Vijf dingen die ik leerde over leiderschap


Aan het werk bij Workmode

 

Sinds eind 2016 werk ik samen met een team van freelancers en vanaf mei 2018 werkt Sarah drie dagen per week voor SuusjeHQ. Sindsdien leerde ik vijf dingen over leiderschap.

 

Als je net voor jezelf bent begonnen, dan denk je misschien niet meteen aan uitbreiding. Dat deed ik drie jaar geleden in ieder geval niet. Maar toen mijn bedrijf eenmaal een beetje liep, besloot ik al gauw te gaan werken met freelancers. Dit maakt je flexibel: als het druk is besteed je veel uit, als het rustig is doe je veel zelf. Begin 2018 kreeg ik het nog drukker en inmiddels heb ik zelfs een ‘vaste freelancer’ die drie dagen per week voor mijn bedrijf werkt. En dan ben je opeens ‘leidinggevende’. En dat is toch wel andere koek dan een bedrijf in je eentje runnen!

 

1. Werk uit handen geven is eng

‘Niemand kan het beter dan ik’ is een gedachte die veel ondernemers hebben. We zijn eigenwijs en hebben het werk al een tijd zelf gedaan. Dan is het eng om het opeens door een ander te laten doen. Wat als diegene het niet zo goed doet als jij? Wat als klanten het niet fijn vinden? Voor je het weet ben je al het werk van je freelancers dubbel aan het doen, en dat is niet de bedoeling. Loslaten dus die angst en vertrouwen op je team. Verantwoordelijkheid geven is wat je moet doen!

Lees hier hoe Charlotte van ’t Wout dat doet

 

Team SuusjeHQ

 

2. Ik voel me soms lui en schuldig

Soms schaam ik me bijna dat anderen voor mij aan het werk zijn, en ik lekker andere dingen kan doen. Terwijl het werk voor mijn klanten door mijn freelancers wordt gedaan, ben ik bijvoorbeeld bezig een nieuw bedrijf op te zetten, werk ik aan mijn blog of ga ik op reis. Dan voel ik me soms schuldig. Maar dat is natuurlijk onzin. Ik heb hier hard voor gewerkt en het staat iedereen vrij het werk te doen wat hij of zij wilt.

 

3. “Sorry voor dit kutklusje”

In het verlengde van punt 2: ik voel me helemáál lullig als ik een freelancer benader met een ‘kutklusje’, zoals blogs op Pinterest pinnen, een artikel in mijn CMS zetten of een medialijst opstellen. Maar goed, dat werk moet ook gebeuren. En ik betaal anderen om het voor mij te doen, zodat ik het niet meer hoef te doen. Ik weet dat het bij zakendoen hoort, maar tegelijkertijd voel ik me soms lullig dat ik andere mensen mijn ‘kutklusjes’ geef (die zij hopelijk wel leuk vinden) die ik zelf niet meer wil doen. Ieder z’n hobby!

 

Met Sarah
Foto’s: Daisy Fotografie

 

4. Balans tussen vrij laten en betrokken zijn

Lastig vind ik het nog om een balans te houden tussen freelancers vrijheid en vertrouwen geven en tegelijkertijd betrokken en behulpzaam zijn. Het ene moment denk ik: oké, ik vertrouw ze helemaal en geef ze alle ruimte, maar het andere moment denk ik: oh shit, ik heb al weken niet naar mijn freelancers omgekeken en gevraagd hoe het gaat. Soms sla ik door en geef ik mijn freelancers misschien iets teveel vrijheid. Dan ben ik gewoon niet betrokken… Balans is de uitdaging!

 

5. Eigen verantwoordelijkheid geven vs. helpen en brandjes blussen

Soortgelijk als punt 4: ik vind het soms heel moeilijk om mijn freelancers verantwoordelijkheid te geven, en tegelijkertijd ook te helpen als ze daarom vragen. Wanneer ik iets uitbesteed heb, wil ik er vaak gewoon niets meer mee te maken hebben. Regel het maar! Al weet ik dat dat ook niet altijd reëel is. Ik heb immers de eindverantwoordelijkheid en ik ben hun opdrachtgever. Ook lastig is het als er iets fout gaat. Kan je dan zeggen: los het op! Of is het aan jou om dan de boel weer over te nemen? Daar worstel ik mee!

 

Leiderschap is zo makkelijk nog niet… Heb jij er ervaring mee? Deel vooral je tips hieronder! 

 

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *