Tien dingen die we kunnen leren van digital nomad Noortje Timmermans


Noortje Timmermans
Noortje Timmermans

Verhuizen naar Bali en vanaf daar werken als digital nomad? Noortje Timmermans doet het! Dit kunnen we van haar leren.

Noortje Timmermans (36) verhuisde begin 2020 naar Bali met haar vriend en zoontje. Vanuit hun villa werkt ze voor Nederlandse ondernemers als VA, helpt ze anderen met lifestyle design en heeft ze een eigen podcast.

Maar Noortjes leven zag er een tijdje geleden nog heel anders uit. Ze werkte voorheen in de zorg, en kwam met een burn-out thuis te zitten omdat ze niet op haar plek was. Gelukkig wist Noortje haar leven om te buigen naar het droomleven dat ze nu leidt.

Ik interviewde Noortje Timmermans voor mijn Vrije Meid Podcast en sprak haar over haar carrièreswitch en hoe zij uiteindelijk kon verhuizen naar Bali. Dit zijn de belangrijkste learnings uit het interview:

1. Wat is een VA?

Een VA assisteert andere ondernemers, bijvoorbeeld op het gebied van social media, websites bouwen, academies bouwen, e-mail automatisering, podcasts online zetten, net waar de ondernemer behoefte aan heeft.

2. Wat is lifestyle design?

Het vormgeven van je leven. Er is meer mogelijk dan hoe we het leven benaderen vanuit de ‘Nederlandse maatschappij’. Noortje helpt daar ook anderen mee. Kijk goed naar je kernwaarden, niet naar wat anderen van je verwachten of waarvan je denkt dat het ‘normaal’ is.

3. Kan iedereen emigreren naar Bali?

Ja en nee. Noortje zit er nu op een twee-maanden-visum voor toeristen, dat ze telkens verlengt. Er zijn mensen die op deze manier al jaren zo op Bali verblijven. Je zult wel af en toe een ‘visa run’ moeten maken, bijvoorbeeld naar Singapore. Dit betekent dat je even heen en weer vliet naar een ander land. Dan begint de teller gewoon opnieuw.

Lees het interview met Saskia Mardi over emigreren naar Bali.

4. Een carrièreswitch is altijd mogelijk

Noortje werkte voorheen in de zorg. Niets wees erop dat zij ooit ondernemer zou worden, of vanaf Bali zou kunnen werken. Toch wist ook Noortje de switch te maken. Van medewerker in de zorg, naar VA op Bali. Overigens is Noortje ook soldaat bij de landmacht geweest! En wie weet waar ze volgend jaar weer staat…

5. Transitie kost tijd

Ook voor Noortje. Zij deed er meer dan tien jaar over om van haar eerste verlangens te komen tot waar zij nu is. Van het losweken van haar baan, tot het opzetten van een eigen bedrijf, en het voorbereiden van de verhuizing naar Bali. Alles kost tijd, niet alle qua praktische zaken, maar ook zeker qua mindset.

6. Focus niet op je droombaan, maar op je droomleven

Noortje bedacht eerst wat voor leven ze eigenlijk wilde, en daarna pas wat voor baan daarbij paste. Ze ontdekte dat ze vooral locatie-onafhankelijk wilde zijn, de optie om weg te kunnen. Daardoor ging Noortje ondernemen, en een invulling vond als VA.

7. Werken als digital nomad is geen backpacktrip

Van leven uit een backpack, naar wonen in een villa. Niet alleen qua bagage is werken als digital nomad echt anders dan reizen voor de fun. Ook je uitgaven zul je een beetje aan moeten passen. Noortje is kostwinner. Haar vriend zorgt voor hun zoontje. Dit betekent dat Noortje in haar eentje moet zorgen voor brood op de plank. Dat gat haar goed af. Ze werkt vier dagen per week. Het gezin komt rond voor 1600 euro per maand. Dit is inclusief visa, boodschappen, etc. Soms zelfs een weekendje weg. Met maximaal 2000 euro kan je als gezin echt prima rondkomen op Bali!

8. Spread the word

Zichtbaar zijn is heel belangrijk als ondernemer. Vertel anderen wat je doet, en er gaan deuren voor je open. Noortje begon als VA voor Kim Munnecom, en vond via deze community ook talloze andere klanten. Heb je eenmaal wat klanten gehad, dan zijn dat de beste ambassadeurs voor je business.

9. Het engste is: ‘wat als het kan?’

Het lastigste aan een transitie als een verhuizing naar Bali, is niet het regelwerk. We verschuilen ons er graag achter, maar voor alles is een oplossing. Wat als het gewoon kan? Wat houdt je tegen? Wil je echt? Hoe maak je mentaal die switch? Daar zit vaak de uitdaging!

10. Kijk niet te ver vooruit

Noortje weet niet hoe lang ze op Bali blijft wonen. Ze weet niet of en wanneer ze ooit weer terugkeert naar Nederland. Dat maakt haar niet uit. Noortje wil juist minder plannen en meer in het moment leven. Wat je wilt kan elke paar jaar veranderen, dus check regelmatig even bij jezelf in of je nog doet wat je leuk vindt.

Volg Noortje Timmermans op Instagram >

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube

Download mijn gratis e-book β€˜7x Fouten die ik maakte als locatie-onafhankelijk ondernemerβ€˜

Bestel hier mijn boek Work Hard Travel Harder

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *