Mentale vrijheid: wat is het en hoe krijg je het?


Sinds 2020 ben ik steeds meer bezig met mentale vrijheid. Want je kan nooit echt vrijheid ervaren als je je niet vrij voelt. Ik vertel je meer!

Mentale vrijheid betekent voor mij dat je je vrij voelt. Dat je gelukkig bent met je leven. Dat je doet wat je leuk vindt en daar blij mee bent.

Fysieke vrijheid gaat voor mij meer over ‘overal kunnen zijn waar ik wil’. Locatie-onafhankelijk werken is hiervoor de sleutel. Je bent dan niet gebonden aan één plek.

Financiële vrijheid zegt meer over hoe vrij je bent door je bankrekening en vaste lasten. Als je financieel vrij bent, heb je genoeg geld om het leven te leiden dat jij wilt. Ben je FIRE, dan verdien je in principe genoeg passief inkomen om je vaste lasten te betalen, en zou je niet meer hoeven te werken.

Wat is mentale vrijheid?

Sinds de tweede lockdown besef ik me steeds beter dat fysieke vrijheid en financiële vrijheid niet veel voorstellen zonder mentale vrijheid. Als je locatie-onafhankelijk werkt en je hebt genoeg geld, maar je bent niet vrij (of voelt je niet vrij) om te doen wat je wilt, wat heb je er dan aan?

Mentale vrijheid

Mijn reis naar fysieke vrijheid

Toen ik voor mezelf begon, was fysieke vrijheid mijn grootste motivatie. Wel met het einddoel geluk natuurlijk. Vanaf 2019 ging ik me meer focussen op financiële vrijheid. Ik wilde mijn keuzes niet laten afhangen van geld, of de angst voor een gebrek daarvoor. Ik kon overal werken, maar wilde niet altijd hoeven werken.

Door naar financiële vrijheid

In 2020 groeide mijn inkomen hard. FIRE ben ik nog niet, maar ik voel mij wel financieel vrij omdat ik genoeg verdien om het leven te leiden dat ik op dit moment wil. Een groot deel van mijn geld komt bovendien binnen door schaalbare verdienmodellen. Ik verkoop dus niet langer mijn tijd voor geld, maar ik verkoop mijn kennis voor geld. Er komt ook geld binnen als ik eens een week vrij neem.

Meer mentale vrijheid

De behoefte aan meer mentale vrijheid, kwam begin 2021. Ik was corona-moe. Ik had een winterdip. De situatie thuis was niet top. Ik wilde niets liever dan op reis gaan. Ik voelde me niet vrij. Ik ervaarde geen mentale vrijheid. Ik voelde me gevangen tussen twee uitersten:

Change what you can’t accept, accept what you can’t change

Moest ik mijn mindset veranderen of gewoon gaan?

Mindset verbeteren of kiezen voor jezelf?

Door code oranje was het helaas niet aangeraden om te reizen buiten Nederland. Wat voelde ik mij weer gevangen! Tegelijkertijd besefte ik dat ik vooral mijn mindset moest veranderen. Alleen mijn mindset, kon mij mezelf weer vrij laten voelen. Vrijheid zit in je hoofd. Ik moest dus zelf de verantwoordelijkheid pakken en mijn mindset veranderen.

Of toch niet? Ik heb heel veel inner work gedaan dit jaar, maar het lukte me niet om uit mijn dip te komen. En dus boekte ik toch een tripje Malaga. Ook hier moest ik weer een mentale drempel over. Want wat zouden anderen ervan vinden..?

Malaga

Mentaal vrij

Dit is de tweede dimensie van mentale vrijheid. Je bent past echt vrij, als je je niets aantrekt van wat anderen van je vinden. Daar had ik nog wel een stap te zetten! Mijn tripje naar Malaga was wat dat betreft een keuze voor mezelf, en een oefening om me nog minder aan te trekken van de mening van anderen.

Katalysator

Als je doet wat je leuk vindt en je daarin niet laat tegenhouden door anderen, denk ik dat je ook sneller financiële vrijheid gaat bereiken. Als je doet wat je leuk vindt, kan je namelijk veel meer energie in je business steken, en dat ga je terug zien in je omzet.

Zelf ben ik dus begonnen met fysieke vrijheid bereiken, daarna financiële vrijheid, en dit jaar kwam mentale vrijheid daarbij. Nu weet ik dat het een gouden combinatie is. Deze vrijheden kunnen niet zonder elkaar. Geld is niets waard als je opgesloten zit en ongelukkig bent. Locatie-onafhankelijk werken is niet leuk als je amper geld hebt. En zolang je niet doet wat je leuk vindt of je teveel laat leiden door wat anderen ervan vinden, gaat geld of reizen je ook niet helpen. Hoe vrij ben je dan echt..?

Ontdek je missie voor mentale vrijheid

Dit jaar blijf ik focussen op mentale vrijheid. Ik heb zelfs een nieuwe e-course gemaakt – Ontdek je missie – waarin je ontdekt wat jou echt blij maakt, en hoe je daar je geld mee verdient. De cursus start 21 juni a.s. en je profiteert t/m 20 juni 2021 van earlybirdkorting.

Basis voor locatie-onafhankelijk werken of schaalbaar verdienmodel

Wil je locatie-onafhankelijk ondernemen (fysieke vrijheid) of een schaalbaar verdienmodel (voor financiële vrijheid), dan moet je namelijk wel ‘iets’ hebben wat je kan doen. Dat leert de cursus je! Het is wat mij betreft een heel goede basis om vervolgens een locatie-onafhankelijk bedrijf te bouwen en/of een passief inkomen te genereren. Allebei fantastisch, maar het zijn ‘lege hulsen’. Er moet wel inhoud in!

Earlybird Deal

Hoe vrij voel jij je? Ervaar jij mentale vrijheid? En ook fysieke vrijheid en financiële vrijheid? Ik ben benieuwd hoe deze drie vrijheden zich bij jou tot elkaar verhouden.

Laat het me weten in de comments!

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube

Download mijn gratis mini videotraining ‘Hoe zorg ik voor meer klanten?‘ >

Bestel hier mijn boek Work Hard Travel Harder >

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *