15x Tips voor jouw reis door Finland 1


Bij Iisakki Village

Naar Finland dit jaar? Ik heb 15 tips voor een onvergetelijke reis!

Of je nu een week gaat genieten in Fins Lapland, of gaat rondreizen langs meerdere bestemmingen in Finland: grote kans dat het een onvergetelijke trip wordt. Met deze tips ben je goed voorbereid en wordt jouw Finland-reis nóg beter.

1. Winter of zomer? Kies je seizoen

Kijk goed wanneer je gaat! De winter in Finland is totaal anders dan de zomer. Ten eerste gaat de zon bijna niet onder in de zomer, en in de winter blijft het juist erg lang donker. Daarnaast is Finland in de zomer lekker groen, terwijl er in de winter een dik pak sneeuw ligt. Even kiezen dus of jij gaat voor een outdoor roadtrip of winter wonderland!

Fins Lapland, 2009

2. Fins Lapland: kies je locatie

Wil je het echte winter wonderland aanschouwen? Dan kan je het beste Fins Lapland bezoeken. Dit noordelijke deel van Finland ligt boven de poolcirkel en bevat het gebied ten noorden van Rovaniemi. In het poolgebied kan het goed koud worden en gaat de zon in de winter bijna niet onder. Mijd dus de maand december. Beter bezoek je winters Fins Lapland in februari of maart. In de maand juni blijft de zon op en geniet je van heerlijke lange dagen. Fins Lapland is ook mooi in de zomer!

Onze route door Finland

3. Lapland tips voor winteractiviteiten

Fins Lapland is ook fantastisch voor mensen die niet van wintersport houden. Skiën en snowboarden zijn namelijk slechts twee van de talloze activiteiten die je in Lapland kunt ondernemen. Denk aan een rendierentocht, sneeuwschoenwandelen of langlaufen. Heel gaaf vond ik de tocht met huskyslee en die per sneeuwscooter.

Lees hier mijn blog over Fins Lapland in de winter

4. Spot het Noorderlicht

Van september tot en met maart heb je boven de poolcirkel de kans om het noorderlicht te spotten. Zodra de zon onder is, kan je het natuurverschijnsel waarnemen. Een beetje geluk is wel nodig. Zo heb ik tijdens mijn week in Fins Lapland helaas geen noorderlicht gezien. Het kan helpen als je een excursie boekt, of gewoon zelf ’s nachts naar buiten gaat. Ik heb destijds liggen slapen…

5. Kleed je voor het weer

In Finland kan het weer veranderlijk zijn. Niet alleen het verschil tussen winter en zomer is erg groot, maar ook tijdens de winter en zomer kan het weer per dag anders zijn. Zo heb ik in juni met een jas aangelopen, maar ook in mijn t-shirt buiten gestaan. Draag laagjes, zodat je altijd wat aan- of uit kan trekken als het kouder of warmer wordt. Een goede water- en winddichte jas is geen overbodige luxe, evenals waterdichte moonboots.

SUP’pen

6. Rondreis plannen

Finland is eigenlijk te groot om op een plek te blijven. De hoofdstad Helsinki is weer zo anders dan het ‘platteland’, en Lapland is weer een stuk ruiger dan de vriendelijke groene heuvels in centraal-Finland. Met een rondreis kan je meerdere delen van Finland in een trip ontdekken. Je vindt hier de route van mijn rondreis door Finland in de zomer.

Roadtrip

7. Reis naar Finland: zelf boeken?

Je kan op eigen houtje naar Finland gaan, of een ‘kant en klare’ reis boeken bij een reisorganisatie. Zowel in 2009 als in 2019 ging ik naar Finland met de organisatie Voigt Travel. Zij zijn expert in dit gebied en kunnen voor jou de ideale reis samenstellen. Check hier al hun reizen naar Finland. Uiteraard kan je ook zelfstandig naar Finland reizen. Boek een ticket, plan je route en regel je eigen accommodaties en activiteiten. Ik vloog – via Voigt Travel – met Transavia naar Rovaniemi vanaf Rotterdam Airport.

