Maakt groei mij gelukkig?


Groei

‘Zonder doelen kan er ook niets mislukken. Maar zonder doelen, kom je ook niet verder!’

“Kan je niet gewoon tevreden zijn nu je boek uit is?” vroeg een vriendin mij laatst na mijn column. “Een boek uitbrengen is toch hartstikke knap? Ongeacht wat de verkoopcijfers gaan zijn.”

Tja, daar had ze natuurlijk best een punt. Natuurlijk is een boek uitbrengen gaaf. Maar je brengt geen boek uit om vervolgens niets te verkopen. “Een boek schrijven is leuk, maar een bestseller schrijven is nog veel leuker. Nu ik dit bucketlist-item heb kunnen afvinken, is het dus tijd voor het volgende doel. Ik rust niet voor een tweede druk!” Vastbesloten nam ik nog een slokje van mijn wijn.

De vriendin zette me die avond wel aan het denken. Want waarom altijd maar van het ene doel naar het volgende hoppen? Misschien moest ik toch eens wat meer gaan leven in het moment. Mindfulness en shit. Gelukkig zijn met wat er is. En dat is niet niks! Ik heb het toch goed voor elkaar?

Op de fiets naar huis dacht ik terug aan de eerste jaren als zelfstandige. Zonder plan of doelen was ik in 2016 in het ondernemerschap gesprongen, maar ik genoot van elke dag. Misschien juist wel doordat ik geen eisen aan mezelf stelde? Ik was dolblij met de vrijheid die het leven als kersverse zzp’er met zich meebracht. En het enige voornemen dat ik mezelf had gesteld – rondkomen – leek te lukken! Meer dan prima eigenlijk. Leuke klanten en klussen klopten bij me aan, ik reisde veel en de eerste workshops die ik organiseerde waren in een week uitverkocht. Alles wat ik aanraakte leek in goud te veranderen. En dat terwijl ik gewoon maar wat deed. Geen plannen, geen doelen, gewoon genieten.

Moest ik, na ruim vier jaar ondernemen, misschien weer wat minder doelen stellen en weer wat meer ‘gewoon maar wat doen’? Zou dat mij gelukkiger maken, en uiteindelijk misschien zelfs spontaan succesvoller?

Eenmaal in bed viel het kwartje. Willen groeien is nou juist de reden dat ik al zoveel van mijn bucketlist heb afgevinkt. Dat ik voor mezelf begin, een workshop organiseer, een wereldreis maak of een boek schrijf, komt niet zo maar aanwaaien. Dat lijkt misschien soms zo, maar ik werk er hard voor. Doelen formuleren en uitspreken speelt daarbij een belangrijke rol, evenals streven naar verbetering. Daardoor boek ik nieuwe successen.

Mijn eerste twee jaar als ondernemer waren leuk en zorgeloos. Maar zonder doelen kon er ook niets mislukken. Nu ik hogere eisen aan mezelf stel, heb ik soms minder lol en ben ik minder snel tevreden, maar uiteindelijk bereik ik meer. En uiteindelijk word ik daar toch gelukkiger van.

Geniet jij altijd van het moment? Of ben je vaak bezig met groei en doelen?

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube

Bestel hier mijn boek Work Hard Travel Harder

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *