Coliving in Europa: een maand in de CoCoHub in Malta


On top of the world… op Malta!

Inge leeft al bijna een jaar full time als digital nomad en beleefde deze zomer een heuse coliving experience bij CoCoHub Malta! Ze deelt graag haar bijzondere ervaring.

 

Inmiddels ben ik al bijna een jaar fulltime digital nomad en wat een bijzondere plekken heb ik het afgelopen jaar bezocht. Zo viel ik als een blok voor Latijns-Amerika. Sinds mei dit jaar ben ik weer in Europa, zodat ik van de Nederlandse zomer kan meegenieten, meer tijd met vrienden en familie kan doorbrengen én Europa kan gaan ontdekken. Afgelopen maand had ik mijn eerste coliving experience op Malta, oftewel een maand samen wonen en werken op een exotische plek.

Op naar de CoCoHub

Coliving is hot. Coliving plekken schieten als paddestoelen uit de grond en ik wilde dat ook wel eens proberen. Al eerder dit jaar was ik in contact gekomen met de CoCoHub op Malta en op één of andere manier voelde ik dat het een plek voor mij was. Toen ik aan het brainstormen was over wat ik allemaal tijdens mijn Europa-trip wilde doen, stond de CoCoHub dan ook bovenaan mijn lijstje. Zo gezegd, zo gedaan. De hele maand juli verbleef ik in Malta met mijn nieuwe CoCoFriends.

 

De CoCoHub

de CoCo-club

 

Coworking en coliving

Al eerder had ik coworking ervaring opgedaan. Tijdens de Nomad Cruise en ook gedurende mijn tijd in Panama en Colombia bracht ik veel tijd door in een coworkingspace, zoals bijvoorbeeld Selina in Medellín. Een ideale plek om als digital nomad productief te zijn, te netwerken én – uiteraard – om een ongelofelijk grote bende hele leuke mensen te leren kennen.

Bij coliving werk je niet alleen samen, je woont ook samen. In één huis, met allemaal gelijkgestemde remote workers, digital nomads en ondernemers uit alle windhoeken van de wereld. Het grote voordeel is dat je je vanaf aankomst bezig kunt houden met je werk en je weinig tijd en energie hoeft te stoppen in het zoeken van werkplekken met goede WiFi of het ontmoeten van nieuwe mensen.

 

CoCoHub Malta

Het heeft een week of drie geduurd voordat ik door had dat CoCo stond voor coworking en coliving. Ik dacht vooral dat het een erg catchy naam was. Binnen no time was alles dan ook CoCo. Van CoCoBBQ tot CoCoGang en van CoCoCake tot CoCoParty.

De CoCoHub is gevestigd in een oud, typisch Maltees pand in het sfeervolle Birgu, één van de Three Cities op steenworp afstand van de hoofdstad Valletta (dit jaar overigens de culturele hoofdstad van Europa). De eigenaar van het pand is een Oostenrijkse kunstenaar en mijn nieuwe woonplek was dan ook één grote kunstgalerij, met wel erg pikante stukjes kunst. Een kleurrijke en inspirerende plek die een flinke boost voor mijn creativiteit betekende.

 

Sunset op het strand, slapen in de grot!

 

Routines en balans

Één van de grootste uitdagingen waar ik als digital nomad mee stoei, is om een goede balans te houden tussen business en pleasure. Vandaar dat ik vanaf de eerste dag heb gezorgd voor gezonde routines. Zo ging ik – samen met een select clubje nieuwe vrienden (want friends for life maakte ik in de CoCoHub zéker) – elke dag (ja, écht elke dag!) om 8:00 uur ’s ochtends zwemmen in de nabijgelegen haven. Circa 45 minuten baantjes trekken en daarna lekker een kopje cappuccino drinken bij Cafe du Brazil op Birgu Square. Na een frisse douche en een gezond ontbijtje van vers fruit begon mijn werkdag. Naast mijn eigen werkzaamheden, heb ik me een maand lang beziggehouden met de Insta-feed van de CoCoHub. Zo leerde ik spelenderwijs alles over Instagram en Instagram-stories. Uiteraard was er ook genoeg tijd voor leuke uitstapjes, gezellige avondjes uit en heuse CoCoBBQs en -borrels.

 

Koffietijd!

De straten van Malta..

 

Absolute hoogtepunten van mijn CoCo-Experience

 • Sfeerproeven, wandelen en bootje varen
  Één van de fijnste bezigheden was misschien wel door de romantische straatjes van Birgu struinen, over de boulevard flaneren en onwaarschijnlijk vette jachten bewonderen. Of met de gondel naar Valletta en daar sfeerproeven, ijsjes eten bij Amorino of aan de chocolade tap hangen bij Chocolate District.
 • Overnachten in een grot
  Dé absolute highlight was met elf CoCoGangers overnachtten in een grot in Gozo, een eiland in het noordoosten van Malta. Daar genoten we onder een waanzinnig mooie sterrenhemel van de lunar eclipse. We BBQ-den, dronken wijn en sliepen met z’n allen in een grot. Priceless!
 • Malta International Food Festival Mdina
  Op waarschijnlijk de allermooiste plek van Malta, de Stille Stad en oude hoofdstad Mdina, vond het jaarlijkse food festival plaats. Wat een onwaarschijnlijk mooie, indrukwekkende plek. Ik waande me een prinses in de middeleeuwen.
 • Vrijwilligerswerk bij Malta Horse Sanctuary
  Tijdens het food festival ontmoetten we CoCoPony die ervoor zorgde dat we een week later met de CoCoGang een paar uurtjes vrijwilligerswerk gaan doen bij het Malta Horse Sanctuary. Dat is een absolute aanrader en een waanzinnig dankbare ervaring!
 • Nieuwe CoCoVrienden
  Ik heb in een korte tijd, zo waanzinnig veel fantastische mensen leren kennen. Doordat je samenleeft en samen werkt en – na werktijd – ook veel leuke dingen samen doet, bouw je in no time een behoorlijk hechte vriendschap op. Met een klein groepje nieuwe vrienden gaan we zelfs in oktober een aantal weken naar Egypte voor meer CoCoFun.

 

Grazzi ħafna,

Grazzi hafna Daniel en Paula, voor het waanzinnig mooie concept dat jullie hebben neergezet met de CoCoHub in Malta. Vanaf dag één voelde ik me thuis en ik ben super dankbaar part of the CoCoFamily te zijn. Een plek waar ik zéker nog eens terug ga komen. Daarnaast ben ik ook zó ontzettend gaan houden van dit stukje Europa, waar ik zonder de CoCoHub waarschijnlijk niet snel terecht zou zijn gekomen. Kijk maar eens hoe mooi Malta is (credits for Mark Brouch).

What’s next

Ik zie coliving als dé ideale oplossing voor digital nomads. De volgende coliving trip staat dan ook alweer op de planning voor eind augustus (Zuid-Frankrijk, stay tuned!). Daarnaast ben ik zelf plannen het maken voor een eigen colivingspace met een wel heel bijzondere focus. Want ook voor een digital nomad blijven er genoeg dromen over!

 

Lijkt jou het leuk eens in een coliving te zitten?

 

Volg Inge op Instagram of lees meer blogs van haar.

Share

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *