Een maand (soort van) offline: hoe regel je dat als ondernemer?


Living the dream

 

Als ondernemer gaat het werk altijd door, maar ook ondernemers hebben – juist – af en toe vakantie nodig. Offline gaan is het devies. Maar hoe regel je dat als ondernemer?

 

Een maand soort van offline: hoe regel je dat als ondernemer? Ik sta voor deze uitdaging, omdat ik 19 januari voor 30 dagen naar de Filipijnen vertrek. En de wifi schijnt daar belabberd te zijn. Bovendien kies ik er bewust voor om tijdens de laatste maand van onze reis minder te werken en meer vakantie te houden, want laatste maand en een land waar we veel willen ontdekken. Maar hoe ga je een maand offline als ondernemer?

 

Voorproefje: NomadCruise

De eerste twee jaar dat ik ondernemer was, nam ik vrijwel geen vakantie op. Ik ging wel heel veel weg, maar bleef altijd online en nam mijn laptop bijna altijd mee. Mijn eerste keer offline als ondernemer was eind september 2017. Ik voer twee weken mee met NomadCruise, een trans-Atlantische cruise voor ondernemers. Wat een ervaring! Wegens het gebrek aan wifi op de boot zette ik mijn werk voor een aantal klanten on hold. Veel kon worden opgelost met een beetje vooruit werken. Voor de echt urgente dingen huurde ik een freelancer in. Chantal was bereikbaar voor spoedjes van klanten en postte mijn blogs door op mijn social media.

 

Nomad Cruise V

 

Freelancers inhuren

Ik heb al veel geschreven over het inhuren van en samenwerken met freelancers. Zo werk ik sinds 2016 al samen met een groepje freelancers voor content. En in mei 2018 begon Sarah drie dagen per week voor SuusjeHQ. Dat was handig tijdens Japan, waar ik drie weken niet werkte. Lees er hier meer over:

 

Een maand weinig wifi: hoe ga ik dat doen?

Maar komende maand wordt het anders! Vier weken niet kunnen rekenen op goede wifi is toch wel wat anders dan twee weken. Bovendien ziet mijn werk er nu heel anders uit. En werkt Sarah (bijna) niet meer voor SuusjeHQ. Laat ik het daarom per ‘functie’ specificeren.

 

Mijn blog Vrije Meid

Ik heb flink vooruit gewerkt. Er komen in de Filipijnen dus gewoon twee blogs per week online. Die blogs zullen gedeeld worden op social media door Marijn, een virtueel assistent die ik ken van mijn PR-workshop en NomadCruise en die ik hiervoor heb gevraagd.

 

SuusjeHQ

Ik heb nog maar een paar klanten voor SuusjeHQ, mijn freelance PR- en contentklussen. De meeste van deze klanten staan op een laag pitje: ik maak weinig uren en er zijn weinig spoedjes. Goed te plannen dus en als er iets is, kan ik dat vanuit de Filipijnen doen. Er zal toch af en toe wel wifi zijn 😉

 

PR-cursus.nl en Female Workation

Lang leve samenwerken met Chantal! Zij is natuurlijk gewoon beschikbaar, dus de tent draait gewoon door. Bovendien hebben we bij PR-cursus.nl en Female Workation veel minder klantcontact en veel meer werk achter de schermen. Dit maakt het veel makkelijker om even offline te gaan, of om minder te werken. Lees hier meer over passief inkomen verdienen.

 

Digital Nomad Insta Course

En dan hebben we natuurlijk mijn Digital Nomad Insta Course. Ik gaf de eerste cursus in december. De tweede staat gepland voor maart 2019. Ik moet vooral nog hard aan de bak wat betreft het e-book, maar dat kan ik prima zonder wifi doen.

 

Met mijn business buddy Chantal

 

Hoe blijft er geld binnenkomen?

Nou, wel minder natuurlijk! Maar gelukkig blijft er wel een beetje geld binnenkomen. Een maand niets verdienen is toch wel minder 😉

 • Met Vrije Meid verdien ik een klein beetje geld met af en toe een sponsored post en een beetje affiliate marketing;
 • De klanten van SuusjeHQ – en daarmee mijn voornaamste inkomen – lopen gewoon door;
 • PR-cursus.nl en Female Workation lopen gewoon door – voor een verkochte e-course hoeven we natuurlijk niet per se aan het werk te zijn;
 • De kaartverkoop van de Digital Nomad Insta Course start eind februari (waarschijnlijk), dus na de Filipijnen komt er hopelijk meteen weer wat extra geld binnen.

 

Hoe kan jij offline gaan als ondernemer?

Op basis van mijn ervaringen kan ik je de volgende tips geven om eens offline te gaan als ondernemer. Want dat is af en toe echt wel eens fijn en nodig!

 • Durf eens nee te zeggen tegen klanten; vakantie hoort er af en toe bij!
 • Zorg voor vervanging als het echt niet kan; huur freelancers in;
 • Huur een virtueel assistent in voor de kleine klusjes die door blijven gaan;
 • Werk vooruit en plan in (niet alleen voor je inhoudelijke werk, maar ook blogs, social media, etc.)
 • Creëer passief inkomen, zoals affiliate marketing, een e-course, e-book, etc.
 • Zorg voor een buffer. Zo heb je altijd geld achter de hand als je een maand minder verdient. Ik probeer maandelijks 10%van mijn netto inkomen aan de kant te zetten voor mijn buffer. Zo heb ik inmiddels al een buffer voor een paar maanden. Check ook mijn blog over Profit First.
 • Doe offline klusjes, zoals schrijven. Kan prima zonder internet!

 

Toe aan een digital detox? Laat me weten hoe jij het gaat doen! 

 

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *