De 10 beste boeken van 2020


Boeken 2020
Boeken van 2020

In 2020 las ik 18 boeken. Dit zijn naar mijn mening de 10 beste boeken die ik vorig jaar heb gelezen.

Begin vorig jaar nam ik mij voor om meer te lezen. Ik wilde ten minste een boek per maand lezen, dus 12 in totaal. Dat werden er 18! Dit waren de beste boeken die ik las in 2020.

1. Blondjes Beleggen Beter

Door dit boek verdiepte ik me eindelijk echt in beleggen. Ik kreeg er vertrouwen in en opende zelfs mijn eerste beleggingsrekening. Inmiddels heb ik ook een pensioenbeleggingsrekening bij Brand New Day en beleg ik via Peaks en BUX Zero. Dus dikke aanrader: lees Blondjes Beleggen Beter als je wilt beginnen met beleggen.

2. De rijkste man van Babylon

Een simpel en klein boekje, maar met heel waardevolle lessen. De meest waardevolle lessen zijn eigenlijk ook simpel en kort. Geef niet meer uit dan je hebt. En vooral: werk altijd aan het opbouwen van je vermogen. Als je al het geld blijft uitgeven dat er binnenkomt, wordt je nooit rijker. Ook al koop je alle spullen die je wilt. Met vermogen creëer je rendement. Als je daarvan kunt leven, ben je FIRE.

3. Hypotheekvrij

Dit boek opende mijn ogen over hypotheekschulden. Die wil je aflossen! Hoe meer je aflost, hoe lager je vaste lasten, en hoe meer geld je weer over houdt om te investeren. Zo kan je sneller FIRE worden. Fuck de hypotheekrente: een aftrekpost maakt je nooit rijker. Hoe sneller je aflost, hoe minder rente je ook absoluut gezien betaalt over je hypotheekschuld. Het is een soort omgekeerd rente-op-rente-effect.

4. Miljonair met een gewone baan

Ook weer een simpel boek. Het leest makkelijk weg, en je denkt elke keer: is het echt zo makkelijk? Ja, dat is het! Houd je vaste lasten en uitgaven laag, investeer alles wat je overhoudt en wordt snel financieel vrij. Als je kan leven van het rendement van je vermogen, hoef je niet meer te werken. Je bouwt o.a. vermogen op door te gaan – daar is ie weer – beleggen. Hoe lager je vaste lasten en hoe meer je relatief kan investeren, hoe sneller je FIRE bent!

5. Dit is nu marketing

Van mijn businesscoach Carlijn kreeg ik in april 2020 dit boek. Het veranderde mijn hele kijk op mijn bedrijf, en vooral: mijn marketing. Marketing is meer dan drie keer per week posten op social media. Het gaat om je boodschap. Het gaat om connecten met je doelgroep. Het gaat om herkenning. Het gaat om transformatie. Ik kreeg talloze inspiratie voor mijn Instagram–posts, en groeide in 2020 naar bijna 6000 volgers. Toeval? Of goede marketing? 😉

6. Reis rond de wereld in je beste jaren

Een eye opener wat betreft… pensioen. Ja echt! Dit boek laat je op een fijne, luchtige en begrijpelijk manier kennis maken met het concept pensioen. Waar komt het concept pensioen vandaan? Hoe bouw je het op? Hoe weet je of je later genoeg hebt? Hoe kan het beter? Het deed me soms denken aan The 4 Hour Work Week, omdat de auteur zelf regelmatig een tussenpensioen neemt. Daar kan ik mij helemaal in vinden. En het was mijn laatste schop onder de kont, want ik ben inmiddels begonnen voor mijn pensioen.

7. Master your mindset

Nog eentje die indruk heeft gemaakt: Master your mindset van Michael Pilarczyk. Ik kon mij helemaal vinden in dit boek. Het was herkenbaar en tegelijkertijd verhelderend. Alles sloeg ergens op. Aan de ene kant voelt het voor de hand liggend, omdat je veel wel weet, maar weten is anders dan doen. Dat is ook zeker de boodschap van het boek. Je moet de baas worden over je eigen gedachten, maar je gedachten bepalen je emoties, en je emoties bepalen je acties.

8. Het miljonairsbrein ontrafeld

Het laatste boek dat ik las in 2020, maar niet het minste. Het was een soort combinatie van Master your mindset en Rich dad, poor dad. En Think and grow rich. Herhaling? Een beetje. Maar dus ook een bevestiging van wat ik inmiddels heel goed begrijp: je mindset is zo enorm belangrijk! Wat je denkt, bepaalt je acties en daarmee je resultaten. En om rijk te worden, moet je dus leren denken als een rijk persoon. Een groeimindset creëren, en leren denken in mogelijkheden, is waar het omgaat.

9. Shoedog

Shoedog? Zegt je misschien niets, maar het is de biografie van de founder van Nike: Phil Knight. In dit boek beschrijft hij – op een zeer goed geschreven manier – hoe hij begon met ondernemen, en hoe het bedrijf uiteindelijk uitgroeide tot het wereldberoemde Nike. Echt heel inspirerend en leerzaam: het gaat over volhouden en opschalen in een tijd zonder internet. En het leest als een roman, geen ‘echt’ businessboek.

10. Van 3 naar 10.000.000 vrienden

Dit boek is al wat ouder, maar ik had het nog nooit gelezen. Nu ik zelf ondernemer ben, en wil groeien met mijn bedrijf, komt dit boek goed van pas. Het is de autobiografie van de founder van Hyves. Het boek gaat erover hoe Raymond op het idee kwam voor Hyves, het uitbouwde tot een enorm platform, en hoe ze vanaf het begin al gericht waren op een lucratieve overname. Erg leerzaam als je groot wilt leren denken!

Wat was jouw favo boek uit 2020?

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en Spotify

Download mijn gratis mini videotraining ‘Hoe zorg ik voor meer klanten?‘ >

Bestel hier mijn boek Work Hard Travel Harder >

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *