Dit was Thailand [update van onze reis]


Foto door Elke Smit

Zes weken waren we in Thailand! De langste periode van onze reis in één land. Inmiddels zijn we aangekomen in de Filipijnen en blik ik terug op onze tijd in Chiang Mai (en Bangkok en Pai).

 

Even terugspoelen: op 6 december 2018 vlogen we van Bali naar Bangkok. Omdat we vrienden hebben in Bangkok, verbleven we de eerste dagen in Thailand in de Thaise hoofdstad. Een beetje winkelen, eten en chillen op rooftops – the usual. Zondag 9 december vlogen we door naar Chiang Mai, een van de beste plekken voor digital nomads. Dat wilden we dus wel eens met eigen ogen zien én ervaren!

 

Aankomst Chiang Mai

Als we het vliegveld uitlopen merken we al snel hoe chil Chiang Mai is ten opzichte van Bangkok. Geen groot vliegveld en massa’s mensen, maar een sfeer als Utrecht. We pakken op ons gemakje een goedkope taxi, die ons naar Nimman brengt. Nimman is dé buurt voor studenten, expats en digital nomads, dus ook wij zullen daar komende zes weken verblijven. We hebben een studio gehuurd via Airbnb (iets meer dan 600 euro voor zes weken), met een klein keukentje, werkplekje en gedeeld zwembad. Helaas blijkt het zwembad sfeerloos en koud, en zitten we nog best even lopen van het hart van Nimman vandaan, maar al met al is het prima. Er was niet mega veel keuze voor een Airbnb in Nimman voor deze periode en voor een goede prijs, dus we doen het ermee. Pluspunt is in ieder geval de wifi. Zo kunnen we – als we geen zin hebben in een coworking – gewoon thuis werken.

Bangkok

Chiang Mai

Ritme vinden

De eerste twee weken is het even wennen. We waren ons net thuis gaan voelen in Canggu, en dat moet je toch weer opnieuw opbouwen. Het leven van een digital nomad 😉 We verkennen de opties qua werkplekken, ontbijttentjes en Thaise restaurants, huren weer voor een maand een scooter, en ik meld me aan bij een yogaschool (Holistic) om de hoek van ons appartement. En zo voelen we ons binnen twee weken weer helemaal thuis. Coworking Mana is favoriet (want lekker knus, rustig, goedkoop, vriendelijk personeel en goede stoelen) en onze favoriete eettentjes in Nimman stapelen zich op:

 • Rustic & Blue (ontbijt & lunch)
 • Larder Cafe (ontbijt & lunch)
 • SS1254372 (ontbijt & lunch)
 • Smoothie Blues (ontbijt & lunch)
 • Food 4 thought (ontbijt & lunch)
 • Rise (lunch en drankjes – check ook het hotel!)
 • Yayee (diner en drankjes – check ook het hotel!)
 • Verde (lunch en diner)
 • Tong Tem Toh (lunch en diner)
 • Sarah House (lunch en diner)
 • Labkai (lunch en diner)
 • Eat is life (diner)
 • Beer Lab (drankjes)
 • Ristr8to (koffie)
 • Less is More (koffie)
 • Roxpresso (koffie)
 • Lemongrass (Thais, in oude stad)
 • B Samcook Home16 (Thais, oude stad – check ook het hotel!)
 • Why Not (pizza)

 

SS1254372 (door Elke Smit)

Avocado toast bij SS1254372

Wentelteefjes bij SS1254372

Omelet bij SS1254372

Ossenhaas bij B Samcook

Thais eten bij Labkai

IJsje halen bij iBerry

Taartje bij Ristr8to / Wella’s

Speciaalbiertje bij Parallel Universe

Vlees bij Eat is life

Pita met ei en hummus bij Rustic & Blue

Bezoek & feestdagen

Op 24 arriveert ons eerste bezoek: onze vrienden uit Bangkok. Gezellig om met hen toch sort of kerst te vieren. We gaan lekker uiteten bij het fijne B Samcook Home16 in de oude stad. Verder is er niet echt een kerstsfeer in Chiang Mai. Er staan wel kerstbomen her en der, maar met 30 graden en zonder je familie is er weinig kerst aan.

Op 31 december arriveert ons tweede bezoek: twee vriendinnen uit Nederland. We beginnen meteen goed en vieren samen de jaarwisseling. Net als de kerst is ook dit niet heel spectaculair in Chiang Mai. Veel Thaise mensen vieren het niet echt. Anderen gaan lampionnen oplaten bij de rivier. Dat leek ons ook leuk, maar we zien er toch vanaf. Uit de richting, geen authentiek feest en milieuvervuilend. Wij gaan liever naar Warm Up Cafe, een begrip in Nimman. Helaas blijkt ons gereserveerde tafel een mini-sta-tafel voor nog geen vier personen (en we zijn met zes), dus besluiten we last minute naar Beer Lab te gaan. Uiteindelijk drinken we dus vooral speciaalbiertjes en gaan we een uur of 1:00 op huis an.

Nieuwjaarsdag nemen we afscheid van bezoek 1. De dagen daarop vullen we vooral in met lekker eten, massages, manicures en de omgeving verkennen met bezoek 2. We scooteren o.a. naar Doi Suthep (de bekende tempel bovenop de heuvel), Huay Tueng Thao (een meer), Mae Sa Falls, Mae Sa Valley en Mon Chaem. Prachtig!

Monniken bij Doi Suthep

Met z’n allen bij het meer Huay Tueng Thao

Nabij het meer

Mon Chaem

Drankje doen bij Parallel Universe

Doi Suthep

Mae Sa Falls

Weer met z’n tweeën

En dan zijn we 5 januari weer met z’n tweeën. Even wennen na twee weken bezoek, maar ook wel weer lekker. Er moet immers ook weer gewerkt worden! We pakken ons ritme terug op, werken weer volop bij Mana, eten alleen nog maar bij onze favoriete tentjes (hihi) en gaan nog een weekendje naar Pai. We zouden ook nog samen naar een olifantenpark gaan, maar helaas was mijn vriend ziek die dag. Echt wat verkeerds gegeten… dus ik ben alleen gegaan. Prachtig om die beesten van zo dichtbij te zien! In dit park zijn olifantenritjes verboden. In plaats daarvan kan je de olifanten voeren, met ze wandelen en kijken hoe ze in ‘bad’ gaan. Ik heb ze ook mogen aaien, insmeren met modder en afspoelen met water.

‘Olifant-vriendelijk’?

Achteraf voelde ik me hier toch weer slecht over. Het is dan wel geen olifantenritje, maar echt natuurlijk is al dat contact met mensen natuurlijk ook niet. Helemaal niet als je met een groep toeristen om een paar olifanten heen staat… Aan de andere kant denk ik dat veel toeristen toch olifanten willen zien in Thailand, en dat dit dan een mooi, vriendelijker alternatief is. De olifanten in dit park zijn allemaal geredde circus-, straat of ride-olifanten, die niet meer alleen de natuur in kunnen. Een olifantenpark is dan de enige oplossing, maar dat kost wel geld. En toeristen brengen dat geld in het laatje. Nog beter zou het zijn als het alleen donaties waren, en de olifanten in rust konden leven. Wellicht is dat iets voor over een paar jaar, als meer en meer mensen zich bewust zijn van de negatieve effecten van ritjes en andere toeristische activiteiten. Wat denk jij?

Elephant Nature Park

De olifanten

Lekker badderen

Weekend Pai

Pai is een bekend bergdorp ten noorden van Chiang Mai. Het dorp zelf is vrij (erg) toeristisch geworden in de loop der jaren, maar de omgeving blijft prachtig. We waren er allebei nog nooit geweest, en vonden het erg mooi. Lekker een scootertje huren en toeren langs Pai Canyon, de hot springs, de witte Buddha en alle leuke tentjes. We hebben heerlijk gegeten bij o.a. Na’s kitchen, Om Garden Cafe en Pen’s Kitchen. Over Earth Tone hoorden we goede verhalen, maar helaas was dat dicht op zaterdag. We verbleven in Hotel Lasai, maar dat bleek op de foto’s toch fijner dan in real life. Het zag er prachtig uit allemaal, maar onze kamer stonk, er zaten vlekken in het laken, de wc lekte en de wifi was niet best. Ook was het zwembad ijskoud en was het ontbijt zeer matig. Luxeproblemen, ik weet het! Maar volgende keer gaan we denk ik toch ergens anders heen. Het guesthouse om de hoek zag er leuk uit en dat heeft toch een betere prijs/kwaliteit-verhouding dan.

Pai, Thailand

Hotel Lasai

Hotel Lasai

Ontbijten bij de buren

Lekker eten

Hot springs

Scooteren door de omgeving van Pai

De witte Buddha

Pai Canyon

Meer info

Later meer over wonen en werken als digital nomad in Chiang Mai! Ik heb namelijk nog veel meer coworkings gezien en zal ook nog wat delen over de kosten van levensonderhoud in Chiang Mai. Al met al kun je het even goedkoop doen als in Canggu. Wij zaten ongeveer op hetzelfde bedrag per dag, inclusief uitstapjes, exclusief Airbnb en vliegticket. Hierover snel meer!

Rustic & Blue

En nu: een maand reizen door de Filipijnen

En dan nu: de Filipijnen! We gaan een maand rondreizen door dit prachtige land. O.a. een boottocht van Coron naar El Nido, duiken met treasher sharks, snorkelen met whale sharks (fingers crossed), canyoning op Cebu en chillen op Siargao. Volg me op Instagram voor updates. Mijn eerste Filipijnen-blog komt pas eind februari online.

Lijkt het jou wat om zes weken in Chiang Mai te wonen en te werken?

Volg Vrije Meid op Facebook, Instagram en YouTube.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *