8x Learnings na 4 jaar locatie-onafhankelijk werken


Locatie-onafhankelijk werken
Foto: Daisy de Pater

Na ruim vier jaar locatie-onafhankelijk werken deel ik mijn acht belangrijkste learnings over werken vanuit het buitenland.

Vijf jaar geleden leek locatie-onafhankelijk werken – en kunnen reizen als digital nomad – mij nog een droom. Kon dat echt? Kon ik het? Inmiddels is het voor mij gesneden koek en leg ik de lat graag weer een stukje hoger. Na ruim vier jaar deel ik de acht belangrijkste lessen die ik leerde over locatie-onafhankelijk werken.

1. Het is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk

Werken waar je wilt? Het is eigenlijk geen rocket science. Als je kan thuiswerken, kan je in theorie ook vanuit een cafe in Spanje werken. Of vanaf Bali (let alleen op met tijdsverschil). Al het werk dat je online kan doen, is geschikt voor digital nomads. De uitdaging zit hem vaak vooral in

  1. offline werk omzetten tot online werken
  2. autonoom worden (voor jezelf beginnen)
  3. mindset: geloof erin en boek dat ticket

Lees ook: Stappenplan om als als digital nomad te beginnen

Digital nomad in de Provence
Digital nomad in de Provence (2016)

2. Freelancen is de makkelijkste manier

Wil jij overal je werk kunnen doen? Geld kunnen verdienen vanuit het buitenland? Reizen en werken combineren? Dan is freelancen de makkelijkste manier. Bij freelancen komt er erop neer dat je een (online) skill ruilt voor geld. Je laat je betalen om bijvoorbeeld een tekst te schrijven, een video te editen, een logo te ontwerpen, een website te bouwen, etc. Je ruilt tijd voor geld. Omdat je vaak geen grote investeringen hoeft te doen om te gaan freelancen, is het makkelijk om te starten en al snel op reis te gaan als digital nomad.

Lees ook: 33 tips als je gaat freelancen

3. Er komt toch meer bij kijken

In theorie is het dus allemaal heus te doen. Toch liep ook in de eerste twee jaar regelmatig tegen de lamp aan. Ik reisde te snel, had moeite met klantcontact door tijdsverschil, werkte zonder goed bureau en met slechte wifi, reisde te vaak, etc. Over alle fouten die ik tijdens die eerste periode maakte, schreef ik een gratis e-book: 7x Fouten die ik maakte als locatie-onafhankelijk ondernemer. In my defense: toen ik in 2016 begon, waren er nog weinig gratis e-books of ‘gewone’ boeken over digital nomad worden. Inmiddels heb ik zelf een boek geschreven: Work Hard Travel Harder. Zo kan jij je beter voorbereiden dan ik en hoef je alle beginnersfouten niet te maken.

Download hier mijn gratis e-book

Sugar Mama’s Café

4. Word geen slaaf van je eigen klanten

Na een kleine drie jaar reizen als digital nomad (en werken als freelancer) wilde ik niet langer ‘mijn tijd ruilen voor geld’. Ik besloot van het uurtje-factuurtje-model af te stappen. In plaats van freelancen voor andere bedrijven, wilde ik meer mijn eigen ding gaan doen. En dit dus loskoppelen van tijd. Want: als ik niet werkte op reis, kwam er ook niets binnen. Ik was dus eigenijk erg afhankelijk van mijn klanten en móest als het ware werken op reis. Met meer passief inkomen en iemand die mij kon vervangen, wist ik uiteindelijk vier maanden zorgeloos op reis te gaan, en niet bizar veel te werken.

5. Vrijheid = passief inkomen

Inmiddels is het 2020 en focus ik mij volledig op mijn ‘eigen dingen’. Ik wil niet meer freelancen, maar alleen nog werken aan mijn eigen bedrijven. Natuurlijk heb ik nog steeds klanten nodig, maar ik probeer mijn dienstverlening dus los te koppelen van tijd. Denk aan:

En daarnaast heb ik natuurlijk Snappr:

Van dit rijtje zijn alleen de coaching, begeleiding en de PR-uitvoering ‘actieve verdienmodellen’. Wel is dit losgekoppeld van tijd. Klanten betalen niet voor uren, maar voor resultaat. Als ik er zelf een uur minder of meer mee bezig ben, heeft geen invloed op de factuur. Dit voelt als veel vrijer dan uurtje-factuurtje werken.

Lees hier meer over passief inkomen genereren

Digital nomads
Digital nomads in Barcelona

6. Geen short-cuts

Nu je dit leest, denk je misschien: “Handige learnings! Laat ik stap 1 t/m 4 skippen en meteen focussen op mijn eigen bedrijf en passief inkomen!” En ik zie om mij heen ook veel mensen die locatie-onafhankelijk willen gaan werken en met passief inkomen willen beginnen. Het is alleen zo dat het best wat tijd (en soms ook geld) kost om te starten met passief inkomen. Een eigen bedrijf opbouwen kost meer tijd dan starten met freelancen. Bovendien heb je vaak nog geen track record, geen naamsbekendheid, weinig traffic, etc. En dus kopen klanten jouw eigen producten nog niet meteen. Daarom raad ik mensen aan om toch te beginnen met stap 1: freelancen. Dit is de snelste weg naar vrijheid. Al verdien je dus niets als je even niet werkt.

7. Begin klein en bouw langzaam uit

Eigenlijk is mijn beste tip dus nog steeds: begin klein. Doe niet te moeilijk en start simpel:

  1. Zorg voor werkzaamheden die je online kunt doen.
  2. Zeg je baan op en verhuur jezelf als freelancer.
  3. Boek dat ticket en ga! En probeer dat eerst eens voor een paar weken.

Als je eenmaal ‘op weg bent’ en een fijn inkomen geniet als freelancer, kan je daarnaast gaan bouwen aan een groter bedrijf. Iets dat groter is dan jezelf. Iets dat je ‘echt’ gelukkig maakt. Iets dat ook blijft doorlopen als je eens een week vrij bent. Iets dat schaalbaar is en je grotendeels passief inkomen oplevert. Al zal je ook in passieve verdienmodellen uren moeten blijven steken.

Locatie-onafhankelijk ondernemen
Locatie-onafhankelijk ondernemen in Chiang Mai, 2019

8. Van digital nomad naar locatie-onafhankelijk ondernemer

Nog iets dat ik ‘zie’ is dat veel mensen beginnen als digital nomad en op zeer hoog tempo reizen. Ze zeggen hun huis op en gaan in korte tijd heel de wereld over. Deze mensen worden vaak reismoe, komen na een jaar terug en moeten dan weer ‘opnieuw’ beginnen. Ik denk dan: doe het rustig aan! Reis rustig, houd anders je huis aan of word zelfs parttime digital nomad. Zo houd je het langer vol en blijft het leuk. Na een paar jaar reizen zijn de meeste digital nomads het sowieso zat, en kiezen zij ervoor om ‘locatie-onafhankelijk ondernemer’ te worden. Dus niet fulltime reizen, maar reizen wanneer zij willen. Dat doe ik eigenlijk al vanaf het begin (in verband met mijn vriend).

Wat vind jij de beste learning?

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube

Download mijn gratis e-book ‘7x Fouten die ik maakte als locatie-onafhankelijk ondernemer

Bestel hier mijn boek Work Hard Travel Harder

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *