Reis rond de wereld in je beste jaren: 5 learnings uit het boek 1


Een eilandje tijdens de boottocht

‘Reis rond de wereld in je beste jaren’ is een beetje de Nederlandse versie van ‘The 4 Hour Work Week’. Daarbij gaat dit boek dieper in op je pensioenopbouw.

‘Een tussenpensioen? Een kwestie van doen!’ Dit is de ondertitel van het boek ‘Reis rond de wereld in je beste jaren‘ van Sjaak Zonneveld. Dit boek heeft als doel om je meer te laten genieten van je jonge jaren, maar om je ook te laten nadenken over je oude dag. Ik vond het een leuk en leerzaam boek, over reizen én over pensioen. Helemaal Vrije Meid!

Wat ik leerde van ‘Reis rond de wereld in je beste jaren’

Dit boek heeft mij best aan het denken gezet. Ik ben anders gaan nadenken over pensioenopbouw, over het invullen van je pensioen, over tussenpensioen nemen en over pensioengaten. In deze blog deel ik mijn belangrijkste learnings uit het boek ‘Reis rond de wereld in je beste jaren’.

1. Wacht niet op je pensioen

Net als in het boek ‘The 4 Hour Work Week‘ stimuleert ook dit boek om vooral niet te wachten tot je pensioen als je een verre reis wilt maken. Je weet nooit of je de 65 jaar überhaupt haalt. Dus als je wilt reizen, doe dat nu! Neem regelmatig een tussenpensioen! Ik doe dat natuurlijk al op mijn eigen manier: doordat ik locatie-onafhankelijk werk, kan ik reizen wanneer ik wil. En dat doe ik ook! Ik maak regelmatig en verre, lange reis.

Ook locatie-onafhankelijk werken? Check mijn Digital Nomad E-Course >

Siargao. Filipijnen

2. Tussenpensioen = pensioengat

Hier maak ik mij nooit zo druk om, maar het is wel belangrijk. Als jij je baan opzegt om een tijdje te gaan reizen, creëer je daar een pensioengat mee. Zeker als je dit vaak en lang doet, kan dit substantiële gevolgen hebben voor je pensioen. Je spaart simpelweg minder geld voor je oude dag, en hebt straks dan een tekort.

3. Pensioenfondsen en pensioenverzekeraars zijn risicovol

Dit had ik mij nooit gerealiseerd. Pensioenfondsen zijn risicovol. Het zit simpel gezegd zo: jaren lang hebben mensen geld in hun penisoenfonds gestort. Hieruit wordt momenteel het pensioen van de gepensioneerden betaald. Op dit moment wordt er echter meer uit de pot gehaald dan erin komt. Je hebt dus geen garantie dat wat je erin stopt, je ook daadwerkelijk terugkrijgt. Kortom, heel leuk een gezamenlijke pot, maar wie zorgt er straks nog voor jouw pensioen?

Op een onbewoond eiland…

4. Je weet niet wat je krijgt

Sparen voor je pensioen is een beetje als beleggen. Je zet elke maand wat weg, maar hoeveel je daadwerkelijk krijgt als je met pensioen bent, is onzeker. Dit komt niet alleen doordat het rendement onzeker is, maar ook omdat je niet weet hoelang je blijft leven. En er moet wel elke maand wat uitgekeerd worden. Of je nu 70 of 100 wordt! Omdat mensen steeds ouder worden, wordt er dus ook meer en meer pensioen uitgekeerd. Meer dan er waarschijnlijk ooit is ingelegd…

5. Pensioen is achterhaald

Het hele concept pensioen is eigenlijk achterhaald. In eerste instantie werd het concept pensioen – spaargeld voor de oude dag – bedacht voor de ouderen die eind 19de eeuw niet meer konden werken en moesten bedelen om rond te komen. Door pensioen hoefde dat niet langer. Maar let wel: de mensen werden toen gemiddeld misschien 70 jaar oud. Je spaarde dus meer dan 40 jaar voor een pensioen van misschien vijf jaar. Nu is dat totaal doorgedraaid. Je werkt 40 jaar en bent soms wel 30 jaar met pensioen. Daar is niet tegenop te sparen! Nog los van op welke manier je spaart. Misschien moeten we minder sparen, minder lang met pensioen, en tijdens ons werkende leven al meer genieten van vaker geld uitgeven aan een tussenpensioen.

Cloud 9

Hoe moet het wel?

Volgens auteur Sjaak Zonneveld is een individueel pensioenpotje de beste oplossing. Wat jij apart legt, blijft dus van jou. Zo voorkom je een generatieconflict. Wel is het goed om een gezamenlijke spaarpot te hebben. Deze manier van pensioenopbouw, zie je ook terug bij Bright Pensioen, waar Sjaak Zonneveld sinds een paar jaar zelfs is gaan werken. Dat lijkt dus de beste manier van pensioenopbouw.

Maar los van pensioenopbouw, moeten we ook beseffen dat we

Zo heb je geen enorme pensioenpot nodig!

Meer weten?

Ik kan het boek van harte aanbevelen. Het leest lekker weg, doordat Sjaak Zonneveld veel over zijn reizen vertelt, de pensioenstelsel van de landen waar hij is onder de loep neemt, veel deelt over zijn eigen ervaringen met zijn pensioenopbouw en overwegingen. Zo steek je wat nuttigs op, terwijl je leest over mooie reizen. Al met al heet dit boek mijn kijk op pensioen echt veranderd. Ik hecht er iets minder waarde aan, en tegelijkertijd weet ik dat ik echt iets moet gaan regelen. Daarom ben ik sinds kort begonnen met beleggen voor mijn pensioen.

Koop hier het boek >

Wat heb jij geregeld voor je pensioen? Neem jij wel eens een tussenpensioen?

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube

Download mijn gratis e-book ‘7x Fouten die ik maakte als locatie-onafhankelijk ondernemer

Bestel hier mijn boek Work Hard Travel Harder

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Reis rond de wereld in je beste jaren: 5 learnings uit het boek