Update: Dit was Bali (+ uitstapje Flores en Komodo) 4


Living the Indo life!

Een week geleden verliet ik mijn geliefde Bali. Tijd voor een terugblik naar onze maand in Canggu én de uitstapjes die we maakten naar Sidemen, Flores en Komodo.

Vanuit Japan vlogen we 7 november met Air Asia naar Bali. Een vlucht van nog zeven uur! Azië is toch altijd groter dan je denkt. Daarom kan je er ook prima elk jaar heen, en weer wat nieuws ontdekken. Al was het nu tijd voor een oude bekende: Bali! Ik kwam zelf al drie keer op het eiland, en mijn vriend ook al een keer. Maar we zijn allebei fan en vinden het juist fijn om ergens langer op een plek te blijven waar we al eens geweest zijn. Dan heb je niet telkens de neiging om alles te willen ontdekken, kan je meer leven in het moment en je echt thuis gaan voelen. Handig als je moet werken op reis!

Bekijk mijn vlog hieronder! Meer video’s vind je op mijn YouTube-kanaal.

Digital nomad in Canggu

Het idee van onze maand op Bali: als digital nomad wonen en werken in Canggu. Canggu staat bekend als dé plek voor digital nomads, niet alleen op Bali maar eigenlijk wereldwijd. En wij waren er nog nooit geweest! Superleuk dus om een nieuwe plek te ontdekken op een bekend eiland. En dus huurden we een bungalow via Airbnb. Ook namen we een abonnement bij Dojo, een coworkingspace in Canggu. En verder zouden we wel zien! Het plan was om ongeveer vier dagen per week een uur of vijf per dag te werken. De rest van de tijd zouden we leuke eettentjes ontdekken, zwemmen, lezen, surfen, yoga en wie weet wat nog meer.

Ons nieuwe huis

Dojo Bali

Wonen en werken in Canggu

We huurden een bungalow via Airbnb, genaamd Jubilee Homestay. Onze bungalow stond in een rijtje van totaal tien bungalows in een uitgestrekte tuin, inclusief gedeelde open keuken en zwembad. Er waren in de tijd dat wij er waren telkens maar een paar bungalows tegelijk verhuurd, dus lekker rustig. Sowieso verbleven we in een rustige buurt; Pererenan. Dit is een opkomende wijk in Canggu, waar je nog betaalbare accommodatie en eettentjes vindt, en nog uitgestrekte rijstvelden hebt. Met de scooter ben je in 10 minuten in het echte centrum van Canggu.

Onze bungalow – of studio – bestond uit een grote slaapkamer, een ruime badkamer met toilet, en een kleine veranda voor de deur. Voor de hele maand betaalden we circa 500 euro. Tip: check Airbnb via deze link en krijg 25 euro op je eerste boeking!

Onze huiskat

Aan het werk bij Dojo

Bij Dojo kochten we allebei een abonnement van 50 uur voor een maand. Dit kostte 1.150.000 rupiah per persoon; ongeveer 70 euro. Je kunt dan onbeperkt water drinken. Begin december waren onze uren op en kocht ik nog een abonnement bij van 25 uur. Dit kostte 800.000 rupiah; ongeveer 50 euro. Totaal hebben we dus 190 euro uitgegeven aan de coworkingspace tijdens onze maand in Canggu.

Wat we verder hebben gedaan

De eerste andere halve week zijn we goed in het ritme gekomen. We werkte volgens ons plan en ik volgde wat yogalessen, nam een massage en ging naar de kapper. Living the Canggu life!

Sidemen

Het tweede weekend op Bali besloten we naar Sidemen te scooteren. We waren daar allebei nog nooit geweest, en van anderen had ik gehoord dat het er prachtig zou zijn. De rit erheen was eigenlijk al een hoogtepunt, maar inderdaad, de natuur rondom Sidemen is geweldig. Het is er nog erg rustig en er zijn niet veel toeristen, wat het een heerlijk weekendje weg in ‘eigen land’ maakte.

We sliepen in het luxe hotel Sawah Indah Villa, een kleinschalige verzameling van villa’s met ruime kamers. Wij deden eens gek en gingen voor de de luxe kamer 😉 Twee nachten in Sawah Indah kostte ongeveer 1.000.000 rupiah; omgerekend 60 euro. Ook nam ik een heerlijke behandeling bij de spa van bijna drie uur. Kosten: 24 euro! Gotta love Bali…

Sidemen

In Sidemen

Flores en Komodo

Door Marit – die ik ken van Hashtag Workmode en die tegelijk met ons op Bali was – werden we uitgenodigd om mee te gaan op een boottocht van Flores naar Komodo National Park. We twijfelden even, want we zouden eigenlijk gewoon werken op Bali en als digital nomad moet je soms nee zeggen tegen leuke dingen doen. Maar uiteindelijk zeiden we – overtuigd door deze blog van Reisjunk – volmondig ja. Wie weet wanneer we weer in Indonesië zijn, en life is too short! Ik kon het regelen met werk, en ook financieel ging het lukken. Dus daar gingen we!

Le Pirate Explorer

Met onze boot Le Pirate Explorer ontdekten we in vijf dagen het prachtige Komodo National Park. Het is een buitenaards landschap, bestaande uit ‘mirror lake’ water (zo rustig dat het glad is), talloze eilandjes die als droge bruine bolletjes uit de zee oprezen, en verder zon, zee, strand. Het water was op sommige plekken Caribisch blauw, de stranden hagelwit en onderwater zagen we mantaroggen, schildpadden, schitterend koraal en heel veel vissen.

Op een onbewoond eiland

Le Pirate Explorer

Los van de natuur en wat we gezien en gedaan hebben, was ook de sfeer op de boot heerlijk. De boot zelf was prachtig. Simpel, maar wat wil je? We hadden allemaal een eigen kamer, er was een douche en elke dag stonden er drie goede maaltijden op tafel. Verder waren er genoeg chilplekjes, vriendelijke staff en hadden we een heel leuke groep.

De laatste dag en nacht verbleven we op Le Pirate Island, wat ook een groot feest was. Beachvolleyballen, pingpong, heel veel kaartspelletjes en slapen in een houten hutje. Wat een droom! Ik ben zo blij dat we deze trip gemaakt hebben en kan het echt iedereen aanraden.

Le Pirate Island

Op Le Pirate Island

De eerste nacht sliepen we op het vaste land van Flores, bij Le Pirate in Labuan Bajo. Dit kostte ongeveer 30 euro per nacht. Daarna begon de officiele trip Le Pirate Explorer, waarvan we drie nachten op de boot sliepen en een nacht op Le Pirate Island. De laatste nacht sliepen we in La Boheme Hostel, maar dat was niet per se een aanrader. We vlogen met Nam Air en Wings Air van Denpasar naar Labuan Bajo, retour ongeveer 93 euro. Kosten Le Pirate Explorer: ongeveer 600 euro voor vijf dagen en vier nachten, voor twee personen, inclusief maaltijden.

Surfles

Je kan Canggu niet verlaten zonder te hebben gesurft, en dus namen we ook nog een surflesje. Via via kwamen we uit bij Wayan van Bali Outdoor Adventures. Wayan was duidelijk een professional, een echte Balinees die al van kinds af aan surft. Toch wist hij zich goed te verplaatsen in ons, onervaren Westerlingen. Hij legde de techniek van het surfen goed uit en hielp ons geduldig met het pakken van de juiste golven. Het blijft mega lastig, maar een leuke ervaring was het zeker!

Surfen Canggu

We did it!

Surfen Canggu

Surfen met Wayan

Onze favo eettentjes

Na een maand Canggu – en dus bijna 90 maaltijden 😉 – hebben we onze favoriete tentjes wel gevonden.

  • Pescado (Spaans)
  • Frontcafé (Westers)
  • Human Bean (Westers)
  • La Brisa (Westers)
  • Give Café (Asian)
  • Rise and Shine (Westers)
  • Milu (Westers en Asian)
  • I am vegan babe (Westers)
  • Yess Warung (Asian)
  • Warung Kezia (Asian)
  • The Shady Shack (Burgers)
  • Crate Cafe (Westers)

Tja, in Canggu barst het werkelijk van de heerlijke tentjes. Het niveau is hoog! Ga dus vooral ontdekken, je zal niet teleurgesteld worden.

Dadar Gulung

Dadar Gulung

Crate Cafe

What’s next

Inmiddels zijn we alweer een kleine week in Thailand. Ook hier zullen we ruim een maand blijven wonen en werken als digital nomad. Daarover meer in januari. We zullen zeker nog eens terugkomen in Indonesië, daar ben ik van overtuigd. We hadden makkelijk nog wat langer in Canggu willen blijven, maar Chiang Mai roept!

Ben jij wel eens in Canggu geweest? Of ergens anders in Indonesië?

Volg Vrije Meid op Spotify of Instagram

Bekijk gratis mijn masterclass ‘In 3 stappen naar een schaalbaar bedrijf‘ >

Bestel mijn boek ‘De route naar €100.000 per jaar‘ en ontvang gratis een cursus t.w.v €99 >

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 gedachten over “Update: Dit was Bali (+ uitstapje Flores en Komodo)

  • Nick

    Hoi Suzanne,

    Leuk om te lezen allemaal en handig voor onze reis in september!

    Vraagje over jullie reis met Le Pirate Explorer (gaan wij ook doen); hebben jullie malaria medicatie gebruikt in dit gebied en tijdens de tocht?

    Groetjes!

    • Suzanne Bericht auteur

      He Nick, gaaf dat jullie deze trip ook gaan maken! Wij hebben geen malaria geslikt. De trip kwam vrij spontaan, dus we waren sowieso te laat geweest met malaria dan 😉 Op hoop van zegen, haha!

  • Nadja

    Hoi Suzanne,

    Klopt het dat jullie in december op de Pirate Explorer zaten? Het klinkt als een supergave trip en wij zouden deze graag doen maar zijn bang voor het weer omdat het in Indonesie in december regenseizoen is.

    Hoor graag je ervaring! Gr Nadja

    • Suzanne Bericht auteur

      Ha Nadja,

      Wij waren er begin december en hebben heel goed weer gehad. Het water was spiegelglad en meestal erg zonnig. Sowieso vind ik het regenseizoen meevallen in november/december. Volgens mij is januari/februari het ergste!

      Alvast heel veel plezier op de toer, het was super!!