Mijn grootste fouten als locatie-onafhankelijk ondernemer (en hoe jij ze voorkomt) 2


In Chiang Mai, Thailand

Wat moet je echt níet doen als je succesvol wilt werken vanuit het buitenland? Welke dingen zou ik achteraf anders doen? Check hier mijn zeven fouten als locatie-onafhankelijk ondernemer.

Op 1 februari 2016 ging ik voor mezelf verder. Van werknemer ging ik naar fulltime freelancer, en daarmee werd ik locatie-onafhankelijk. Ik kon mijn PR- en contentklussen namelijk overal uitvoeren, zolang ik wifi en een laptop had. 

Van werknemer naar twee bedrijven

Inmiddels heb ik twee bedrijven: VrijeMeid.nl en Snappr.nl – de laatste met mijn compagnon Chantal Schram. Ik ben nog steeds locatie-onafhankelijk, omdat ik zelf kan kiezen wanneer ik reis en waar ik werk. Ook al kies ik er het grootste deel van het jaar voor om in Nederland te zijn (bij mijn vriend) en werk ik meestal op kantoor met mijn compagnon, of in een leuk koffietentje.

Mijn fouten als remote ondernemer

De afgelopen 4,5 jaar heb ik met vallen en opstaan geleerd hoe je zo productief mogelijk kan werken vanuit het buitenland, en waar je allemaal rekening mee moet houden als je succesvol locatie-onafhankelijk wilt gaan werken.

Gratis e-book

In mijn gratis e-book deel ik de zeven fouten die ik maakte als locatie-onafhankelijk ondernemer, wat ik daarvan leerde en hoe jij deze fouten kan voorkomen. Hier vast twee fouten:

Fout 1: Werken en vakantie vieren tegelijk

Amper twee weken nadat ik officieel voor mezelf was begonnen, vloog ik naar Thailand voor mijn eerste echte reis als digital nomad. Ik zag mezelf al helemaal zitten. Met het zonnetje in mijn gezicht en een biertje in mijn hand, laptop op schoot aan het zwembad, genieten en geld verdienen! Nou, viel dat even tegen. De zonnestralen op mijn scherm zorgden ervoor dat ik niets kon zien, kinderen sprongen in het zwembad naast me en zodoende moest ik in de schaduw op de veranda gaan zitten. Met uitzicht op zee, dat dan weer wel. Toch kon ik niet echt genieten van het strandleven, want het internet was traag en ik deed drie keer zo lang over een taakje die ik in Nederland snel af zou hebben. Op deze manier kon ik niet genieten, noch effectief werken. Ik dacht het allebei te kunnen hebben, maar boy was I wrong.

Voortaan werkte ik dus in blokken, dat wil zeggen eerst gefocust werken en daarna volledig genieten van de omgeving. Als je het tegelijk wilt doen, doe je het allebei eigenlijk niet. Zelf werk ik het liefst eerst een uur of vier, vijf goed door, om vervolgens in de middag wat leuks te gaan doen. Ik maak op reis dan ook vrij korte werkweken, maar gek genoeg krijg ik vrijwel hetzelfde gedaan als thuis. Dit komt door Parkinson’s Law: je spreidt je taak uit naar de tijd die je ervoor hebt. Grenzen stellen dus, anders blijf je altijd doorwerken. En je bent toch niet voor niets op reis!

Koh Lanta, Thailand

Fout 2: Geen contactmomenten

Na Thailand reisde ik door naar Nieuw-Zeeland, een schitterend land met ongelofelijk mooie natuur. Nieuw-Zeeland ligt letterlijk aan de andere kant van de wereld, wat een tijdsverschil met zich meebrengt van twaalf uur. Als ik wakker werd in Nieuw-Zeeland, was de vorige werkdag in Nederland net afgelopen, en als ik ‘s avonds aan het diner zat, werd Nederland net wakker. Dit bleek niet zo handig voor de contactmomenten met klanten en media. Snel reageren was er nooit bij, niet voor mij en voor mijn contactpersonen evenmin. Een Skype-gesprek moest in de avonduren gepland worden. Al zaten er ook voordelen aan het tijdsverschil. Zo werd ik overdag niet gestoord tijdens het werken, en kon ik elke dag in een batch alle mails beantwoorden. 

Tip: houd rekening met het tijdsverschil als je gaat werken en reizen als digital nomad. Heb jij vaak contactmomenten met klanten? Kies dan liever voor Azië of voor een land in dezelfde tijdzone als Nederland. Europa of Kaapstad is dan ideaal. Wat ook een oplossing kan zijn, is werken met een team. Wanneer jouw team in Nederland zit, is er wel altijd iemand bereikbaar voor klanten.

Mooiste uitzicht toen ik 27 was: Roy's Peak Track in Nieuw-Zeeland
Roy’s Peak Track in Nieuw-Zeeland

Fout 3: Reizen als een toerist

In 2017 reisde ik zes weken door Costa Rica en Nicaragua. Althans, de eerste drie weken maakte ik een rondreis, de laatste drie weken bleef ik op een plek. Drie keer raden wat fijner werkte? News flash: werken tijdens een rondreis is geen doen. Niet als je reist in het tempo van een normale toerist tenminste. Je kan niet een paar uur autorijden, hiken, uiteten gaan en sightseeing doen als je ook nog een fulltime bedrijf te runnen hebt. Misschien klinkt dit nu heel logisch, maar je zal je verbazen hoeveel mensen als digital nomad op pad gaan, terwijl ze niets aanpassen aan hun reistempo.

Mijn tip: travel slow so it can last long. Wie rustig reist heeft naast sightseeing ook nog voldoende tijd om te werken.

Bovendien raak je zo minder snel vermoeid, waardoor het reizen en werken langer leuk blijft. Wil je als digital nomad ook eens echt vakantie? Zorg voor passief inkomen. Dat houdt in dat je geld verdient zonder er echt harde uren voor te maken. Denk aan het verkopen van een e-book of online cursus. Hierdoor komt er ook geld binnen terwijl jij aan het chillen bent.

SuusjeQ in Costa Rica

Alle 7 tips lezen?

Download hier mijn gratis e-book ‘7x Fouten die ik maakte als locatie-onafhankelijk ondernemer’

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube

Bestel hier mijn boek Work Hard Travel Harder

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Mijn grootste fouten als locatie-onafhankelijk ondernemer (en hoe jij ze voorkomt)