Zij verdient een ton per jaar: Janneke Willemse 4


Janneke Willemse
Janneke Willemse ©️AdrienneNormanFotografie

Hoe kan je een ton verdienen? Dat willen we allemaal wel! Janneke Willemse deelt hoe zij als presentatrice, auteur en beleggingsexpert ruim een ton per jaar omzet.

In deze rubriek interview ik elke maand een vrouwelijke ondernemer die een ton per jaar verdient. Want dat willen we allemaal wel! Hoe doe je dat nou? Dit is hoe Janneke Willemse – bekend van Blondjes Beleggen Beter – een ton per jaar omzet. Zo kan zij een ton verdienen:

1. Kan je jezelf even voorstellen? 

“Ik ben Janneke Willemse, 45 jaar en ik woon met ‘meneer Willemse’ in Amsterdam. Ik ben een echte multipassionate: ik werk als presentatrice en beurscommentator voor RTL Z, ben dagvoorzitter op evenementen en congressen en heb begin 2020 het boek Blondjes Beleggen Beter uitgebracht. Al sinds 2013 blog ik voor mijn gelijknamige website over beleggen. Naast mijn boek heb ik dit jaar ook een online training over beleggen gelanceerd. Al in de eerste week kochten 228 mensen de beta-versie. Gelukkig maar, want door de Corona-crisis liggen mijn presentatieklussen nu helemaal stil. Freelancers gaan er toch het eerste uit, en zonder evenementen geen dagvoorzitters…”

2. Welke verdienmodellen gebruik jij om een ton te verdienen?

“Tot 2020 verdiende ik 100% van mijn omzet met mijn presentatieklussen, zowel voor RTL Z als voor evenementen en congressen. Sinds dit jaar zijn daar mijn boek en e-course bijgekomen. Over mijn verkochte boeken ontvang ik een keer per jaar royalties. Mijn e-course kost nu 39 of 59 euro – afhankelijk van de variant die je kiest. Maar dit is de pilotprijs. Uiteindelijk wil ik de cursus duurder maken. Tijdens de eerste week verdiende ik meteen 9.000 euro.”

3. Wat heb je in 2019 verdiend?

“Mijn omzet in 2019 was iets mee dan een ton. Ik verdiende circa 90.000 euro als zzp’er. Dat is dus omzet exclusief BTW. Daarnaast verdiende ik 17.000 euro met beleggen. Dat is het rendement dat ik in 2019 heb behaald met mijn beleggingen.

Van mijn omzet gaan nog kosten af. Daarna betaal ik natuurlijk nog belasting. Ook over mijn beleggingen betaal ik belasting: vermogensbelasting.

Winst door beleggen is overigens iets heel abstracts. Het wordt pas tastbaar als je het geld opneemt, maar ik beleg voor de lange termijn. Door de Corona-crisis is er dit jaar alweer 5.000 euro verdampt…” 

Janneke Willemse
Blondjes Beleggen Beter ©️AdrienneNormanFotografie

4. Hoeveel kosten had je in 2019?

“Mijn kosten bedroegen circa 11.000 euro. Mijn winst was dus vorig jaar iets minder dan 80.000 euro. 

Ik huur onder meer mensen in die mij helpen bij het maken van mijn online training en voor het beantwoorden van vragen. Daarnaast geef ik bijvoorbeeld geld uit aan vervoer en verblijf, en investeer ik in mezelf door cursussen te volgen.”

5. Hoeveel uur werk jij in de week? 

“Ik werk zeker meer dan 40 uur per week. Ik heb heel bijzondere, rare werktijden. Als ik dagvoorzitter ben bij een congres of seminar, moet ik soms naar Groningen of Valkenburg. Dat kost veel reistijd. Bovendien ben ik dan vaak tot ‘s avonds laat bezig. Als het ver weg is blijf ik slapen. Voor RTL Z moet ik juist vaak heel vroeg op. 

Ik verveel me niet nu met Corona. Doordat mijn presentatiewerk stil ligt, kom ik eindelijk toe aan dingen die eerst bleven liggen, zoals mijn online training. Dit kost mij nu extra veel tijd, omdat het de eerste keer is dat ik zoiets doe. Sowieso vind ik het lastig om te stoppen met werken als ik eenmaal begonnen ben.”

6. Hoelang duurde het van jouw start als zzp’er tot deze ton omzet?

“Mijn omzet schommelt tussen de 60.000 euro en 100.000 euro per jaar. Eigenlijk al sinds ik zzp’er werd in 2013. Dit is niet komen aanwaaien. Ik werk al sinds 2000 als redacteur en verslaggever en presenteer sinds 2003 programma’s over beleggen. Voor ik de sprong naar zzp’er durfde te wagen, heb ik een goede buffer gespaard. Als ik geen werk heb, kan ik hier wel een jaar van leven.

Doordat je inkomen als zzp’er kan schommelen – zoals je nu ook ziet door Corona – is een buffer heel belangrijk. Wat dat betreft heb ik zo’n mazzel gehad qua timing. Toen mijn boek uitkwam in januari, had ABN Amro net de spaarrente verlaagd naar 0%. Veel mensen wilden plots gaan beleggen, en ik kreeg veel PR rondom mijn boek. Twee maanden later begon Corona. Gek genoeg willen nu nog meer mensen beginnen met beleggen. Ik denk omdat Corona toch ‘tijdelijker’ lijkt dan bijvoorbeeld de kredietcrisis in 2008. Mensen hebben het gevoel dat ze juist nu op de beurs moeten instappen. Mijn advies: heb geen haast. Lees je altijd goed in voor je begint. Als je voor de lange termijn belegt – en dat wil je – is het perfecte instapmoment minder belangrijk.”

Janneke Willemse
Een ton verdienen: hoe doet Janneke dat? ©️AdrienneNormanFotografie

7. Welke financiële doelen heb je voor de toekomst?

“Ik wil mijn omzet rond de ton (of hoger) per jaar houden. Verder heb ik niet veel doelen. Ik heb vertrouwen. Dingen komen bij mij als ze moeten komen. 

Voor mijn pensioen heb ik wel meerdere beleggingsrekeningen. Daarnaast hebben meneer Willemse en ik een koophuis, waar we lage vaste lasten voor hebben. We hebben dit huis al in 2006 gekocht. Sindsdien is de waarde van het huis enorm gestegen.” 

8. Hoe zou jij je money mindset omschrijven?

“Ik hoor die term vaker, maar ik ben daar eigenlijk niet mee bezig. Er is altijd genoeg!”

Ik leg uit dat dat een goede money mindset is, als je denkt in overvloed.

“O ja, zo voelt het voor mij! Geld komt vanzelf binnen. Ik doe er heus wat voor, maar er is genoeg. Er komt genoeg. Ik doe wat ik leuk vind, en mensen betalen mij daarvoor. Ik ben weer blij verrast als mijn hypotheek omlaag kan of als mensen mijn online training kopen. Ik vind het leuk om met geld bezig te zijn, dingen uit te rekenen, erover te praten. Ik heb wel eens gehoord dat als je gaat uitgeven als een miljonair, je ook gaat verdienen als een miljonair. Dat geloof ik nog niet. Misschien moet ik die hobbel nog nemen.

Meneer Willemse is compleet het tegenovergestelde van mij. Die vindt geld verschrikkelijk, vies en eng. Hij wil zich het liefste niet bezighouden met geld. 

Sinds ik meer verdien, durf ik ook meer uit te geven. Dat mooie hotel na een lange dag werken of iemand inhuren om mezelf te ontlasten. Dat hield ik eerst lang tegen. Ik dacht: dat kan ik best zelf. Nu weet ik: ik moet mensen inhuren zodat ik sneller vooruit kan. Ik geef ook geld uit aan cursussen. Ik weet dat ik er beter van word.”

9. Heb je maandelijkse inkomensdoelen? Of ‘doe je eigenlijk maar wat’?

“Alles gaat bij mij in een flow. Ik heb een buffer en dat geeft mij rust. Die zie ik ook elke keer als ik inlog op mijn bank. Ik werk vanuit vertrouwen, maar ik doe er natuurlijk wel wat voor. Ik maak me niet druk om geld. Waar ik me meer druk om maak, heeft te maken met ambities. Over mijn boek heb ik mij bijvoorbeeld erg druk gemaakt. Dan dacht ik: waarom heb ik het boek nog steeds niet geschreven? 

Corona houdt mij nu ook bezig. Moet ik hier iets mee? Moet ik vervangende klussen regelen? Maar ik ga eerst mijn e-course maar eens afmaken. Daar heb ik nog 100 ideeën voor. Eerst maar eens kijken of dat genoeg extra omzet gaat opleveren. Ik heb nu de tijd om dat eindelijk goed neer te zetten.”

10. Tot slot: moeten we nu allemaal massaal gaan beleggen?

“Ik ben ervan overtuigd dat iedereen kan beleggen als je erover nadenkt en het simpel houdt. Maar neem je tijd. Je hoeft niet NU te beginnen. Haal even adem. Niemand weet hoe het verder gaat met de Corona-crisis. De beurs is lastig te voorspellen nu. Denk eerst na: waarom wil je beleggen? Kan je dit doen voor de lange termijn? Ja, sommige aandelenprijzen zijn nu historisch laag, maar daar is ook een reden voor!

Start alleen met beleggen als je het geld minmaal vijf, maar liever tien jaar of langer kan missen, dan kan je lang profiteren van het rente-op-rente-effect. Koop maandelijks ETF’s, dan heb je voldoende spreiding en lage kosten. De kans is dan groot dat je op lange termijn een mooie potje opbouwt. Ben jij niet iemand die van beleggingen kan afblijven als de beurs weer eens inzakt? Dan is het niet voor jou.”

Volg Janneke via Instagram @jannekewillemse

Meer lezen over een ton verdienen? Check de andere interviews:

Ook een ton verdienen?

Ik deed een poging en deel mijn bevindingen in deze blog!

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube

Download mijn gratis e-book ‘7x Fouten die ik maakte als locatie-onafhankelijk ondernemer

Pre-order nu mijn boek ‘De route naar €100.000 per jaar‘ en ontvang een gratis cursus t.w.v €99 >

De route naar
Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 gedachten over “Zij verdient een ton per jaar: Janneke Willemse