Als digital nomad beginnen: 10 stappen


Hoe word ik een digital nomad?

Wil jij geld kunnen verdienen op reis? Word digital nomad en werk vanuit het buitenland! Tien tips om als digital nomad te beginnen.

Digital nomad is geen beroep. Er is geen ‘digital nomad baan’ waar je gewoon even naar kunt solliciteren. Je zult het zelf moeten doen. Het voordeel hiervan is dat je beginnen als digital nomad in eigen hand hebt. Zet de volgende stappen en jouw droom is dichterbij dan je denkt!

1. Locatie-onafhankelijk werk

De basis van jouw digital nomad-bestaan: locatie-onafhankelijk werk. Oftewel, werk dat overal te doen is. Veelal online werkzaamheden dus! Welke beroepen zich daarvoor lenen? Hier een lijstje met typische digital nomad jobs. Zelf ben ik PR-adviseur, omdat PR eigenlijk heel veel mailen (en soms bellen), schrijven en regelen is. Dat kan prima vanuit Barcelona (of waar je maar wilt). Overigens heb ik hier wel hard mijn best voor gedaan. Ik zeg nee tegen opdrachtgevers die willen dat ik per se altijd bij hen op kantoor kom werken. Ook mijn administratie is bijvoorbeeld online.

Digital nomad in Azië

2. Vrijheid

Sommige werkzaamheden zijn prima geschikt om vanuit het buitenland te verrichten. Maar dan moet je wel de vrijheid hebben om daarvoor te kiezen. Mijn vriend is bijvoorbeeld developer, maar omdat hij in loondienst is, is het voor hem wat lastiger om vaak vanuit het buitenland te werken. Daar moet hij namelijk wel toestemming voor hebben, en veel werkgevers vinden dit niet zo’n goed idee. Vaak zul je dus zzp’er moeten worden om zelf te kunnen beslissen over je werkplek. Al zijn er dan ook soms weer opdrachtgevers die het niet oke vinden als je vanuit het buitenland werkt… Lees hier wat je dan moet doen.

Tip: lees mijn boek Work Hard Travel Harder

3. De juiste mindset

Dat je locatie-onafhankelijk werk hebt dat je overal zou mogen uitvoeren, zegt natuurlijk niet dat je dat ook doet. Het moet niet. Het mag wel. Maar wat als je dat spannend vindt? Werken vanuit het buitenland vraagt dan ook om de juiste mindset. Je moet lef hebben deze stap te zetten! Wat misschien helpt is om te beseffen dat het niet zo zwart-wit is het wellicht lijkt. Je hoeft niet meteen je huis op te zeggen en al je spullen te verkopen. Je kan ook gewoon af en toe – een weekje of een paar maanden – vanuit het buitenland werken. En gewoon je eigen huis aanhouden en relaties onderhouden.

Doi Suthep Chiang Mai

4. Klanten vinden

Voor jezelf beginnen begint wat mij betreft bij je eerste klant. Hetzelfde geldt voor digital nomad worden! Klanten vinden is dus het devies. Maar hoe doet je dat? In deze blog deel ik 20 manieren om klanten te vinden. Of om meer klanten te vinden, mocht je al wel voor jezelf zijn begonnen. Ik heb ook tips voor dingen die je kan doen als je weinig klanten hebt – of when business is slow. Meer weten? Ik schreef ook een e-book over Meer Klanten. Je koopt ‘m voor 14,95 euro.

5. Passief inkomen

Wie uurtje factuurtje werkt zal altijd moeten blijven werken voor geld. Werk je niet, dan komt er ook geen geld binnen. Best lastig als je veel reist en niet elke dag achter de laptop wilt zitten. Daarom is het – voor iedereen maar zeker ook voor digital nomads – mega handig om passief inkomen te genieten. Passief inkomen is geld dat je verdient zonder er direct uren voor te moeten maken. Als iemand bijvoorbeeld mijn e-books koopt, hoef ik daar niet meer voor te werken. Natuurlijk zitten daar wel al wat uren in, maar alles wat ik nu verkoop is ‘passief’. Ook een online cursus of affiliate marketing is passief inkomen.

Lees hier meer over de verdienmodellen van mijn blog (waarvan een deel passief).

N.B. Overigens is passief inkomen nooit helemaal passief. Je zult altijd dingen moeten blijven doen als administratie, promotie, etc. Al kan je daar ook weer iemand voor inhuren natuurlijk.

