nomad Masterclass en voor een aantal diensten van Snappr. Je betaalt circa 15 euro per maand en nog een paar cent per transactie.

Plug & Pay

Sinds 2020 gebruik ik ook betaalsysteem Plug & Pay. In eerste instantie omdat ze een mooie affiliate software hebben. Inmiddels gebruik ik dat niet meer, maar ben ik wel fan van de betaalpagina’s, check-outs en kassakoopjes. Ook ben ik actief gebruiker van het affiliatesysteem, maar dan als affiliate, niet als verkoper zeg maar 😉 Je kan hier Plug & Pay gratis proberen >

MailChimp

Lang leve Mailchimp! Een gratis mailprogramma om mailings te versturen. Hier verstuur ik nieuwsbrieven, gratis e-books, automatische mailings voor en na een workshop, etc.

Mailblue

MailBlue is een mailprogramma met meer functies dan Mailchimp. Ik ben hier in 2020 heen geswitcht, omdat ik meer ging doen met emailmarketing. Nu wil ik niet meer anders!

WordPress

Je zou hem bijna vergeten! Maar met WordPress heb ik elke dag weer te maken. Mijn blog, SuzannevanDuijn.nl en Snappr.nl draaien op WordPress. Voor wie het niet kent: het is software om je website mee te bouwen. En niet duur! Mijn thema kostte een paar tientjes, en nu kan ik zelf – een beetje – aan mijn site sleutelen.

Canva en 48hourlogo

In Canva maak ik al mijn Pins, Instagram-advertenties en andere designs. Het is ideaal voor mensen zoals ik die niet erg goed zijn in design, en die geen Photoshop hebben. Zou ik wel willen leren overigens, want ik denk dat het foto’s zoveel mooier kan maken. Een beetje bewerken dan he?

Hootsuite en Later

Met deze tools kan je je social mediaposts inplannen. Wel zo handig als je eens op vakantie bent, of niet in dezelfde tijdzone zit. Met Hootsuite plan ik posts in op LinkedIn. Met Later doe ik dat soms voor Instagram. Al blijft het voor je engagement natuurlijk beter om ook regelmatig echt online te zijn en te reageren op anderen.

Whereby

Whereby is de nieuwe naam van Appear.in, een tool waarmee je gratis kan videobellen. Ook met meerdere personen. En het mooie: je hebt geen account nodig. Jij en je gesprekspartner kunnen gewoon een woord afspreken, en als je dat woord allebei intypt, kom je in dezelfde videocall terecht. Aanrader!

Zoom

Sinds corona is heel Nederland aan het Zoomen, en ook ik! Whereby gebruik ik soms nog met Chantal, maar voor klanten – en zeker grote groepen – gebruik ik graag Zoom. Ik neem hier ook interviews mee op voor mijn podcast.

SurveyMonkey

Met SurveyMonkey maak ik enquetes, die ik weer verstuur via MailChimp nadat iemand bijvoorbeeld mijn workshop heeft gevolgd of een e-book heeft gekocht. Het is een gratis tool en ideaal voor digital nomads, omdat je zo alles altijd online bij de hand hebt. Je kan makkelijk resultaten analyseren en enquêtes kopiëren voor een volgende survey.

Foto door Elke Smit

Ook handig

CommonEasy

Op internet kwam ik CommonEasy tegen, een soort broodfonds, maar dan net anders. Ik ben hier aangesloten, zodat ik nog steeds uitbetaald krijg als ik tijdelijk arbeidsongeschikt raak. Na een maand word ik al uitbetaald, en ik kan tot twee jaar lang salaris krijgen. Fijn idee, mocht ik bijvoorbeeld in een zware burn-out belanden of een tijdje in het ziekenhuis liggen. Ik betaal 75 euro per maand. Mijn uitkering bedraagt dan maandelijks 1.500 euro – mocht ik ziek worden. Geen tool óm mijn business te runnen, maar wel handig om te regelen als je ondernemer bent!

FBTO

Vergeet geen reisverzekering af te sluiten als je een (verre) reis gaat maken. Zelf zit ik bij FBTO. Daar heb ik een doorlopende reisverzekering met werelddekking én zakelijke dekking. Omdat ik regelmatig werk op reis en zaken en privé bij mij een beetje door elkaar heen lopen, is dit wel zo fijn. Anders kan het zo zijn dat een particulieren-verzekering zich erop beroept dat ik zakelijk op reis was, en een zakelijke reisverzekering zou juist kunnen zeggen dat het een privéreis was. Nu ben ik voor beiden gedekt.

Welke tools gebruik jij op reis?

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube >

Download mijn gratis mini videotraining ‘Hoe zorg ik voor meer klanten?‘ >

Bestel hier mijn boek Work Hard Travel Harder >

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *