Passief inkomen genereren: 9 manieren 7


Living the dream

Geld verdienen zonder ervoor te werken? Met deze negen manieren kan jij een passief inkomen genereren en slapend rijk worden.

Passief inkomen verdienen is zo’n beetje de droom van iedere ondernemer. Door passief inkomen te genereren, kan je geld verdienen zonder er (vrijwel) nog uren voor te maken. In deze blog gaf ik een online cursus als voorbeeld: het kost even tijd om een e-course te maken, maar als ‘ie eenmaal te koop is, verdien je geld zonder er nog uren in te stoppen.

Addertje onder het gras: écht passief inkomen verdienen lijkt mij onmogelijk. Zelfs een online cursus moet af en toe ge-update worden, er moeten nieuwe cursisten gewerfd worden, er moet administratie gedaan worden, et cetera.

Hoe genereer je passief inkomen?

Ook als je er nog een beetje werk aan hebt, is het lucratief om een (semi-)passief inkomen te genieten. Het doel is namelijk om in ieder geval meer te verdienen dan wanneer je uurtje-factuurtje werkt. Bij het uurtje-factuurtje-model krijg je alleen betaald voor de harde uren die je daadwerkelijk maakt. Ondernemers die passief inkomen genieten, hoeven niet altijd uren te maken – of minder – om geld te verdienen. Maar hoe kan je een passief inkomen genereren?

Er zijn meerdere manieren om een passief inkomen te genieten. Een e-course is wellicht de bekendste manier, maar er zijn talloze opties voor een schaalbaar inkomen, zonder dat je er nog veel voor hoeft te werken. Ik geef je acht voorbeelden.

Offline passief inkomen genereren

1. Vastgoed

Met vastgoed bedoel ik: koop een pand en verhuur het aan iemand anders. Wanneer je meer huur vraagt dan je zelf aan hypotheek betaalt, maak je winst zonder dat je er uren voor maakt. Je verdient dus een passief inkomen! Ondertussen stijgt ongetwijfeld de waarde van de woning, waardoor je op termijn dubbel passief inkomen geniet.

Meer leren? interview met Actief-founder Myrthe >

Disclaimer: huizenprijzen kunnen ook dalen, en wie geen huurders vindt heeft wel een extra hypotheek te betalen.

Myrthe de Groot

2. Beleggen

Sinds ik ben begonnen in Tony Robbins’ boek ‘Money: master the game‘ weet ik dat ik moet gaan beleggen. Sparen levert amper rente meer op, en wie toch rendement wil behalen zal moeten gaan beleggen. Beleggen is geen gokken, mits je weet waar je mee bezig bent. Ik lees dus nog even door voor ik begin, maar duidelijk is voor mij wel dat beleggen een goede manier is om passief inkomen te verdienen. Je geld wordt meer waard, terwijl je alleen maar hoeft te wachten. Door het rente-op-rente-effect geldt bovendien: hoe eerder je begint, hoe beter!

Lees mijn blog ‘7x Laagdrempelig beginnen met beleggen‘ >

Disclaimer: beleggen brengt risico’s met zich mee. Verdiep je erin voor de beste kansen.

3. Boek

Passief inkomen door boeken? Dat kan ook! Schrijf een boek (kost veel tijd) en ontvang vervolgens royalty’s over elk boek dat je verkoopt. Een boek in eigen beheer uitgeven kan je relatief meer geld per boek opbrengen, maar de vraag is of je niet meer boeken verkoopt via een uitgeverij. Zij hebben immers goede contacten met grote boekwinkels. Mijn boek kwam in februari 2020 uit. Ik verdien vervolgens 2 euro over elk verkocht boek.

Lees hier de meest gestelde vragen over mijn boek of check mijn stappenplan ‘hoe schrijf je een boek?

Mijn boek naar de drukker!

Online passief inkomen genereren

4. E-course

Een online cursus – oftewel e-course – maken is een ideale manier om een passief inkomen te genereren. Het kost je veel werk om een e-course te creëren, maar zodra ‘ie staat hoef je er nog maar minimale uren in te stoppen om geld te verdienen. Zorg dat je zoveel mogelijk automatiseert of uitbesteedt om het meer passief te maken. Denk aan iemand inhuren voor het werven van nieuwe cursisten, automatisch laten factureren, et cetera.

Lees hier hoe Chantal en ik onze e-course maakten >

Online cursus maken?

Meer weten over het maken van een online cursus? Ik kan je Simone Plukkel aanraden! Met haar bedrijf Met Pluk helpt zij ondernemers met het maken van cursussen, workshops en trainingen. Simone studeerde Onderwijswetenschappen en weet alles over hoe mensen leren, en hoe jij dus de beste inhoudelijke cursus kan maken. Ik ken Simone persoonlijk via Hashtag Workmode en heb zelf ook advies bij haar ingeschakeld voor mijn Ditgital Nomad E-course.

Met Simone en Dorien bij Workmode

5. Affiliate marketing

Affiliate marketing is als ’t ware verkopen met commissie. Voorbeeld: ik prijs dit boek aan op mijn blog. Als jij op de link klinkt, en uiteindelijk een aankoop doet op Bol.com, krijg ik van Bol.com een percentage van de verkoopprijs. Het kost jou niets extra en levert Bol.com meer omzet op. In ruil daarvoor krijg ik dus commissie. Zo kan je als blogger een passief inkomen genereren door achter alle producten die je aanprijst een affiliate link te plakken. Het kost best wat tijd om alle links toe te voegen op je site, maar uiteindelijk levert het een passief inkomen op.

Tip: je kan ook je eigen producten, zoals een e-book of een e-course, gaan verkopen via affiliates. Anderen promoten dan jouw producten, en krijgen hiervoor een commissie bij een verkoop. Via Plug & Pay kan je makkelijk je producten aanmelden en linkjes delen met je affiliates. Via het systeem wordt alles automatisch doorgemeten en krijgen je affiliates betaald na een verkoop.

Leer meer over affiliate marketing met deze online cursus of download dit e-book van Plug & Pay.

6. Instagram-cursus

Een Instagram-cursus is een soort online cursus, alleen geef je de cursus op Instagram in plaats van via een ingewikkeld platform. Lekker laagdrempelig voor jou én de cursisten. Het kost weinig geld om een Instagram-cursus te maken, omdat Instagram natuurlijk gratis is en je geen geld kwijt bent aan het laten maken van goede video’s. Een Instagram-cursus bestaat simpel gezegd uit Stories, die je normaliter ook maakt. Is de Instagram-cursus eenmaal klaar? Dan kan je hem onbeperkt verkopen en dus passief inkomen verdienen.

Ik verkoop ook een e-book met 30x Tips voor je Instagram-cursus

30x Tips voor je Instagram-cursus

7. E-book

Tot slot is een e-book schrijven natuurlijk ook een goede manier om een passief inkomen te genereren. Net als bij een ‘echt’ boek kost het even tijd om een e-book te schrijven, maar als het eenmaal af is heb je er weinig werk meer aan. Terwijl je natuurlijk wel geld verdient! Ik schreef begin 2019 een aantal e-books. Het hele proces is geautomatiseerd, waardoor ik nu echt volledig passief inkomen geniet als er een e-book wordt gekocht. Zonder BTW verdien ik nu ruim 12 euro per verkoop. Daar moet ik natuurlijk wel nog inkomstenbelasting over betalen.

Lees hier meer over hoe je een e-book schrijft

8. Besteed uit met een marge

Een andere manier om passief inkomen te verdienen, is door anderen jouw werk te laten doen terwijl jij daar een marge op pakt. Ben jij bijvoorbeeld tekstschrijver? Dan kan je iemand inhuren om de teksten te schrijven, en betaal je jouw medewerker net wat minder dan je zelf van de klant betaald krijgt. Dit is het verdienmodel van veel grote bedrijven. Je personeel is je grootste passieve inkomen! Natuurlijk moet je personeel wel aangestuurd worden, maar dat kan je ook uitbesteden.

Lees hier meer over het bouwen van een team

9. Andere online producten

Naast een e-book of e-course kan je natuurlijk ook andere producten maken. Denk aan een masterclass – waarbij je een opname verkoopt – of een kortere online training. Een online training zit naar mijn mening tussen een masterclass en een e-course in. Je kan ook verschillende elementen combineren, zoals een video-opname, diverse online modules met teksten en opdrachten, videomodules of een online community.

masterclass
Online masterclass verdrievoudig je instagram volgers!

Weten wat jij kan gaan doen om een passief inkomen te realiseren?

Met mijn e-course ‘Ontdek jouw missie’ ontdek je wat jij kan gaan doen. Waar kan jij bijvoorbeeld een online product over maken? In deze e-course help ik je om te ontdekken waar jouw hart nu echt sneller van gaat kloppen en hoe je dat vertaalt naar een lucratief businessmodel. 

Do what you love and you will never have to work again!

Boeken over passief inkomen

Ik heb al een aantal boeken gelezen over passief inkomen. Dit zijn mijn aanraders:

Masterclass FIRE

Meer weten? Volg de FIRE Masterclass van Janneke van den Brink a.k.a. Financieel Vrije Vrouw. Janneke bereikte binnen drie jaar financiële vrijheid. Ze verdient genoeg passief inkomen middels haar beleggingen. En dat kan jij ook leren! Bekijk hier de masterclass >

Janneke fire
Financieel Vrije Vrouw

Verdien jij al passief inkomen? Welke manier heeft jouw voorkeur?

Volg Vrije Meid op Spotify of Instagram 

Bekijk gratis mijn masterclass ‘In 3 stappen naar een schaalbaar bedrijf

Bestel mijn boek ‘De route naar €100.000 per jaar‘ en ontvang gratis een cursus t.w.v €99 >

boek
Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

7 gedachten over “Passief inkomen genereren: 9 manieren

 • Elsemiek Gerritzen

  Leuk artikel weer Suzanne. Tip voor het meer inlezen over beleggen, Puck Landewé van http://www.fireforwoman.com geeft hele heldere en duidelijke tips voor financiële onafhankelijkheid voor met name vrouwen. Ik ben ook net begonnen met het verdiepen in beleggen. Degiro heeft overigens tot morgen een actie van € 1000 transactietegoed als je nu een rekening bij ze opent, zie hier: https://fireforwomen.com/actie-voor-nieuwe-klanten-bij-degiro-e1000-transactie-tegoed/. Succes!

 • Joris

  “Wanneer je meer huur vraagt dan je zelf aan hypotheek betaalt, maak je winst zonder dat je er uren voor maakt.”

  Dat is wel héél kort door de bocht. Naast hypotheek zijn er nog belastingen en heffingen (verplicht) en onderhoud (verplicht en gewenst). Oh, en vergeet niet eventuele leegstand, eventueel juridisch gedoe en tijd voor het zoeken en screenen van (potentiële) huurders. En als het om een vakantiewoning gaat, moet je het na elke huurder schoonmaken, eventueel linnengoed wisselen, enz. Dat kost gewoon tijd. Sure, je kunt het allemaal uitbesteden, maar gaat ten koste van het rendement.

  “Passief inkomen door boeken? Dat kan ook! Schrijf een boek (kost veel tijd) en ontvang vervolgens royalty’s over elk boek dat je verkoopt. […] Ik verdien vervolgens 2 euro over elk verkocht boek.”

  Hoeveel boeken à €2 marge per stuk moet je verkopen om een redelijk zzp-uurtarief voor de initiële tijdsinvestering te krijgen? En is dat reëel binnen x-periode, of is het boek tegen die tijd achterhaald in ingehaald door een nieuw boek (van een ander of jezelf).

  • Suzanne Bericht auteur

   Thanks voor je reactie! Uiteraard is dit een snelle weergave van opties. Aan alles zitten mitsen en maren.

   En wat betreft het boek: ik zeg niet dat je hiervan kan leven. Het is een fijn extra’tje! Er zijn ook zat schrijvers die wel meer dan 10.000 boeken per jaar verkopen, en dus 20.000 euro eraan verdienen. Laat staan als je in eigen beheer uitgeeft! Op mijn e-book verdien ik meer trouwens.

   • Joris

    Thnaks voor je reactie. Mijn punt was meer: als je er 300 uur in moet stoppen en er 20k (bruto) aan overhoudt (bruto), in hoeverre is het dan nog passief te noemen. Ja, het schrijven is eenmalig en bij elke verkoop komt er wat binnen én theoretisch is het oneindig… De praktijk lijkt me voor veel schrijvers anders.