15x Typisch Nederlandse dingen doen in Laag-Holland


Laag-Holland

Laag-Holland, de regio net boven Amsterdam, is een van mijn favo stukjes Nederland. Je vindt er een typisch Hollands landschap en je kan er deze tien typisch Nederlandse dingen doen.

De Zaanse Schans, Volendam, groene weilanden met molens en koeien: Hollandser wordt het niet! Wil je het ultieme Nederland-gevoel ervaren? Kies dan een van deze tien typisch Nederlandse dingen om te doen in Laag-Holland. Laag-Holland is de regio net boven Amsterdam, waar je ook de Beemster en plaatsen als Edam en Broek op Waterland vindt.

Mijn ervaringen in Laag-Holland

Toen ik in 2015 terugkwam van een lange reis, besloot ik dat ik meer van Nederland wilde ontdekken. Ik bezocht diezelfde week nog de Zaanse Schans. Twee jaar later ging ik op persreis naar Laag-Holland en ontdekte plaatsen als Edam, de Beemster en ’t Twiske. Deze maand keerde ik terug naar de regio voor een tourtje langs Volendam, Broek op Waterland, Monnickendam en Marken. In deze blog deel ik mijn beste tips voor dingen om te doen in Laag-Holland.

1. Fietsen door ’t Twiske

’t Twiske

’t Twiske is een natuurgebied ten noorden van Amsterdam en ten oosten van Zaandam. Vanuit Amsterdam-Noord fiets je er zó naartoe! Een zeer laagdrempelige eerste kennismaking met Laag-Holland dus. Ik genoot er van een heerlijke picknick van de Verskade (in Zaandam).

2. Kaas maken in de Beemster

Laag-Holland
Kaasworkshop

Typisch Nederland: volg een kaasworkshop, bijvoorbeeld in de Beemster. Er zijn genoeg kaasboerderijen in de regio. Ik volgde een kaasworkshop in de Beemster, een van de bekendste plekken als het om kaas gaat. Minder tijd? Je kan er ook voor kiezen om zelf geen kaasje te maken, maar alleen te horen hoe kaas gemaakt wordt.

3. Scooter huren in Volendam

Scootertour

Bij Rent & Event in Volendam kan je supertoffe e-scooter of e-bikes huren, waarmee je gemakkelijk de omgeving ontdekt. Ik maakte een tourtje via Broek in Waterland en Monnickendam, en reed helemaal door naar Marken. Met de boot kwam ik weer terug in Volendam. Onderweg picknickte ik met broodjes van Bob & Co uit Monnickendam.

4. Wandelen door Edam

Edam

Edam is niet groot, maar wel prachtig en typisch Nederlands. En niet alleen door de kazen! Je ziet hier ook grachtjes, Hollandse huisjes en dat allemaal zonder hordes toeristen. Het kleine stadje laat zich het beste ontdekken via een wandeling. Zo pak je makkelijk alle bruggen mee!

5. Foto in klederdracht in Volendam

Toerist in eigen land: Volendam

Lekker toeristisch, maar een foto in klederdracht hoort er eigenlijk gewoon bij als je in Volendam bent. Ik maakte al eens een foto bij De Boer, een bekende zaak op de dijk. Hilarisch om eens te doen, en leuk voor aan de muur in de wc. En anders kan je gewoon lachen om de poserende toeristen.

6. Bezoek de vuurtoren van Marken

Op naar de vuurtoren

De vuurtoren van Marken – ook wel het Paard van Marken genoemd – is een icoon in de regio. De vuurtoren stamt uit de tijd dat Marken nog een eiland was. Inmiddels is Marken via een dijk verbonden aan het vaste land. Toch heerst hier nog echt een eilandcultuur. Ons kent ons, zeg maar.

7. Lunchen in Monnickendam

Monnickendam

Monnickendam is echt een prachtig stadje. Het echte Hollandse gevoel, inclusief huisjes, kerktoren en een waag, gecombineerd met het havengevoel. Monnickendam is – net als Volendam – namelijk een echte havenstad. Lunchen kan aan de rand van de haven bij Bob & Co.

8. Wandel door Broek in Waterland

Broek in Waterland
Broek in Waterland

Misschien wel het mooiste dorpje van Laag-Holland! Broek in Waterland onderscheidt zich met prachtige oude, houten huisjes in vrolijke kleurtjes. Het dorpje is mega fotogeniek, mede dankzij de ligging aan een meertje. Je kijk hier echt je ogen uit!

9. Chocoladeworkshop bij de Zaanse Schans

Zaanse Schans

Waarschijnlijk ben je al eens bij de Zaanse Schans geweest, maar heb je er ook al een chocoladeworkshop gevolgd? Eerst zelf chocolade leren maken, daarna chocola proeven. Het kan bij Cacaolab. Tip: pak vanuit Zaandam de Zaanferry (boot) naar de Zaanse Schans en arriveer in stijl. Bovendien kan je vanaf het water de mooiste foto’s maken.

10. Varen met je eigen boot

Op de boot

In het voorjaar ging ik een dagje op pad met een eigen boot. Die kan je huren bij particulieren, zoals vakantieboot Frederiek van Michel Taanman. Een boot is het ultieme vervoermiddel voor vrijheid. Een soort camper op het water! Overdag ben je mobiel, ’s avonds is je bed nooit ver weg. Een echt avontuur die je de mooiste afgelegen plekjes van Laag-Holland laat zien.

11. Eet een broodje bal in Hotel De Spaander in Volendam

De Spaander, Volendam

Tijdens de coronacrisis is Hotel Spaander failliet gegaan, maar insiders laten weten dat er een doorstart aankomt. Gelukkig maar! Hotel De Spaander is een echte klassieker in Volendam en daarbuiten. Je vindt hier talloze kunstwerken van oude schilders en je eet hier een ouderwets broodje bal in het bruine café. Ook een bezoekje waard als je niet blijft slapen dus!

12. Pak een terrasje in de haven van Marken

De haven van Marken

Een bezoekje aan Marken kan op twee manieren: met de boot vanuit Volendam, of via de dijk vanuit Uitdam. Ik reed erheen met de scooter en pakte de boot terug. De haven van Marken en de nabijgelegen straten rondom de kerk zijn echte parels. Alsof je terug bent in de tijd. Geniet van een koud drankje op een terrasje in de haven om je vakantiegevoel compleet te maken.

13. Wandel door het laagste gebied van Noord-Holland

De polder

Wandelen onder de zeespiegel? Maak een wandeling – al dan niet met gids – door Etershein, nabij de Beemster. Dit gebied staat sinds 1999 op de UNESCO Werelderfgoedlijst vanwege ligging onder de zeespiegel. Je vindt hier zelfs het laagste stukje Noord-Holland: maar liefst 3,4 meter onder NAP.

14. High tea bij Theentuin Overleek

Theetuin Overleek

Een van de allermooiste plekjes! Geniet van een kopje thee, lunch of heuse high tea bij Theetuin Overleek, gelegen aan de gelijknamige weg Overleek tussen Monnickendam en Ilpendam. Je kan hier ook een fluisterbootje huren!

15. Kalfjes aaien bij kaasboerderij Jacobshoeve

Jacobshoeve

Bij de Jacobshoeve in Katwoude kan je niet alleen terecht voor kaasworkshops, maar ook voor het aaien van kalfjes. In principe elke dag geopend van 10:00 tot 17:00 uur. De kalfjes staan in een schuur linksachter op het terrein. Genieten!

Overnachten in Laag-Holland?

Blijven slapen? Een weekend Laag-Holland is dubbel zo leuk! Een paar tips:

Juffertje in het Groen

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube

Download mijn gratis e-book ‘7x Fouten die ik maakte als locatie-onafhankelijk ondernemer

Bestel hier mijn boek Work Hard Travel Harder

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *