Hij verdient een ton: Michiel van Vugt 3


Michiel van Vugt
Michiel van Vugt

Hoe kun je een ton per jaar verdienen? Dat willen we allemaal wel! Michiel van Vugt is in loondienst én ondernemer én verdient een ton per jaar.

Michiel van Vugt (40) werkt als commercieel directeur bij een vermogensbeheerder. Hij weet alles over het opbouwen van een vermogen, maar is ook expert in leven in het nu. Hierover heeft hij diverse boeken uitgebracht, heeft z’n eigen podcast ‘Je Geld en/of Je Leven’ en staat regelmatig op het podium als spreker.

Luister hier het interview met Michiel van Vugt:

1. Wie ben je? Stel jezelf even voor!

“Ik ben Michiel van Vugt, ik ben 40 jaar. Ik woon met mijn gezin in Rotterdam. Ik ben commercieel directeur bij een vermogensbeheerder. De meeste mensen kennen mij van de podcast ‘Je geld en/of Je leven’ en ik heb een drietal boeken geschreven. Ook word ik regelmatig gevraagd als spreker over beter gedrag, slimmere keuzes en beter met geld. Met Michielvanvugt.com heb ik mijn eigen merk gecreëerd. Ik combineer dus een baan in loondienst met ondernemen.”

2. Hoe is het om in loondienst te zijn? Hoe combineer je dat met ondernemen?

“Mijn bedrijf voelt niet als een loondienstbetrekking, ze stimuleren heel erg in het entrepreneurship. Ik krijg veel ruimte om te ondernemen in mijn zogenaamde ‘loondienst schil’. Als organisatie stimuleren we klanten het leven te leiden die ze willen, waarom zouden we dat dan niet voor de werknemers doen? Uiteraard geeft loondienst mij de financiële vrijheid – of beter gezegd rust – en ik werk er met name, omdat het heel erg leuk is. Dat vind ik zelfs nog belangrijker.”

3. Wat doet een commercieel directeur bij een vermogensbeheerder eigenlijk?

“Haha, ja dat vraag ik mij ook wel eens af! Ik werk voornamelijk op strategisch niveau, stuur een team van financiële planners aan, zorg voor de marketing en dat iedereen het naar zijn zin heeft. Ik begon als accountmanager: de weg op en gesprekken voeren met klanten. De laatste acht jaar ben ik steeds meer het gezicht van het bedrijf, maar ik doe dit wel met een team. Ik mag nog steeds graag uitvoerende taken op pakken en niet het gevoel hebben dat ik alleen maar aan het delegeren ben.

Als organisatie deden we al veel op podia en voor de camera en dat is nu vooral zo gegroeid om dat als persoon te doen. Pur sang ondernemen ligt niet altijd iedereen het heeft met je persoonlijke eigenschappen te maken. Persoonlijk vind ik het comfortabel om in loondienst te zijn. Ik heb zo de voordelen van beiden; zekerheid van inkomen en vrijheid van het ondernemerschap. Je hoeft geen ondernemer te zijn om ondernemend te zijn.”

Michiel van Vugt
Michiel van Vugt

4. Neem je zelf ook personeel aan?

“Ja, ik selecteer mijn eigen team. Ik kijk hier vooral naar de intrinsieke waarde van iemand. Dat betekent dat ik liever iemand aanneem op basis van houding in plaats van kennis. Zo heb ik onlangs nog iemand aangenomen die niet wist wat een aandeel nou precies was en kwam uit de zorg, maar had wel de juiste werkmentaliteit. Je kan namelijk heel snel veel leren in kennis, maar mentaliteit is veel lastiger. Ik wil niet de hele tijd als een leraar iemand op de vingers tikken. Je moet het wel los kunnen laten.”

5. Moet iedereen gaan beleggen?

“Tegenwoordig moet je gewoon wel beleggen, gezien de geldontwaarding. Geld wordt ieder jaar minder waard. Om er voor te zorgen dat dat niet gebeurt moet je dus beleggen, sparen levert je niets op. Je geld wordt minder waard door inflatie. En je wilt juist graag dat het gaat groeien. Beleggen is niet moeilijk, maar wel een beetje eng. Geld is volledig rationeel, maar in die reis gaan emoties opspelen. Dit is dus vaak een reden om een beleggingsadviseur in handen te nemen. Uiteindelijk is het beste om te investeren en niet meer te kijken. Iedere maand netjes bijleggen. Beleggen doe je voor de lange termijn.”

6. Wat is jouw beleggingsdoel?

“Ik heb meerdere beleggingsdoelen. Op één staan mijn twee kinderen, waar we voor ieder een beleggingsrekening hebben geopend. Ze hebben nog een lange horizon en tegen de tijd dat ze willen studeren, trouwen, noem maar op, is dit mogelijk. De andere doelstelling is om de keuze te hebben voor mijn vrouw en ik om rond ons 60ste niet meer te hoeven werken. Dat werken in ieder geval geen noodzaak meer is.”

7. Pas FIRE rond je 60e, kan dat niet eerder?

“Ik wil wel het leven houden zoals ik heb. FIRE is leuk, maar ik vind het niet realistisch. Behalve als ik naar Nepal ga, zou ik nu kunnen stoppen. Want, wat zou je doen als op je 40ste al FIRE bent? Ik leef liever het leven dat ik nu leef en zonder de druk dat ik perse financieel onafhankelijk zou moeten zijn. Ik zou nu namelijk niks veranderen en dat gun je toch iedereen? Ik doe al wat ik leuk vind!

Je kan het ook omdraaien, wat als je nog maar vijf jaar te leven hebt? Dan wil je toch niet bespaard hebben op die droomreis of keihard gewerkt hebben om je financiële doelen maar te hebben gehaald?”

8.Heb je altijd al je droomleven geleefd?

‘Terugkijkend had ik wellicht meer reizen kunnen maken, nu kan het even niet door corona. Nu denk je dus terug aan die leeuw in de boom in Tanzania en niet aan bijvoorbeeld een nieuwe auto. Dat geeft me nu wel weer mooie inzichten voor de toekomst. Ik geniet van mijn leven zoals het is.”

9. Je bent schrijver, podcaster en spreker! Vertel?

“Het is allemaal begonnen met het boek ‘Net iets slimmer‘ en ik werd wel eens gevraagd wat te vertellen. Toen BNR Nieuwsradio iemand zocht voor podcasts, werd ik geselecteerd. Dat heette toen nog “Slim met Geld”. Al gauw kwam ik erachter dat uiteindelijk geld alleen niet een geluksmaker is en het om veel meer draait. Maar hoe gebruik je dan geld in je leven? Hoe maak je betere financiële beslissingen? Je moet nergens spijt van hebben, maar er wel van leren.”

10. Welke financiële tips heb je?

“Begin vooral met het vermogen opbouwen. Zodra je gaat werken betaal je eerst je zelf. Je gaat namelijk gelijk wennen aan het meer uitgeven in plaats van jezelf te betalen. Ongeacht wat je verdient, ga 10% aan jezelf besteden! Begin in ieder geval. Heb je eenmaal een aardig vermogen? Er komt vanzelf een moment om eventueel over te stappen naar een vermogensbeheerder. “

11. Kan iedereen zomaar naar een vermogensbeheerder?

“Veel mensen hebben het beeld bij een vermogensbeheerder van 60+ mannen en miljonair, maar dat is tegenwoordig al lang niet meer zo. Je kan al voor 100 euro per maand starten. Een vermogensbeheerder zorgt voor de technische aspecten en emotionele keuzes. Er zit gemiddeld 3 tot 4% rendement verschil (positief) tussen het zelf beleggen of bij een vermogensbeheerder.

Ik zag mezelf als expert op gebied van geld en gedrag. Toen ik in Thailand zat een aantal jaar geleden en mijn rendement met 10% zag dalen kon ik echter mijn emoties nauwelijks bedwingen en wilde ik alles verkopen. Ik had mijn collega aan de telefoon en die weerhield me ervan. Hij. zei: “Wat is er veranderd in je persoonlijke situatie?” Het antwoord was niks. Dan is het dus pure emotie. Oftewel, niet je beleggingsstrategie aanpassen! Volhouden!”

12. Hoe kijk jij als klassieke belegger naar crypto?

“Ik heb in het begin wel wat crypto gekocht, omdat ik benieuwd was hoe het was. Dit is nu zo’n voorbeeld van dat we ons allemaal gek laten maken, want het is niks, geen belegging. Je legt in op zwart of wit. Bij een ‘gewone’ belegging profiteer je niet alleen van de waardestijgingen maar ook van de dividenduitkeringen, rente bij obligaties, huurinkomsten als je vastgoedeigenaar bent. Bij goud of bitcoin is het ‘wat de gek ervoor geeft’. Te risicovol naar mijn mening, doe het dus alleen voor de leuk.”

13. Waar komen jouw inkomsten vandaan?

“Afgelopen jaar was ondernemerschap drama, wegens corona. In 2019 was het sam-sam, vooral de inkomsten van lezingen zijn erg rendabel. Ik haal een ton als ik naast mijn baan kan ondernemen. Ik verdien gerust 2500-3500 euro per lezing en als je dan 20 keer per jaar geboekt wordt, reken maar uit. Ik vind het gunstig dat ik mijn kansen heb gespreid en nu alleen door mijn salaris nog steeds meer dan voldoende inkomen heb om van te leven.

Wat ik in loondienst precies verdien kan ik niet delen, dat doen wij binnen de organisatie niet. Ik kan zeggen dat ik normaliter dus ongeveer 70.000 omzet door mijn onderneming heb. Er zitten nauwelijks kosten aan en het is dus erg rendabel. Uiteraard zit er wel heel veel voorbereidingen en trainingen in om zover te komen. Tegelijkertijd is het dus wel een luxe ‘product’ ; gaat de economie slecht dan wordt het dus ook als eerste geschrapt.”

14. Heb je ook nog vastgoed?

“Ja, ik heb ook een vakantiehuisje; Vakantie Veluwe. Uiteraard had ik het geld ook in aandelen kunnen stoppen., want voor dit vastgoed heb je een gemiddeld rendement van 4% en bij beleggingen circa 8%. Zulke keuzes had ik wellicht 10 jaar geleden niet gemaakt. Nu weet ik dat het ook leuk moet blijven. De weg naar het doel moet ook leuk zijn.

Heb je ooit de film ‘About Schmidt’ gezien? Dat is echt een aanrader! Een eyeopener om nu van het leven te genieten en niet te wachten tot je pensioen.”

15. Hoe vind jij de balans tussen nu genieten en vermogen opbouwen?

“Wij kijken vooral naar wat wij nu belangrijk vinden; en dat is vooral ervaringen opdoen, al dan niet in het buitenland. Daar nemen we dan een budget voor en de rest zetten we opzij. Doen we toch wat minder leuke dingen, zoals minder reizen afgelopen jaar, dan zetten we wat meer opzij voor later. Zo proberen we een beetje balans te houden.

Ons belegde vermogen zit nu op zo’n 1,5 ton, daarbij heeft ons huis een overwaarde van dik 2 ton.”

16. Heb je nog tips voor boeken of podcasts?

Maven adviser uit Engeland, vind ik een mooie podcast over geld. Verder lees of luister ik weinig over geld, omdat ik hier al veel van weet. Wat ik wel interessant vind; is hoe je je leven kunt vergemakkelijken, verbeteren. Hetgeen zoals het creëren van ochtendroutine, mindset, financiële en mentale gezondheid.

Mindset is heel belangrijk bij het rijk voelen. Mensen met de attitude: Ik kan dit maar heb het nog nooit gedaan, hebben een growth mindset. Het helpt je om je beter te voelen en daarbij geloof ik zeker dat het je vervolgens ook rijker kan maken.”

17. Heb je ook een rolmodel?

“Ik spreek in mijn podcast heel veel mensen die mij inspireren. Zelf gaat het me voor de wind en heb ik geen slechte ervaringen. Mensen zoals Joyce de Ruiter; werd blind en doof of Willem Hooft; van motorongeluk naar professioneel kiter, zijn personen die zelfs na een heftige gebeurtenis vaak ook nog de betere versie van zichzelf worden.

Ik vind het mooi hoe mensen na zo’n tegenvaller (zacht uitgedrukt) toch nog gelukkiger worden dan ervoor. Hierdoor ga ik zelf niet zo snel zeiken als het even tegenzit.”

18. Wat is de snelste manier om aan een ton te komen?

“Doen wat je leuk vindt! Of geluk hebben met de staatsloterij of bitcoin, of je kan het geld lenen.

Maar wat heb je eraan? Die ton krijgt pas relevantie als je ook doet wat je leuk vindt. Uiteindelijk is geld maar een middel. Geld is niks, als je niet weet wat je er mee wilt doen. Zingeving, geluk is veel belangrijker.”

19. Wat is belangrijkste les die je geleerd hebt?

“Stop met kijken naar een ander! Laat je niet intimideren, maar leer er van en laat je inspireren. Te veel mensen gaan vergelijken. Kijk naar je eigen situatie en denk niet dat je ook ineens meer moet hebben, omdat een ander dat heeft.”

20. Wat wil je nog mee geven?

“Denk eens na over de volgende 3 vragen mbt geld en je leven:

  1. Wat zou je doen als je 10 miljoen wint?
  2. Wat zou je doen als je nog maar 5 jaar te leven hebt?
  3. Wat had je nog het liefste willen doen, als je hoort dat je er morgen niet meer bent?

Geld is een middel om je leven mooi te maken.”

Meer leren van Michiel? Volg dan zijn podcast Je geld en/of je leven >

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube

Download mijn gratis mini videotraining ‘Hoe zorg ik voor meer klanten?‘ >

Bestel hier mijn boek Work Hard Travel Harder >

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 gedachten over “Hij verdient een ton: Michiel van Vugt