Minimalistisch ondernemen: ‘do less with more focus’


Less is more

 

Laatst volgde ik de e-course Minimalistisch Ondernemen van Ilona Annema van Bloesem Marketing. Ik leerde hoe je kan focussen op wat er echt toe doet in je bedrijf. In deze blog deel ik hoe jij ook minimalistisch kan ondernemen in tien stappen.

 

Eind 2018 kwam Ilona bij mij voor een PR-coachgesprek. Ik hielp Ilona op weg met een PR-plan. Maar ze wist mij ook te inspireren! Ilona is namelijk expert minimalistisch ondernemen en helpt andere ondernemers te focussen op wat er echt toe doet in hun bedrijf. Daar wilde ik meer van weten! Ik volgde haar e-course Minimalistisch Ondernemen. Mijn bevindingen leer je hieronder in deze blog.

 

Minimalistisch ondernemen?

‘Less is more’ zegt men altijd. Maar kan je ook meer creëren met minder werken? Ilona pleit van wel! Hoe? Door alleen te focussen op wat je het allerleukste vindt om te doen, waar je veel voldoening uithaalt en wat bijdraagt aan jouw droomleven. Zo kun je meer resultaat boeken in minder tijd, en de doelen behalen die er voor jou toe doen.

Bij minimalisme denken we vaak aan ontspullen, maar ook in het ondernemerschap kan je minimalisme toepassen. Het is een denkwijze, een mindset.

 

Tip: deze Netflix-docu legt uit wat minimalisme is

 

Minimalisme als lifestyle

Bij minimalisme gaat het om bewust zijn van wat echt belangrijk voor jou is in je leven. Dat kunnen spullen zijn, maar ook mensen. En de dingen die je doet natuurlijk. Van welke spullen word je intens gelukkig en van welke mensen om je heen krijg je veel energie? Minimalisme is “the art of letting go”. Besteed geen tijd en geld meer aan spullen, mensen of werkzaamheden waar je niet blij van wordt. En dat kun je dus ook toepassen in het ondernemerschap.

 

Minimalistisch ondernemen: doen wat bijdraagt aan jouw missie

Voor ondernemen geldt dus hetzelfde. Wat is de essentie van jouw bedrijf? Waarom sta je iedere dag op om aan de slag te gaan? Wat raakt jou diep van binnen en houdt jou gemotiveerd? Dat is vast niet die ton omzet die veel goeroes jou beloven. Jij hebt vast een veel diepere ‘why’. Veel ondernemers beginnen omdat zij meer vrijheid willen en hun droomleven willen leiden. Dat droomleven lijkt soms lastig of ver weg, maar eigenlijk is het heel dichtbij en heb je maar weinig nodig om daar te komen. Dat is de kracht van minimalistisch ondernemen. Doen wat echt bijdraagt aan jouw droomleven.

 

Van betekenis zijn voor anderen

Wat heb je echt nodig en waar word je echt gelukkig van? Spullen maken niet gelukkig en status door spullen ook niet. Als je straks doodgaat, denk je toch echt niet: “had ik dat maar gekocht”. Gelukkig worden we niet van spullen maar van ervaringen. Van betekenis kunnen zijn voor anderen. En laat dat nou precies zijn wat je als ondernemer doet: anderen helpen. Althans, als je het goed doet 😉

Bang iets te missen? Je mist helemaal niks als je dat doet wat jou gelukkig maakt!

 

Chiang-Mai-Suzanne

Suzanne in Chiang Mai

Suzanne in Chiang Mai

Stap 1: wat doe jij allemaal in/met jouw bedrijf? Maakt jouw werk je gelukkig?

Aan de slag! Vraag jezelf eens af: doe jij dingen voor je onderneming omdat je denkt dat het hoort? Waarom? Alleen als je intrinsiek gemotiveerd bent, is dat een goede reden om ermee door te gaan. Dus maak eens een lijstje van de businessmodellen en werkzaamheden van jouw bedrijf. Welke vind je echt tof en welke doe je alleen omdat je denkt dat het moet? Confronterend: misschien staat er in bovenstaand lijstje wel niets waar je écht blij van wordt. Vraag jezelf dan af waar je wel blij van wordt en wat jou wel voldoening geeft. Zie stap 2.

 

Stap 2: Wat wil je echt?

Waar verlang je naar? Waar word je intens gelukkig van? Is dat meer tijd voor jezelf of voor je gezin? Is dat de vrijheid om te kunnen werken in de natuur of een huisje in Zweden? Meer reizen? Denk breed en niet zozeer in ‘doelen’ voor je bedrijf. It’s a lifestyle, remember? Laat de missie van je bedrijf even los en denk na over jouw leven. Wanneer jij jouw droomleven helder hebt, kun je hier naar toe werken. Het kan helpen om je droomleven nog visueler te maken door bijvoorbeeld een mood- of een visionboard te maken. Jouw baan is een middel om jouw droomleven te bereiken. Het is ook onderdeel van je droomleven!

 

Stap 3: specifieke doelen stellen en halen

Stel voor jezelf drie doelen op die bijdragen aan jouw grote geluk.

  1. Hoeveel geld heb je ervoor nodig? Per maand, per jaar of een vast bedrag?
  2. Hoeveel uur wil jij elke week/maand werken?
  3. En in welk tijdbestek wil je jouw droom verwezenlijkt hebben?

Met dit gelddoel, urendoel en tijddoel wordt het makkelijker om je doel te bereiken. Je hebt nu namelijk je doelen concreet gemaakt. Dat helpt zó om je uiteindelijk droomleven te behalen.

N.B. Een ton omzet draaien per jaar is vaak niet een goed doel. Wel kan het een goed middel zijn om je echte doel te behalen. De ton is dan het gelddoel waarmee je je echte doel kan bereiken. Vaak merk je ook dat wanneer je niet intrinsiek gemotiveerd bent, het heel lastig is om je aan je plan te houden en je doel te behalen. Wees dus eerlijk tegen jezelf! Gaat die dikke auto je echt gelukkig maken?

 

Stap 4: koop alleen nog wat bijdraagt aan jouw droomleven

Bij minimalisme gaat er niet alleen om wat je niet koopt, maar ook wat je bewust koopt omdat je er echt iets aan hebt. Omdat het bijdraagt aan je geluk. Neem nou een vlogcursus die je voorbij ziet komen, want ‘vloggen hoort er anno 2018 echt bij‘. Maar als je heel kritisch bent, draagt het dan wel echt bij aan jouw droomleven? Brengt het jou een stukje dichterbij jouw droomleven? Zo niet, niet doen! Je kunt je geld maar een keer uitgeven. Geef het uit aan de dingen die bijdragen aan jouw droomleven, en waar je dus echt gelukkig van wordt.

 

Stap 5: kies bewust voor bepaalde verdienmodellen en maak ze slimmer

Op welke manieren verdien je nu geld? Hoeveel uur ben je per maand met elk verdienmodel bezig en hoeveel omzet levert het je op? Welke verdienmodellen leveren je relatief het meeste op? Als je dit op een rijtje hebt, kan je snel stappen maken en resultaten gaan boeken.

Hoe zou je ze nog slimmer kunnen maken, zodat je meer verdient in minder tijd? Standaardiseren en automatiseren is het sleutelwoord! En kun je een nieuw verdienmodel bedenken dat je meer oplevert? Of kun je een verdienmodel laten vallen omdat je er teveel tijd aan besteedt en te weinig mee verdient?

Het allerbelangrijkste blijft dat je doet waar je bij van wordt. Dan soms maar iets minder efficiënt geld verdienen. Als je iets leuk vindt, hoe je het namelijk wél langer vol. Bovendien: geluk is het belangrijkste! Soms weet je nog niet of iets je gelukkig gaat maken, bijvoorbeeld als je iets nog nooit hebt geprobeerd. Dus: een nieuw verdienmodel proberen kan nooit kwaad!

 

Stap 6: standaardiseer en automatiseer

Meer verdienen met minder uren doe je door te standaardiseren en te automatiseren. Maar templates voor vragen die je altijd aan klanten stelt als je voor ze aan de slag gaat. Maak een e-book met voorkennis voor je klanten, zodat je niet alles telkens weer te vertellen. Of maak een hele online cursus en verdien passief inkomen.

Maak het jezelf vooral makkelijker. Je bent voor jezelf begonnen om meer vrijheid te hebben, maar als je vervolgens slaaf bent van je klanten, ben je niet heel anders van een loonslaaf. Dus minder werken ín je bedrijf, en meer aan je bedrijf. Om toch hetzelfde (of meer) geld te kunnen verdienen, zul je zoveel mogelijk moeten standaardiseren en automatiseren. Denk ook aan dingen als je social media (inplannen), administratie (MoneyBird), draaiboeken maken voor je routines, etc.

 

Stap 7: schrap of besteed uit

Nog even terug naar doen wat echt belangrijk voor jou is in je leven. Maak eens een lijst met al je werkzaamheden (zie stap 1). De bedoeling is dat het echt een overzicht wordt van alle activiteiten binnen jouw werk, niet alleen je core business, maar ook alles wat erbij komt, zoals marketing, administratie, foto’s laten maken, etc. Wat vind je leuk en noodzakelijk, wat is noodzakelijk maar niet leuk, en waar ie je eigenlijk het nut en de lol niet meer van in? Voortaan doe jij alleen nog wat je leuk vindt en wat noodzakelijk is. De dingen die noodzakelijk zijn, maar niet leuk, die besteed je uit. De dingen die niet noodzakelijk zijn, schrap je direct.

Wat je ook kunt doen is je to-do-list voor deze week bekijken. Waar hik je tegenaan? Wat schuif je telkens voor je uit? Wat doe je met tegen zin? Stop ook hiermee of besteed het uit.

 

Stap 8: maak een goede, reële planning

Geef al je werkzaamheden een tijdsindicatie, en zet dit er echt bij in je planning/op je to-do-list. Zo zie je het meteen als dag vol zit en neem je niet meer to-do’s op je dan je aankan. En houd jezelf aan je eigen deadlines: wil jij maximaal 6 uur per dag werken en/of vier dagen per week? Ga dan echt op tijd naar huis. Het helpt als je niet teveel to-do’s inplant. Vergeet ook je pauzes niet in te plannen!

 

Stap 9: specificeer je ideale werkdag/werkweek

Je droomleven wil je echte dag leiden, dus ook op een werkdag. Zorg dus dat je ook je ideale werkdag voor scherp voor de geest hebt. Heb je geen idee? Wat vragen die je jezelf kunt stellen:

  • Hoe start jij je werkdag het liefst? Mijn ideale start: ontbijten, douchen, rustig fietsen, to-do-list en prioriteitenlijst doornemen, rustig aan het werk beginnen. Niet te laat! Tenzij ik eerst naar yoga ga…

  • In wat voor omgeving werk jij het liefst? Ik werk met veel plezier bij Hashtag Workmode.

  • Wat doe je graag tijdens jouw pauzes? Bijvoorbeeld even kletsen met anderen, maar ook even wandelen. Houd je hier echt aan (note to self…)!

  • Hoe laat start en eindig jij jouw werkdag het liefst? Nogmaals: houd je hier echt aan.

  • Hoeveel en welke dagen werk? En werk je wel eens ’s avonds of in het weekend? Wederom: houd je hier ook aan.

 

Stap 10: houd het overzichtelijk

Last but not least, houd het overzichtelijk. Minimalistisch ondernemen gaat over doen wat er toe doet, maar dat moet natuurlijk niet teveel worden. Focus je dus op maximaal drie verdienmodellen, houd je team klein (werk met freelancers), zorg voor een rustige werkomgeving, hanteer een clean desk-policy, schakel je notificaties uit, check maximaal drie keer per dag je social media, maak elke dag je e-mail leeg, etc.

Zelf werk ik ook met themadagen, helemaal omdat ik wel meer dan drie verdienmodellen heb… Maandag is mijn blog-dag, dinsdag werk ik aan freelance klussen, woensdag en vrijdag werk ik aan PR-cursus en Female Workation, en donderdag is mijn Digital Nomad Insta Course-dag. Heel fijn voor het overzicht en de focus!

 

Happy aan het werk

 

Ook leren hoe jij minimalistisch kunt ondernemen? Hoe je dit alles toepast voor jouw bedrijf?

IIlona biedt de cursus niet meer los aan, maar wel als onderdeel van haar programma ‘do less with more focus’. Daar zitten dus ook live sessies bij! Lees er meer over op de website van Bloesem Marketing.

 

Dank Ilona, je hebt mijn ogen geopend! Ik merk dat ik al redelijk minimalistisch was gaan ondernemen (al doe ik veel verschillende dingen), maar jij maakt het nog simpeler. Expert minimalisme hè? 😉

 

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.