10x Learnings van Timothy Ferriss: Een Werkweek van 4 Uur


De bijbel van digital nomads

Het boek ‘Een werkweek van 4 uur’ van Timothy Ferriss is zo’n beetje de bijbel voor digital nomads. De 4 Hour Work Week – zoals het boek oorspronkelijk heet – leert je hoe je meer kunt verdienen in minder tijd.

In 2015 las ik ‘The 4 Hour Work Week‘ van Timothy Ferriss. Het was een van mijn eerste aanrakingen met de term ‘digital nomad’. Twee jaar later, op Nomad Cruise, bleek dat vrijwel alle digital nomads dit boek als bijbel beschouwden. Menig ondernemer had Timothy Ferriss als voorbeeld genomen en een online onderneming gestart, waarbij er veel geautomatiseerd was en er meer tijd overbleef voor reizen en andere hobby’s. Anno 2019 pakte ik het boek er weer bij en noteerde tien learnings van Timothy Ferriss. Elke (aspirant-)ondernemer moet dit weten!

Koop het boek via de link hieronder!

1. Life is too short om te wachten op je pensioen

De belangrijkste les die ik heb geleerd van Timothy Ferriss, is dat het leven te kort is om te wachten op je pensioen. Waarom zou je je ruim 40 jaar over de kop werken, om vervolgens op je 67ste pas te gaan ‘genieten’? En wie zegt dat je de 67 haalt? Beter neem je regelmatig een minipensioen. Hier kan ik mij helemaal in vinden. Daarom reis ik nu vier maanden per jaar; ik heb reizen meer geïntegreerd in mijn dagelijks leven.

Byron Bay, 2019

2. Door online werk kan je overal werken

Hier ligt de basis van het digital nomad-bestaan: wie online werk heeft, kan zijn of haar werk overal uitvoeren, en dus ook vanuit het buitenland. Nieuw-Zeeland bijvoorbeeld. Of Costa Rica. En in 2019 werkte ik een week vanuit Barcelona. Lang leve locatie-onafhankelijk werken!

Lees hier meer over locatie-onafhankelijk werken

3. Thuis blijven is soms duurder

Timothy Ferriss houdt niet alleen van reizen, maar kiest ook zijn bestemmingen strategisch om zo zelfs geld te kunnen besparen. Zo kan je op Bali of in Thailand met minder rondkomen dan in Nederland. Geen geld om te reizen is dus voortaan geen excuus meer. Zeker als je langer op een plek blijft, want telkens vliegen is het duurste grapje van je reis.

Digital Nomad Instagram Course
Met mijn laptop in Thailand

4. Automatiseer

Door werkzaamheden te automatiseren, houd je meer tijd over voor andere dingen. Zo draait je bedrijf gewoon door, terwijl je zelf geniet van een vakantie. Of gewoon kortere werkweken kunt maken. Passief inkomen is natuurlijk het ultieme doel, maar zoals Timothy Ferriss al zegt: echt passief wordt iets nooit. Je zult namelijk altijd moeten analyseren, bijsturen en niet te vergeten marketing blijven doen.

Lees hier meer over passief inkomen

5. Uitbesteden

Natuurlijk kan je ook werkzaamheden uitbesteden aan freelancers of vast personeel. Zo heb je zelf nog minder te doen. De werkzaamheden die niet geautomatiseerd kunnen worden, laat je gewoon door iemand anders doen. Het enige wat je dan nog zelf moet doen, is af en toe contact hebben met je medewerkers om te kijken of alles goed gaat. Leiding geven moet je niet onderschatten.

Team SuusjeHQ

6. De 80/20-regel

Timothy Ferriss was de eerste die mij wees op de 80/20-regel. Deze regel houdt in dat je vaak 80 procent van je geld verdient met 20 procent van je werkzaamheden. Of je doet 80 procent van je werk in 20 procent van je tijd. Kijk dus eens kritisch naar je bedrijf: wat levert je het meeste op? En hoeveel tijd ben je daaraan kwijt? Grote kans dat dit 80 om 20 is! De werkzaamheden waar je meer tijd mee kwijt bent, en die minder opleveren, kan je net zo goed stoppen. Steek je tijd liever in wat wel werkt.

Lees hier meer over minimalistisch ondernemen

7. Prioriteiten stellen

In het verlengde van de 80/20-regel geeft Timothy Ferriss het advies om eigenlijk met alles prioriteiten te stellen. Wat is echt belangrijk? Focus daarop. Loopt jouw to-do-list ’s morgens open van de taken? Kies er dan twee die echt af moeten en focus daarop. Waarschijnlijk zijn de andere taken eigenlijk helemaal niet zo belangrijk. Besteed uit of skip ze überhaupt.

Op een onbewoond eiland…

8. Werk in blokken

Als ondernemer kan je altijd wel wat doen, maar het is de kunst om dat af en toe niet te doen. Stel grenzen: werk in blokken. Bijvoorbeeld: start je dag met een paar uur werken (aan je prioriteiten) en ga daarna bewust wat anders doen. Als je jezelf minder tijd geeft, zul je zien dat je op wonderbaarlijke wijze meer af krijgt in minder tijd. It’s Parkinson’s Law!

Lees hier meer over mijn eerste week als digital nomad

9. Productief zijn is beter dan druk zijn

Wie productief werkt, hoeft helemaal niet acht uur per dag te werken. En al helemaal niet 40 uur per week. Automatiseer, besteed uit, skip wat niet werkt, stel prioriteiten en geef jezelf beperkte tijd. Je zal zien hoeveel je dan kunt bereiken in een werkweek van 4 uur. Of iets meer, maar feit blijft dat je heus hetzelfde of meer kan doen in minder tijd. En voel je vooral niet schuldig. Het gaat niet om druk zijn, maar om productiviteit.

Productiviteit volgens Vrije Meid

10. Zoek verschillende hobby’s

Timothy Ferriss is fanatiek bokser, tangodanser en spreekt vijf talen. Tja, daar heb je tijd voor met een werkweek van vier uur! Als je minder werkt, kan je veel verschillende hobby’s hebben. Timothy Ferriss adviseert om bewust hobby’s te kiezen die bijvoorbeeld goed zijn voor het lichaam en hobby’s die goed zijn voor de geest. Vandaar dat hij zich bijvoorbeeld af en toe focust op tangodansen, en dan weer op het leren van een taal. Zo leer je veel, en blijf je ook nog fit.

Heb jij het boek van Timothy Ferriss al gelezen?

Volg mijn Digital Nomad Instagram Course

Digital Nomad E-Course

Ook locatie-onafhankelijk werken? Ik geef hier cursussen over! Meer informatie & kaartverkoop vind je hier!

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube.

Bestel hier mijn boek Work Hard Travel Harder

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *