10x De mooiste natuurgebieden van Nederland 1


In de tulpenvelden

Dit zijn de mooiste natuurgebieden van Nederland voor een heerlijke wandeling. Wel afstand houden graag!

Dat Nederland prachtig is wisten we natuurlijk al, maar in tijden van Corona gaan we ons eigen land pas echt waarderen. Een wandeling in de natuur is nu het hoogtepunt van mijn week. Van een rondje door het park om de hoek tot een stukje lopen door de duinen. Zet deze mooie natuurgebieden van Nederland maar op je to-do-list. Ik bezocht deze plekken in de afgelopen paar jaar en kan ze stuk voor stuk aanraden.

N.B. Volg de richtlijnen van de overheid, blijf zoveel mogelijk binnen. Toch even een frisse neus halen? Houd 1,5 meter afstand.

1. Kennemerland

Kennemerland

Het Kennemerland is het natuurgebied tussen – grofweg – Haarlem en de Noordzee. De achtertuin van Zandvoort, zullen we maar zeggen. Je kan hier heerlijk wandelen en nadien een kop koffie halen in knus Haarlem of nog even naar het strand. Ik ging een paar jaar terug met een Volkswagenbusje naar het Kennemerland en maakte onderstaande video.

2. Spiegelwaal

Nijmegen vanaf ‘de overkant’

De Spiegelwaal is een vertakking van de rivier de Waal, ter hoogte van de stad Nijmegen. Dit stukje natuur laat zich goed combineren met een stedentripje. Vanuit Nijmegen loopt je namelijk zó het natuurgebied in. Wie meer tijd heeft kan na de Spiegelwaal ook nog wandelen in natuurgebieden Wolfsgat of Ooijpolder.

3. Amsterdamse bos

Amsterdamse bos

Voor de Amsterdammers onder ons is het Amsterdamse bos natuurlijk de place to go. Rustiger dan het Vondelpark – en dus beter om je afstand te bewaren. SUP’pen, de geitenboerderij en het Bostheater moeten even wachten. Voor nu is wandelen het advies.

4. Zandpol

Buitenbad de Zandpol

Zandpol is een klein natuurgebied in Drenthe, de rustigste provincie van Nederland. Een ideale escape ten tijde van Corona! Kleine kans dat je hier veel mensen tegenkomt. Ik bezocht Zandpol in 2019, toen ik met een campertje op de camping van Floortje Dessing stond. Deze camping staat in Zandpol, om de hoek van Nieuw-Amsterdam. Hier waan je je echt even aan het einde van de wereld.

5. Hoge Veluwe

Veluwezoom
Veluwezoom

Een van mijn favoriete natuurgebieden van Nederland! De Veluwe zijn heerlijk groot, heuvelachtig (voor Nederlandse begrippen) en schitterend in elk seizoen. Of je nu gaat fietsen op een warme dag, of een boswandeling maakt op een koude winterdag: spijt ga je niet krijgen. Tip: de huisjes van Buitenplaats Beekhuizen. Door de kleinschaligheid van dit park zijn ze ondanks Corona nog steeds geopend.

6. De Biesbosch

In 2017 in de Biesbosch

Op de grens van Zuid-Holland en Noord-Brabant ligt het natuurgebied de Biesbosch. Deze natuur is het beste te bezoeken vanuit Dordrecht, een heel leuke stad trouwens! De Biesbosch is te ontdekken per voet, te fiets of vanaf het water. Het natuurgebied is namelijk doordrongen van water. Spot wilde dieren en geniet van de stilte die dit stukje Nederland te bieden heeft.

7. Sint-Pietersberg

Wandelen bij de Sint-Pietersberg

Woon je in Maastricht? Dan is de Sint-Pietersberg jouw ideale uitvalsbasis. Uiteraard ook te bezoeken door mensen die niet in Maastricht wonen! De Sint-Pietersberg is een heuvel ten zuiden van de stad, aan de westkant van de Maas. Vanuit het centrum van Maastricht loop je er in 20 minuten naartoe. Eenmaal ter plekke begint het feest eigenlijk pas. De Sint-Pietersberg en de mooie natuur die hierbij hoort, strekt zich uit tot de grens met België.

8. Laag-Holland

Typisch Nederland

De laagste polder van Nederland is de Beemster. Sinds 1999 staat de hele Beemsterpolder daarom op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Maar de Beemster is slecht een klein deel van de prachtige regio Laag-Holland. Dit gebied strekt zich uit van het noorden van Amsterdam tot het zuiden van Alkmaar – minus de kuststreek. Het is een echt typisch Holland landschap, met groene polders, schaapjes en molens. Een fijne uitvalsbasis om dit natuurgebied te ontdekken is het tiny house aan de dijk: Juffertje in ’t Groen.

9. Weerribben-Wieden

Giethoorn (en omgeving) is prachtig!
Giethoorn (en omgeving) is prachtig!

Weerribben-Wieden is een nationaal park en de achtertuin van de populaire plek Giethoorn. Hoewel er nu weinig toeristen in Giethoorn zullen zijn, kan je het dorp misschien beter even mijden. Liever geniet je van de rust en de natuur van Weerribben-Wieden – liefst per bootje.

10. Waddeneilanden

Het strand bij Buren, Ameland

Mijn lievelingsplek van Nederland voor een vakantie in eigen land: de Waddeneilanden! Ik ben het meest fan van Terschelling, maar ook Ameland ken ik op mijn duimpje. Texel en Vlieland zijn eveneens prachtig, waarbij Texel wat drukker is dan Vlieland. Op dit laatste eiland kom je weinig mensen tegen. Nog rustiger is Schiermonnikoog, het enige Waddeneiland waar ik nog nooit geweest ben.

Andere favoriete natuurgebieden van Nederland

Deze plekken haalden net niet deze top 10:

Wat is jouw favoriete natuurgebied van Nederland?

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube

Download mijn gratis mini videotraining ‘Hoe zorg ik voor meer klanten?‘ >

Bestel hier mijn boek Work Hard Travel Harder >

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “10x De mooiste natuurgebieden van Nederland

 • Koen de Kuiper

  Beste Suzanne,

  Eerst zal ik mij even kort voorstellen, mijn naam is Koen en ik ben Affiliate Marketeer bij Voordeeluitjes.nl. Voordeeluitjes.nl biedt meer dan 7500 hotel- en vakantieparkarrangementen aan in voornamelijk Nederland, België en Duitsland.

  Ik kwam Vrijemeid.nl tegen en ik ben van mening dat we wat voor elkaar kunnen betekenen. Je schrijft regelmatig over reizen en wat te doen in NL. Dit is een mooi haakje met Voordeeluitjes.nl, aangezien wij een enorm aanbod hebben in NL, BE en De. Momenteel willen/kunnen mensen niet ver weg op vakantie, hierdoor zijn wij super relevant en met ons aanbod kunnen wij van toegevoegde waarde zijn op jouw content.

  Graag zou ik op affiliate basis een samenwerking willen aangaan. Kun je laten weten of dit interessant is voor je?

  Zou mooi zijn als we een samenwerking kunnen starten die rendabel is voor beide op de lange termijn.
  Graag hoor ik of we wat voor elkaar kunnen betekenen en mocht er iets onduidelijk zijn dan kun je mij ook altijd even bellen op mijn mobiele nummer: 0651126438

  Groet,

  Koen