PR-cursus.nl

6. Lage lasten

Als je digital nomad wilt worden, doe je er goed aan je vaste lasten zo laag mogelijk te houden. Je gaat immers veel reizen, en dat kost geld. Wanneer je én een hotel of Airbnb moet betalen, én nog je woonlasten hebt van thuis, heb je dubbele lasten. Beter verhuur je dus je woning onder of zeg je je huis op. Wil je dat niet? Dan is het zaak om je woonlasten thuis zo laag mogelijk te houden natuurlijk. Zeg ook andere lasten op, zoals een sportabonnement, werkplek, etc.

7. Goede plekken vinden

Waar ga je heen? Is elke plek geschikt? Ja, mits er goede wifi is natuurlijk! En de plek aan al je andere wensen voldoet. Ik vind warm weer bijvoorbeeld erg belangrijk, en een strand. En goede werkplekken en eettentjes. En lage kosten. Dan kom je al snel op Bali uit 😉 Gebruik NomadList.com om te zoeken naar geschikte plaatsen om als digital nomad te wonen en werken. Ik schreef ook een blog over hoe ik goede accommodatie en werkplekken vind als digital nomad.

Coworken in Zandvoort

8. Houd balans

Eigenlijk mijn belangrijkste tip die ik mensen geef die voor het eerst vanuit het buitenland gaan werken: houd balans. Denk niet dat je op je normale tempo kan reizen én evenveel kan blijven werken. Je zult rustiger moeten reizen en wellicht ook minder gaan werken. Hanteer een goede balans tussen werken en leuke dingen doen, en blijf wat langer op een plek dan je normaal gewend bent op reis. Je hebt immers minder tijd om de boel te verkennen én hebt misschien ook meer behoefte aan rustdagen. Ik waak er ook voor dat ik niet teveel reis in een jaar. Meestal ben ik halverwege het jaar al reismoe als ik teveel tripjes op elkaar heb gemaakt. Of anders lijd mijn werk daar wel onder!

9. Verzekering, belasting, etc.

Als je gaat beginnen als digital nomad zijn er natuurlijk ook andere zaken waar je rekening mee moet houden. Welke reisverzekering je neemt bijvoorbeeld. En of je je moet uitschrijven uit Nederland. En wat je dan doet met je bedrijf. En waar je belasting moet betalen. Dit is duidelijk het minst leuke gedeelte van digital nomad worden. Maar het goede nieuws is dat het eigenlijk wel meevalt. Zeker als je het gewoon even gaat aankijken (en dat zou ik doe), zou ik mij niet uitschrijven uit Nederland. Je loopt dan geen AOW mis, behoudt je zorgverzekering, etc. Wat wel belangrijk is, is dat je een zakelijke reisverzekering afsluit. Zo ben je verzekerd voor schade op reis tijdens business en pleasure. Ik heb een reis- en werkverzekering af bij FBTO.

Lees meer over dit onderwerp in mijn boek Work Hard Travel Harder.

10. Omgaan met kritiek en rare vragen

Een laatste hindernis om te nemen als je begint als digital nomad: kritiek en rare vragen en opmerkingen van je naasten. Je zult behoorlijk aan het twijfelen worden gebracht. Ga je dit echt doen? Wat nou als je niet genoeg klanten vindt? En is dit bestaan niet heel erg onzeker? Is het niet tijd om kinderen te krijgen en te settelen? Trek je er niets van aan! Iedereen heeft andere dromen, en het een hoeft het ander niet uit te sluiten. De vragen die mensen stellen zeggen meer over henzelf dan over jou. Onthoud dat goed! En doe lekker waar jij zin in hebt!

Ben jij zelf je grootste beer op de weg? Lees hier hoe ik de beste excuusjes om geen digital nomad te worden tackle 😉

Digital nomad boeken

Het lezen van een boek biedt natuurlijk geen garanties, maar het kan je wel op weg helpen om te beginnen als digital nomad. Wanneer je je hebt ingelezen en goed voorbereid bent, is het misschien minder spannend om de sprong te wagen. Ik schreef zelf een e-book over digital nomad worden, maar ik ken ook andere boeken:

Check hier meer boekentips!

Work Hard Travel Harder

Digital nomad E-Course

Er bestaat geen opleiding om digital nomad te worden. Wel bied ik een cursus aan waarin ik je alles vertel over een leven als digital nomad. Wat komt erbij kijken? Wat moet je weten? Wat zijn mijn beste tips en learnings? Lees hier meer over mijn Digital Nomad E-Course.

Wat houdt jou nog tegen om digital nomad te worden?

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube

Download mijn gratis e-book ‘7x Fouten die ik maakte als locatie-onafhankelijk ondernemer

Koop mijn boek ‘Work Hard, Travel Harder

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *