11x Dingen die vrouwelijke ondernemers niet meer kunnen horen 2


Foto door Elke Smit

Deze elf offensive dingen kunnen en willen wij vrouwelijke ondernemers niet meer horen! Welke uitspraak haat jij het meest?

Vrouwen en ondernemen… niet iedereen snapt het. Sommige mensen hebben er geen vertrouwen in, anderen kunnen überhaupt niet bevatten dat er vrouwen zij die voor hun eigen geld zorgen. Laat staan dat ze succesvol zijn! Deze dingen wil ik niemand meer horen zeggen.

“Je bedrijfje”

Deze mag op de eerste plaats. Heeft iemand ooit aan een man gevraagd hoe het met zijn ‘bedrijfje’ ging? Denk het niet! Vraag dit dan dus ook niet aan vrouwelijke ondernemers. En vrouwen, gebruik deze term al helemaal nooit zelf over je eigen bedrijf! Zolang je het een bedrijfje blijft noemen, zal het een bedrijfje blijven…

“Je vriend heeft een goede baan zeker?”

Haat aan deze opmerking! Soms gaan mensen ervan uit dat vrouwelijke ondernemers een rijke vent thuis hebben zitten die wel alles betaalt, zodat wij een beetje kunnen aankloten. Dat we zelf geld kunnen verdienen wordt soms even vergeten… Geldt overigens ook voor vrouwen in loondienst denk ik!

“Ik kan dat risico niet nemen, ik moet alles zelf betalen”

Een gehoord argument dat andere vrouwen gebruiken om uit te leggen waarom zij niet ondernemen en jij dat wel kan. Ja, want zij hebben die (rijke) vent niet en jij wel. En dus hoef jij je geen zorgen te maken over je hypotheek, en zij wel. Maar meiden (en jongens), of je nu wel of niet een (rijke) vent hebt, je verdient toch gewoon je eigen inkomen?! Vrije meiden doen dat wel!

“Vind je vriend dat wel goed?”

Deze kreeg ik een paar keer te horen nadat ik had aangekondigd voor mezelf verder te gaan. Maar ehm, wat heeft mijn vriend per se goed te vinden? Ik heb toch geen toestemming nodig voor een andere baan? Mijn motto: zolang ik mijn deel van de vaste lasten betaal en een gezellige vriendin ben, heeft hij er niet zoveel van te vinden toch? Gelukkig vindt mijn vriend het alleen maar stoer dat ik voor mezelf ben begonnen!

“Hoe ga je dat doen als je kinderen krijgt?”

Vrij irritante opmerking want 1. wie zegt dat ik kinderen krijg en 2. waarom moet ik hiervoor een plan hebben? Volgens mij wordt deze vraag nooit aan mannen of mensen in loondienst gesteld. Maar wij vrouwelijke ondernemers moeten hier dus wel over nagedacht hebben. Ik zal je gerust stellen: vrouwelijke ondernemers krijgen verlof van het UWV en hebben veel vrijheid om hun eigen uren in te delen.

“Praten jullie vrouwen ook over geld verdienen!?”

Echt gehoord van een man, die verbaasd was toen ik met een groepje vrouwelijke ondernemers over geld verdienen begon. “Huh, praten jullie ook over geld verdienen?” Nee, we zitten alleen elkaars haren te vlechten, nou goed? Blijkbaar wordt je als vrouwelijke ondernemer niet door iedereen echt serieus genomen. Niet gek dus dat slechts 2% van de investeringen naar vrouwelijke ondernemers gaat…

“Als je het leuk vindt, hoef je er niet per se mee te verdienen toch?”

Toegegeven: dit houden vooral vrouwelijke ondernemers elkaar voor. Als je doet wat je leuk vindt, hoef je er niet per se veel mee te verdienen, toch? Maar waarom eigenlijk niet? Moet werk per se saai zijn? En telt leuk werk niet als werk? I can have my cake and eat it too: een leuke baan én een leuk inkomen graag!

“Kan je x of y voor mij doen? Er is geen budget.”

Ik vraag me af of dit ook aan mannelijke ondernemers wordt voorgesteld: gratis werken. Zelf krijg ik er vooral voor mijn blog mee te maken. Of ik even een artikel kan schrijven over een onderwerp dat bedrijf x voorstelt, met uiteraard linkjes naar dat bedrijf. “Maar hé, het is geen advertentie hoor! Het is puur leuk voor mijn lezers.” Maar helaas mensen, ook ik vraag geld als ik werk en zeker als ik reclame maak voor een bedrijf.

“Jij schrijf toch stukjes over je vakanties?”

Een mes in mijn rug, deze opmerking. Maar ik wed dat veel andere vrouwelijke ondernemers ook wel eens zo zijn beledigd over hun werk. Mijn werkzaamheden afdoen als ‘stukjes schrijven over mijn vakanties’ doet mijn ondernemerschap wel erg te niet. Benieuwd hoe mensen jouw werk beschrijven!

“Jullie vrouwen vatten alles zo persoonlijk op”

Pff, als (sorry) mannen dit tegen vrouwen zeggen, staan ze al gelijk tien punten achter. Ons over een kamp scheren is nooit leuk, en helemaal niet als dat cliché’s en stereotyperende dingen bevat. Dat ‘wij vrouwen’ zo emotioneel zouden zijn en daardoor niet goed zaken zouden kunnen doen bijvoorbeeld. Think twice! Wist jij dat ondernemingen van vrouwelijke founders minder vaak failliet gaan?

Nice girls don’t get the corner office (en als je niet aardig bent, ben je een bitch)

Tip: in het boek Nice girls don’t get the corner office vind je nog veel meer vooroordelen over vrouwelijke professionals en offensive opmerkingen en aannames waar vrouwen mee moeten dealen op de werkvloer. Ik vond het boek zelf ook een beetje cliché, want volgens de schrijver mag je geen lang haar meer hebben boven een bepaalde leeftijd, etc. maar ik heb toch wel wat opgestoken van het boek.


Welke uitspraak kan jij niet meer horen?

Volg Vrije Meid op Facebook, Instagram en YouTube.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne sinds 2016 zelfstandig pr-adviseur en inspireert zij anderen om ook hun dromen na te jagen. Kijk voor meer informatie over pr, content en workshops op www.suusjehq.nl en www.pr-cursus.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “11x Dingen die vrouwelijke ondernemers niet meer kunnen horen

  • Shamira | Wander Rebel

    Echt zo herkenbaar dit! Ik merk het vooral binnen mijn directe omgeving. Als ik mijn ideeën wil delen, wil sparren of netwerken bijvoorbeeld word ik maar zelden serieus genomen, terwijl dat bij mijn vriend juist geen probleem is. Wat je ook zegt of doet, mensen blijven toch denken dat hij alles voor elkaar heeft en ik maar een beetje zit te rommelen ofzo. Alsof ik geen zelfstandig ondernemer ben die onafhankelijk haar geld wil verdienen… Echt zo stom. Ik vind vaak dan ook meer aansluiting bij mensen die juist wat verder bij me vandaan staan. Is dat voor jou ook herkenbaar?

    • Suzanne Bericht auteur

      Ja helaas he… Ik herken zeker wat je zegt! Ik zeg het niet graag, maar als vrouw word je toch minder serieus genomen. Ik hoop niet dat het aan jou en mij ligt 😉 Aan de andere kant… laat ze maar denken 😉 Onderschat me maar, haha!