8. Accommodaties in Finland

Wanneer je bij een reisorganisatie als Voigt Travel boekt, regelen zij de accommodaties tijdens jouw reis door Finland. Denk aan knusse vakantiehuisjes met sauna, een kamer in een typisch Fins hotel, of een glazen huisje in de natuur. Natuurlijk kan je dit ook zelf boeken wanneer je op eigen houtje door Finland reist. Ik heb in Finland niet veel hostels of heel luxe hotels gezien. De meeste accommodaties zijn geschikt voor de gemiddelde reiziger. Veel zijn ook geschikt voor families en/of kampeerders, zeker in centraal Finland.

Onze bungalow

9. Kosten

Finland is – net als de rest van Scandinavië en Nederland – niet goedkoop. Maar het is ook weer niet onbetaalbaar. Reken op minimaal 1000 euro per persoon voor een week, inclusief vlucht, vervoer, accommodaties en wat activiteiten. Eten zit hier nog niet bij. Maar zoals bij veel reizen: je kan het zo gek maken als je zelf wilt!

N.B. Ik kreeg mijn reis aangeboden door Voigt Travel in ruil voor content.

10. Activiteiten winter vs. zomer

In de winter kan je in Finland skiën, snowboarden, langlaufen, husky- en rendiertochten maken, sneeuwscooter rijden en sneeuwschoenwandelen. Ook spot je – met een beetje mazzel – het Noorderlicht en kan je natuurlijk genieten van de typisch Finse sauna’s. In de zomer is men ook volop buiten en wordt er gewandeld, gefietst, gevist en meer. Ik ben onder andere gaan floaten onder de middernachtzon, woonde een les saunayoga bij en ging raften op de rivier. Een zomervakantie in Finland kan waarschijnlijk goedkoper dan een wintervakantie. Wandelen is altijd leuk en kost geen geld, terwijl je in de winter sneller betaalde activiteiten onderneemt.

Raften

11. Muggen

Je verwacht het misschien niet, maar het stikt in de zomer van de muggen in Finland! Als je daar gevoelig voor bent, doe je er goed aan je in te sprayen met anti-muggenspray. Let er op dat de spray DEET bevat. Dit is het sterkste middel tegen muggen. Muggen zijn vooral actief rond zonsopkomst en zonsondergang, dus houd daar rekening mee. Je kan je er natuurlijk ook op kleden (lange mouwen en lange broek zijn handig). Koop je anti-muggenspray bijvoorbeeld via de link hieronder.

12. Restaurants

Finland staat misschien niet bekend om zijn culinaire reputatie. Toch wordt er in Finland goed gekookt en gegeten. De Finnen zijn gek op vlees en vis, dus voor vegetariërs is het wellicht even schakelen. In de grotere steden, zoals Rovaniemi en Helsinki, zijn uiteraard wel vega opties te vinden. In de great outdoors is het vooral traditioneel Fins: gestoofd vlees, aardappelpuree en bessencompote. Eet smakelijk!

Zalm

13. Fooi geven?

In Finland is het niet verplicht, noch gebruikelijk om fooi te geven. Wel wordt in restaurants en taxi’s een kleine fooi gewaardeerd. Ook de chauffeur tijdens een rondreis kan je aan het einde van de trip een fooi geven. Wat dat betreft lijkt Finland wel op Nederland.

14. Meenemen naar Finland

Wear layers is het devies. Verder handig om mee te nemen:

  • Waterdichte jas
  • Waterdichte (wandel)schoenen
  • Muggenspray
  • Muts, sjaal, handschoenen
  • Zonnebril
  • Eventueel badkleding voor de sauna of om te zwemmen
  • Rugzak (ik heb er een van Fjallraven)
  • Fotocamera
Persreis Finland

15. Lees je in

Los van blogs en de informatie van je eventuele reisorganisatie is het natuurlijk altijd handig (en leuk) om een reisgids te kopen. Zelf ben ik fan van Lonely Planet. Bestel via de link hieronder jouw Lonely Planet Finland.

Heb jij vragen over reizen in Finland? Stel je vraag dan hieronder in de comments!

Volg Vrije Meid op Facebook. Volg mij persoonlijk op Instagram en YouTube.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “15x Tips voor jouw reis door Finland